* Översätta tidningar *

Översättning av Utländska PDF-tidningar

Det nordiska tidningsutbytet inom NRAU, Nordic Radio Amateur Radio Union är en värdefull tillgång för SSA:s medlemmar. Att för en svensk läsa den danska tidningen OZ och den norska Amatørradio möter väl inga större hinder men för den finska Radioamatööri och den isländska CQ TF så blir det för de flesta av oss att bara titta på bilderna.

Google translate

Google utmärkt a översättningstjänst Google Translate har numera en tjänst som också översätter dokument, där också pdf finns med. Här kan du ladda upp ex vis den finska tidningen för att få den översatt till svenska.

Länk: https://translate.google.com

  • Välj från vilket språk du ska översätta till vänster och till vilket språk till höger. Klicka Bläddra efter filer på datorn och välj den nedladdade tidningen.

  • I nästa steg klickar du på Översätt. När översättningen är klar är det bara att klicka på Ladda ner. Det finns dock en begränsning som ställer till det, om tidningen du skall översätta är större än 10 Mb så fungerar det inte. Men det går att lösa genom att komprimera tidningen.

 

Komprimera PDF

Adobe har en fri tjänst för detta: https://acrobat.adobe.com/link/acrobat/compress-pdf/

Här får du logga in med ditt Google konto om du har, alternativt skapa ett Adobe konto.

  • När du blivit inloggad, klicka Select a file samt leta upp tidningen du vill komprimera. Jag har valt CQ TF då den var 18 Mb stor.

När filen är uppladdad:

  • Välj High compression, klicka på Compress.

  • Därefter visas tidningen komprimerad till ca 1.8 Mb. Bilder bir lite gryniga men annars har inget ändrats.
  • Klicka Download så har du en komprimerad tidning som går att översätta med Google translate!

Det blir inte perfekt, men helt ok.

73 de SM6EAT, Roland