Aktuella aktiviteter
Vårens AM-test
lör 1 feb @ 08:00
SK5BN = Årsmöte
mån 3 feb @ 18:00
SK5DB - Årsmöte 2020
mån 10 feb @ 18:00
SK5AA - Årsmöte
tor 13 feb @ 19:00
SK5BE - årsmöte
mån 17 feb @ 18:00
Distriktsmöte distrikt Ø
sön 22 mar @ 13:00
SK5LW - Radiomässa Eskilstuna
lör 4 apr @ 10:00
SK7HW vårauktion 18/4.
lör 18 apr @ 10:00
Distrikt-7 möte.
lör 13 jun @ 10:00

Nyheter

Årsmötet och sex medianyheter

Publicerat 27 april, 2018

SSA:s ordförande SM6CNN tackar vår hedersmedlem Calle Walde för femton år som suverän mötesledare.

Kort information från Årsmöteshelgen i Eskilstuna

72 medlemmar fanns på plats när mötet godkände verksamhets- och revisionsberättelser och fastställde resultat- och balansräkningar där resultatet balanseras i ny räkning. Mötet beslutade om ansvarsfrihet för styrelsen. Gunnar Olsson SM4EFW har i en motion föreslagit reducerad avgift för åldersgruppen 26–29 år. Årsmötet godkände styrelsens beslut att utöka nuvarande åldersgränsen för ungdomsavgift från 25 upp t.o.m. 29 års ålder.

Omval av styrelsemedlemmar på två år för vice ordförande Jonas Hultin SM5PHU och ledamot Hans-Christian Grusell SM6ZEM. Peter Rosenthal SM0BSO och Per Ewing SA0AGV omvaldes som revisorer med Erik Edblad SM3EXM som ersättare, samtliga på ett år. Nya namn i valberedningen är Tore Andersson SM0DZB och Lorentz Björklund SM7NTJ, båda för två år och med Tore som sammankallande.

Calle Walde SM5BF har lett förhandlingarna under femton år och han meddelade att detta var hans sista årsmöte som ordförande varpå han erhöll stående applåder för sina insatser. Protokoll från årsmötet publiceras närmaste tiden här på ssa.se och i QTC 6-2018.

SK4EA Lindesbergs Radioklubb har erbjudit sig att arrangera nästa SSA årsmöte i april 2019. Styrelsen beslutar om detta i nästa sammanträde. Martin Gustafsson från Elsäkerhetsverket höll ett uppskattat framförande. På Elsäkerhetsverkets webbsida finns nu ett formulär för störanmälan. Du behöver inte fylla i allt vid anmälan av radiostörningar, påpekade Martin.

Medianyheter 

  1. Ett nytt välmatat nummer av vårt älskade magasin QTC Amatörradio är nu på väg ut till dig. Läs om en annorlunda SDR mottagare, bygge av en rejäl remote station, artiklar om digitalt förstås, ett par ungdomsprojekt och mycket annat.
  2. Nu finns en färsk film på SSA Play från Radiomässan i Eskilstuna och här berättar Håkan SM5OCK om intensiva förberedelser och genomförandet. Öppen kanal på SSA Play i menyn uppe till höger.
  3. Samtidigt har vi lagt ut ytterligare en ny film som skildrar QSL hanteringen från Sverige och vidare nere hos tyska DARC. Filmen når du efter inloggning som SSA medlem och klickar på “Filmer för inloggade medlemmar” på SSA Play sidan.
  4. Mer om film. TV4 Nyhetsmorgon hade ett inslag på World Amateur Radio Day 18 april med två supertrevliga ungdomar, Oliver SA0ODJ och Joakim SA0BSJ. TV4 medger inte rätt att återutsända avsnittet men hör av dig hit om du är nyfiken på inslaget: sm6zem@ssa.se
  5. Och så påminner vi om att klubbarna bör rekvirera en bunt av de nya broschyrerna och några affischer att ha till hands för att sprida glädjen med amatörradion. Hör av er till kansliet på therese@ssa.se. Broschyren kan du se här.
  6. Snart dags för Grimeton att efter ett par års stillestånd köra sin station för att fira Industriarvsdagen. Uppstart 1 maj kl. 1130, sändning 1200 CET på 17,2 kHz CW. Live video stream från detta tillfälle: www.alexander.n.se 
SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianUtmärkelser 2018

Publicerat 24 april, 2018

I samband med årsmötet har SSA beslutat att dela ut ett Hedersdiplom och ett Eldsjälsdiplom. Vår ordförande Anders Larsson SM6CNN ger följande motiveringar.

Hedersdiplom till OH2BH, Martti Laine
Martti har varit radioamatör sedan 1961 med en helt otrolig, unik historia då han fört amatörradion till det ytterst möjliga. Han har haft en central roll för att öppna 13 nya DXCC länder. Det är inte vilka länder som helst, senast var det Kosovo som det tog tio år tills att Z6 blev aktivt på banden. Albanien, Montenegro och Nordkorea hör också till rariteterna som är Marttis förtjänst. Tack vare hans insatser har det skapats ett antal lokala, aktiva radioamatörer i de nya länderna.


Eldsjälsdiplom till SM5CBN, Lennart Hillar

Lennart har varit aktiv sedan början av sextiotalet som en framstående DX-jägare och CW operatör. Han har med sitt tekniska kunnande och engagemang inom föreningsverksamheten bidragit till flera radioklubbars utveckling inom distriktet. SM5CBN var initiativtagare till kommundiplomet SCA 1973 och i år drog han igång kommunjakten med anledning av SK5AJ:s 50-årsjubileum.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianNu drar vi till mässan!

Publicerat 20 april, 2018

S.E.E. – Scandinavian Electronics Event som arrangeras vart annat år är Nordens största och viktigaste elektronikmässa. Hit kommer bortåt fem tusen besökare och ett par hundra utställare under 24-26 april med visningar, workshops, tävlingar och seminarier. SSA är inbokade och Robban SM0TAE håller i mycket av förberedelserna och genomförandet.

I år kommer SSA att lägga stor vikt vid vad man kan göra själv. Vi demonstrerar olika egenbyggen och så kör vi remote-trafik. Naturligtvis finns det också plats för SDR och digitala moder. SSA finns i monter C02:17. Mässan är öppen kl. 09 – 17 under de två första dagarna och till kl. 16 den 26 april.  Länk till mässan.

Gratis biljetter till SSA-medlemmar.  Gå in här!
Där kan du själv registrera dig och sedan printa ut din biljett. Ange SSA Sveriges Sändareamatörer under företagsnamn.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianÄr du nyfiken på amatörradio?

Publicerat 18 april, 2018


De första pionjärerna inom radio, för över hundra år sedan, var radioamatörer. Sedan dess har amatörradio utvecklats i många olika riktningar.

Vi kommunicerar med fjärran länder via kortvåg och amatörradiosatelliter, vi springer radiopejlorientering och letar gömda sändare i skogen. Många av oss konstruerar vår egen utrustning för alltifrån långvåg till mikrovågor.

Klicka på bilden till höger så länkas du till en informationsvideo om amatörradio. ->

Hur blir man radioamatör?

Radioamatör blir du genom att avlägga prov för amatörradiocertifikat. Ett svenskt amatörradiocertifikat är också giltigt i många andra länder. Proven utformas av Post- och telestyrelsen och det är hos SSA som du avlägger prov.

På Post- och telestyrelsens webplats kan du se hur proven ser ut: hamradio.pts.se

Var kan man lära sig mer?

Runt om i Sverige finns många lokala radioklubbar som arrangerar kurser för amatörradiocertifikat. Vårens kurser har i de flesta fall redan kommit en god bit på väg, men nya kurser startar efter sommaren.

En lista på vårens kurser finner du här: Kurstillfällen

Om du hellre vill studera på egen hand, finns kursböcker i SSA Hamshop. Det finns också en hel del bra material gratis på internet.

Ytterligare information finns i broschyren Amatörradio – den professionella hobbyn.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUAmatörradio i direktsändning

Publicerat 16 april, 2018

 

Nyhetsmorgon onsdag 18/4 på World Amateur Radio Day.
SSA på plats när TV4 sänder direkt i sin rikstäckande kanal från SK0QO på Gålö.
Inslaget är planerat till sista halvtimman i programmet, någon gång efter klockan 0930.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianÅrsmöteshelg med superloppis

Publicerat 11 april, 2018

Snart dags för årsmöte och Radiomässa i Eskilstuna med 74 olika säljare på 340 meter bord, rekord! Lördagen 21/4 kör vi!

Program
10:00 Radiomässan startar
11:00 Modern amatörradioteknik – vi tittar in i framtid och nutid av SM0JZT, Tilman
12:00 SCAG:s Årsmöte
13:00 DX-föredrag av SM5AQD, Håkan
13:30 SSA:s Provförrättarträff
14:30 SSA Hearing med bl.a. Martin Gustafsson från Elsäkerhetsverket
16:00 SSA:s Årsmöte
19:00 SSA:s Årsmötesmiddag
Under dagen möjlighet till Provtagning för Amatörradiocertifikat.
Bra parkeringsmöjligheter. Varmt välkomna till Smé-staden och årets Radioweekend.
Senaste och mer utförlig information på SK5LW hemsida.
73 de SSA och SK5LW

Sales promotion material – ta med hem från Eskilstuna!

– Nya fräscha broschyrer
– Nya affischer i A2 och A3 storlek
– Nya Roll-Ups

Representanter för klubbar och SSA funktionärer!
Passa på att hämta upp en bunt broschyrer och några affischer för att ta med hem och sprida vidare. Distriktsledare ordnar med att Roll-Ups hämtas.
Vi ses i SSA:s monter på Radiomässan.

Titta på broschyren nu, klicka på bilden här intill!

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian