Distrikt 0

Första mötet som DL0 blev med QO´s ordförande.

Publicerat 31 augusti, 2015

Ann SM0ZEU första spontana DL0 träff blev med SK0QO:s ordf. SM0FDO/Lasse i Småland/Aneryd.
Se min DL0 sida.

Denna regniga och kalla sommar lämnade jag mitt sommar QTH på Tofta, Gotland för att gå på kalas utanför Gränna i Örserum. Med mobil lotsning från Emmaboda av SM7FDO/Lasse, där SM0OTX och jag gjort en snabb visit, kom vi i hällande regn till Lasses sommar QTH utanför Aneryd. I det varma köket stod doftande kaffe och Toscakaka på bordet.
Vi pratade om den kommande klubbledarträffen den 28/7 där utbildningsfrågan kommer att diskuteras. Fördelar och nackdelar med gemensamma kurser, vikten av kurslokalens lokalisation mm. Vi alla bör vara överens om att förutsättning för rekrytering är utbildning och repetitionskurser.
En Nattvandring kommer att arrangeras av Vaxholms kastells fästningsmuseum i 1942 spion anda. TSA är tillfrågad att delta den 29 och 30 oktober. FDO/Lasse ombads genast att boka datumen för eventuell CW demonstration på en av SM0OTX/Gunnars BC348 & ART 13 från just 1942! Föreningen ”Öra och Öga” kommer att föreläsa enligt museet. Kul om Vi blir ett gäng , som kan sluta upp kring detta evenemang.
Innan vi rasade iväg till vår fest visade FDO/Lasse oss hans sommars vackra fynd…….en CW nyckel (manupilator) i topp kvalité.
Tack för kaffet Lasse!

SM0ZEU/ Ann Lundell/ DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0 hälsar från SM1-land!

Publicerat 17 juli, 2015

Kära vänner nu är semestern igång med eller utan bra väder!
QO-klubben hälsar alla välkomna oavsett vilken klubb Ni tillhör till två programtillfällen de arrangerar, dels söndagen den 19 juli och dels söndagen den 2 augusti, då är det öppet hus för HELA FAMILJEN på Gålö med grillning, bad och radiokörning. Personligen tror jag att amatörradion blir mer aktiv och föryngrad, om man gör aktiviteter för hela familjen ibland. Bra initiativ! Dessutom anordnas en fyrhelg på fyrskeppet Finngrund vid Vasavarvet på Djurgården i Stockholm den 15–16 augusti. Ta med familjen som kan sysselsätta sig med Wasa museet, Juni backen, Skansen eller Gröna Lund om de inte är inbitna radioamatörer. Närmare info på SK0QO.se/deras hemsida.
Själv vill jag föranmäla att jag kommer inom kort sammankalla till en klubbledarträff för DL0. Den kommer att gå av stapeln torsdagen den 27 augusti kl 18.30, troligen på Byängskolan i Täby ( annars hos mig på Resarö) Jag ordnar lite att äta. Jag hoppas verkligen att alla DL0 klubbar kan vara representerade med en eller två personer.
Jag kommer att göra en knäplastik den 23 September i år, så jag kommer att bli tvungen att utse en vice DL0. Återkommer om det. SK0QO har redan inbjudit mig att hälsa på dem, vilket jag kommer att göra den 16/9. Jag tycker att det är kul om Ni andra klubbar hör av Er till mig om intressanta klubbprogram eller bara för en träff, kanske senare i höst, när jag kan gå med kryckor.
Ibland finns jag på kortvåg, 3,765+\- QRM 22.00 under sommaren.
Med hopp om en fortsatt solig sommar!
Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Sommarhälsning och kallelse till Klubbledar träff

Publicerat 30 juni, 2015

Nu närmar sig sommaren i DL0 med stormsteg!
Vi kan nu alla börja meka med våra antenner hemma eller på våra sommar QTHn. Sjäv kommer jag cirkulera mellan Vaxholm,Värmdö och Gotland.

2m Ant som ska upp på taket vid sommar QTH SM-1 "Tung"

2m Ant som ska upp på taket vid sommar QTH SM-1
“Tung”

Jag planerar en klubbledarträff den 27 augusti troligen på Byängskolan i Täby. Påminn Era klubbar att skicka 1 eller 2 representanter. I agendan kommer ungdomsverksamhet, kommande amatörradiokurs, marknadsföring, field day 2016, men framför allt klubbgemenskap i Dl0 att tas upp. Jag menar att det är viktigt i ett distrikt med många klubbar att man delar med sig av spännande aktiviteter och program. Personligen skulle jag vilja göra radioverksamheten till en familjeangelägenhet. Hur får vi med fler XYL/YL? Vi får se om det hinns med under min tid. Separat kallelse och agenda kommer att skickas ut till klubbarna. Hör gärna av Er till mig om Ni vill delta och inte tidigare har fått kallelse.
Vad händer mer i DL0? Den 15 och 16 augusti är det Lighthouse weekend arrangerad av bl.a. SK0QO och SK0ZA. Håll utkik efter separata annonser.
TSA efterlyser programförslag till SSAS årsmöte senast 2015-12-01. Se TSAs hemsida eller QTC och börja fundera redan nu. Här skulle det väl passa med ett inslag från kvinnliga radioamatörer ?!
Tyvärr har jag ett dåligt knä och skall genomgå en knäledsplastik i höst, men jag hoppas kunna hälsa på någon eller några klubbar om Ni vill ha besök. Hör av Er i så fall.
Skicka gärna någon somrig radioamatörbild att pigga upp denna sida med!
Jag önskar Er alla en riktig skön sommar, 73 de SM0ZEU/Ann Lundell

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Midsommardagen dl0

Publicerat 20 juni, 2015

Hej!
Som nyvald Dl0 försöker jag nu sätta mig in i alla funktioner. Jag vill härmed önska en fortsatt trevlig midsommarhelg, trots regnigt väder. I natt vid 2-tiden var det dock fina konditioner på 20 meter från mitt QTH i Stockholms skärgård, Björnholmen. Vi körde W3JK New York, RZ6M mm På återhörande 73 de SM0 ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)SM0ZEU Ann Lundell ny distriktsledare

Publicerat 16 juni, 2015

SM0DZV, Karin Enström, SM0ZEU

Ann SM0ZEU längst till höger, med Tore SM0DZB och dåvarande försvarsminister Karin Enström.

 

Vid extrainsatt distriktsmöte i samband med Gålö fieldday valdes Ann Lundell, SM0ZEU, till distriktsledare i distrikt 0.

Ann är radioamatör sedan halvdussinet år tillbaka och yrkesverksam som läkare i Vallentuna.

Många av oss känner igen Ann från fjolårets radiodag på Vaxholms kastell, där hon mycket förtjänstfullt stod för värdinneskapet. Läs Anns egen programförklaring här nedan.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUDL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share