Avsiktliga störningar på våra frekvenser

Det förekommer avsiktliga störningar på våra band. Det finns dels störningar som genereras på   våra högre band som ofta kommer från olika radaranläggningar runt om i världen.

Vi kommer ju ihåg vi som var med på slutet 70 och in på 80 talet den beryktade ”hackspetten”, en radaranläggning som kunde se över horisonten. Den använde enormt mycket effekt med stora antenner, den befann sig i Ukraina. Tyvärr finns fortfarande några liknande radaranläggningar i världen även om just hackspetten i Chernobyl Ukraina är nedlagd.

Vad som NU är värre, är de avsiktliga störningarna, för att störa själva konversationen som förekommer på olika nätfrekvenser både morgon, eftermiddag och kväll. Störningarna består av olika moduleringar. Det är både telegrafi och som mycket ofta nu musik med AM modulering samt någon kombination av fyllesnack, samt andra typer av störningar som stör pågående trafik.
Det vi pratar om här är i första hand på 80 och 160m´s frekvensområde.

Detta är helt oacceptabelt och måste få ett slut. I vissa fall så är de störande stationerna identifierade av aktiva i närheten. Vi måste få ett slut på detta som inte alls hör till vår hobby.
Vi kan konstatera att dessa avsiktliga störningar troligtvis skapas främst i vår närhet.

SSA (Föreningen Sveriges Sändareamatörer) är ingen myndighet, därför har jag själv pratat med PTS som är den myndighet som hanterar detta, PTS ser mycket allvarligt på situationen.

Klicka på bilden: Länk till PTS anmälan om radiostörningar

Jag vädjar till alla som har problem med dessa störningar att klicka in på länken (=PTS logga), LÄS hela sidan samt fyll i blanketten i slutet på den sidan, TA ER TID att fylla i den. Det är också mycket bra om man kan spela in den störande trafiken. Det är bra om hela landet är representerat.

När ni sänder in blanketten sänd en kopia till mig (e-mejl nedan) så jag vet vad som händer så att vi så fort som möjligt kan göra något åt saken.

Ni som har Kiwi sdr kan kanske samarbeta för att på ett bättre sätt kunna ringa in de störande stationerna.

 

Ni som vill se något om Hackspetten, Duga radar = klicka på bilden Bild: Youtube – BBC reel

 

Håkan Eriksson SM5AQD
HF-manager
SM5AQD@ssa.se

Author: SM5YRA