Aktuella aktiviteter
SK5AA - Månadsmöte
tor 14 nov @ 19:00
Distrikt 0, Klubbledaträff
tor 21 nov @ 18:30
Distrikt 0 Skrivningstillfälle
sön 24 nov @ 08:00
Chalmers ETA auktion
lör 7 dec @ 13:00
SK5AA - Månadsmöte
tor 12 dec @ 19:00
SK5AA - Månadsmöte
9 jan, 2020 @ 19:00
Amatörradiokurs startar i Täby
13 jan, 2020 @ 19:00
SK5AA - Årsmöte
13 feb, 2020 @ 19:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
4 apr, 2020 @ 10:00
SSA årsmöteshelg i Östersund
24 apr, 2020 @ 12:00

Nyheter

Nytt medlemsforum!

Publicerat 9 juni, 2019

SSAs medlemsforum är nu uppdaterat från årsmodell 2007 till årsmodell 2019! Forumet är nu helt responsivt, vilket betyder att det fungerar lika bra i din smarttelefon, surfplatta eller dator.

Detta är ett led i att göra våra tjänster säkrare samt att i detta fall kanske få upp farten på skrivandet i forumet! Välkomna att titta in: forum.ssa.se

SM6EAT Roland
Share

Av: SM6EATMer att titta på – tre nyheter på SSA Play

Publicerat 3 juni, 2019

När samhällets samband sviktar
Vår Nödtrafiksamordnare Bernt SA6RTJ höll ett uppskattat och mycket engagerande föredrag under årsmöteshelgen i Lindesberg. Bernt ger sin analys av läget i landet och lämnar synpunkter på hur vi bör lösa uppgifterna, för att kunna hantera kommunikationerna när krisen kommer.  Innehåller bildfilm med Bernts berättarröst, externa videoinslag och en frågestund. Från 13 april 2019. 90 minuter.
Öppen kanal.


DARC:s nya QSL service för SSA medlemmarna
Florian Laufer från DARC pratar med Johan Karlsson SA3BYC och berättar om proceduren för att utnyttja den nya QSL-servicen som tyskarna gett oss. En kortfilm i stimmet under mässan vid årsmöteshelgen 13 april 2019. 8 minuter.
Den här filmen kräver inloggning som medlem.

 

Årets loppis i Eskilstuna
Vi tar ett fartfyllt svep runtom i mässhallen och stannar upp för samtal med några utställare och besökare. “Eskilstuna 2019 loppis” heter årets film. Från 30 mars 2019. 9 minuter.
Öppen kanal.

Filmerna når du genom SSA Play i menyn till höger. För att titta på DARC-servicen och andra filmer för enbart medlemmar, behöver du logga in genom att först klicka längst uppe till höger och sedan följa instruktionerna. På SSA Play-sidan ska du välja ”Filmer för inloggade medlemmar” på raden i början på sidan.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianSK3JR står som värld för SSA:s årsmöte 2020 i Östersund

Publicerat 30 maj, 2019

Jemtlands Radioamatörer SK3JR kommer att arrangera årsmöteshelgen 24-26 april 2020. Tiden går fort och jämtarna är redan igång med förberedelserna. SSA är mycket glada för att Östersundsklubben tagit på sig värdskapet och allt borgar för att det blir ett bra upplägg. Klubben är kompetent och man har tidigare ordnat internationella arrangemang med VHF-möten som lockat deltagare från hela Europa.

Klubbens informationsansvarige Johan SA3BYC berättar:

Efter ett intensivt arbete av det blivande arrangörs-teamet i SK3JR, med årsmötesgeneralen SM3PXO, Petter, i spetsen har nu en preliminär budget förankrats i klubben och hos SSA:s styrelse. Efter detta har SSA beslutat utse Östersund till årsmötesort 2020.

Vi kommer att kunna erbjuda ett bra arrangemang 2020 säger Petter, SM3PXO. Vi har Scandic hotell som centralpunkt med Östersunds camping som närmsta granne och på gångavstånd håller vi sedan föreläsningar/utställning/årsmötet i Folkets Hus lokaler. Östersund har mycket bra kommunikationer med flyg, tåg och bil, så det kommer att vara enkelt att besöka årsmötet.

Petter SM3PXO presenterar planerna vid årets möte i Lindesberg.

Det kommer som vanligt bli ett späckat program med föreläsningar, utställning och försäljning av radioutrustning. Ett medföljandeprogram för respektive och en festlig bankett på lördagskvällen är också planerad. Ja vi ser verkligen fram emot att få arrangera årsmötet och presentera vår vackra stad Östersund.

Fullständig information om hela arrangemanget kommer att publiceras i september. Eventuella frågor och funderingar kring årsmötet kan ställas till arrangörs-teamet via mail på adressen ssa2020@contester.se Det går även bra att kontakta Petter eller informationsansvarige Johan, SA3BYC. Kontaktuppgifter finns i SSA:s medlemsregister på ssa.se.

SK3JR och arrangörs-teamet genom
Johan, SA3BYC
Informationsansvarig

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianFramtiden formades i Wien – IARU rapporter från SSA delegaterna

Publicerat 27 maj, 2019

Möte i C7-gruppen, EMC

I april hölls ett antal möten i Wien inom International Amateur Radio Union,IARU där SSA representerar Sveriges intressen i IARU Region 1
. Från SSA deltog vår sektionsledare Mats SM6EAN, Håkan SM5AQD för HF, Kjell SM7GVF för VHF & up och Petter SM3PXO för EMC. På bilden ser ni Petter längst till vänster närmast kameran under ett interimsmöte i EMC-gruppen.

IARU arbetar för amatörradions internationella standardisering och reglering. Man utfärdar rekommendationer för att få bra samexistens inom och kring amatörradion, vilket kan vara bandplaner, definitioner som t.ex. vad gäller för ett giltigt QSO, tävlingar o.s.v. Mer om detta på IARU:s hemsida. Från IARU arbetar man också för att hävda amatörradions intressen gentemot stora, tunga internationella organ som ITU, CEPT, CISPR, CENELEC och ETSI.

Läs Mats och gruppens sammanställning med rapporter från mötena i Wien, här på vår egen IARU sida!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianMöt högsommaren och 15 000 radioamatörer på Ham Radio i Tyskland!

Publicerat 22 maj, 2019

 

Som en variation till det svenska midsommarfirandet kan du planera in en tur till Ham Radio i Friedrichshafen nere vid Bodensjön för Europas största amatörradiomässa. Under dagarna 21-23 juni kommer bortåt två hundra utställare med de senaste nyheterna från alla tillverkare.

Passa på att träffa radioamatörer från hela världen, däribland Joe Taylor K1JT och andra välkända profiler som håller föredrag under mässdagarna. Ge dig också gott om tid för att ströva runt på Ham Radios jätteloppis i de tre separata utställningshallarna.

SSA finns som vanligt på plats och i år med dubblerad monteryta. Här får vi alltid många frågor om Sverige och här lockar vi radioamatörer till vårt land och våra besöksstationer. Förra året bjöd vi alla som kom till montern på en kul tävling. Det blev en fullträff, så nu gör vi det igen!

   Vi ses på Ham Radio!      

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianNu kan alla medlemmar se mötet i Lindesberg, ny film på SSA Play

Publicerat 12 maj, 2019

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian