Distrikt 0

Bli spionjägare för en kväll

Publicerat 28 oktober, 2015

nattvand_2015

I årets ”Nattvandring på Kastellet” ger Vaxholms Museum publiken chans att ta reda på hur det känns att vara kontraspion. Museet har inlett ett samarbete med Föreningen Sveriges öga och öra specifikt för ändamålet. Sveriges öga & öra är en ideell och opolitisk förening som bildades 2007 av bl.a. några med lång bakgrund från Sveriges underrättelse- och säkerhetstjänst. Utöver nämnda förening medverkar även föreningarna Täby sändaramatörer och Vaxholms Fästnings Musei Vänner.

Den 29 och 30 oktober brakar evenemanget lös och med dramatik, sång & musik kommer publiken att förflyttas till året 1942.

Fästningsmuseets nattvandringar är uppsluppna tillställningar med mycket humor men de bygger på forskning och människors erfarenheter. Vi vill lära ut någonting och inte endast underhålla. I år har vi bland annat inlett ett samarbete med föreningen Sveriges öga & öra som samlar intresserade och expertis inom området underrättelseverksamhet. Besökarna kommer därför att få lära sig om terrängbrevlådor, mikrofilmer, dechiffrering, spionradio och mycket mera. Kvällen avslutas som sig bör med en eldshow på borggården framförd av Illumina, www.eldshow.se

Nattvandringarna på Vaxholms kastell har blivit en uppskattad tradition och i år så genomförs evenemanget för elfte året. Det är personalen på fästningsmuseet och volontärer från Vaxholms Fästnings Musei Vänner som ställer upp på detta och i år kommer även deltagare från föreningen Täby sändaramatörer, de flesta har ingen eller bara en symbolisk slant för sin medverkan. Vi har aldrig spelat upp samma spel under något år utan vi skriver alltid en ny berättelse. De sista tre åren har dramat utspelat sig under åren 1890, 1914 och i år blir handlingen förlagd till krigsåret 1942. Kastellet hade börjat utrymmas och de flesta av soldaterna hade flyttat till nya logement på Rindö men staben för Stockholms kustartilleriförsvar fanns kvar på anläggningen. Ute i världen rasade ett världskrig och Tyskland hade nått sin största utbredning… men krigslyckan hade nu vänt.

Platserna till nattvandringarna är begränsade och vi kan enbart ta emot 100 personer per kväll. Biljetterna går år som smör i solsken så boka därför gärna i god tid vilket görs från museets hemsida: www.vaxholmsfastning.se

Föreställningarna körs under två kvällar, torsdagen den 29/10 och fredagen den 30/10. Klockan 19.00 med båtavgång från kajplats 9 klockan 18.45. Pris: 250 kr för vuxna, 75 kr för barn. Båtresa tur och retur och enklare förtäring ingår.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUDL0 Oktober

Publicerat 13 oktober, 2015

Oktober i DL0

Så vackra höstdagar vi har nu. I södra distriktet i helgen har man haft en certifieringsskrivning för 15 personer. Trevligt med många nya signaler.

Lördagen den 24 oktober går SödRA klubbens radioloppis av stapeln. Hoppas att vädret håller i sig den helgen och att många besökare kommer. Se separat annons. Kanske kan jag stappla mig dit.

Den 29 och 30 oktober går en familjeverksamhet av stapeln på Vaxholmskastell,”Nattvandring i 1942s anda”, där TSA deltar med signalpejling mm. Se separat annons på www.vaxholmsfastning.se Evenemanget startar 18:45 och det är begränsat antal platser. Boka Er på länken ovan.

nattvand_2015 gubbar 1942

Måndagen den 19 oktober kommer jag att besöka TSAs höstmöte.

En kallelse har gått ut till klubbledarträff den 12/11 hos SK0ZA. Arbetsgrupperna från förra klubbledarträffen får nu lägga i en växel i arbetet, så att vi har lite idéer att arbeta vidare med.

Ja det här var allt för denna gång!

SM0ZEU/Ann/DL0

Höst löv

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)“Toppmöte” 26-27 September

Publicerat 29 september, 2015

”Toppmöte” i Sollentuna den 26-27/9.

Jag skriver nu från sjuksängen. Min knäplastik den 23/9 gick bra. Sven-Erik/ SM0WAV bevakade distriktsledarmötet i Sollentuna i helgen. Det var ett ambitiöst gäng vad jag förstår. Sven-Erik har skickat ut en liten sammanfattning till klubbledarna i distriktet. Vi kommer att rapportera närmare på nästa klubbledarträff blir hos SK0ZA den 12/11 kl 18.30 på Tegeluddsvägen i Stockholm. Separat inbjudan kommer.

Vi måste utse en störningskordinat. Troligen kommer en informativ artikel om störningar framöver i QTC. Håll ögonen öppna. En repeatersamordnare behövs i distriktet. Tacksam för förslag. Likaså behövs förslag till valberedning för distrikt 0.

Mötet gav mig backning för att jag kallar aktiviteter för familjemedlemmar, XYL/YL möte. Men ärligt talat en kvinnlig radioamatör har med all säkerhet en partner som är radioamatör, men en manlig radioamatör har ofta en partner/fru som inte är amatör. Dax för en enklare licens för de som vill starta upp hobbyn försiktigt, men ändå har en hel rigg hemma via sin partner.

PTS kommer att se över certifikatproven och komma ut med nya instruktioner för provförrättarna. Vi behöver kanske några nya provförrättare i distriktet? Södra sidan har ju några, men norra sidan har väl endast en?

Snart är väl södra sidan igång med sina kurser och går allt vägen blir det kanske en kurs på norra sidan i vår.

Den 29 och 30/10 blir det ”nattvandring” på Vaxholmskastell i 1942s anda ”Bli Spion för en Kväll”. Det kommer att bli radiosändningar med CW och radio pejlning på plats! Hör av er om några kan deltaga-

Slutligen vill jag uppmana de grupper, som bildades på klubbledarträffen att komma igång med sina ”utredningar” och förslag.

Den 12/11 skall vi ses och diskutera detta.

73 de SM0ZEU/Ann/DL0

 

 

SSA:s styrelse & DL gänget

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0 besök på SK0QO, Gålö den 16/9-2015.

Publicerat 23 september, 2015

Nu har jag besökt de södra klubbarna och möttes på stugtröskeln av ordförande SM0FDO, som visade sitt nystädade shack, 2 fina radiostationer.

Dröm om att jag blev förvånad med full uppställning av stolar och ca 20 amatörer närvarande representerande 6 klubbar. Tidigare DL0, Robban TAE stöttade upp på första raden.

Vi hade en bra diskussion kring många punkter från klubbledarträffen. Först fick jag och SSA kritik för dels min tråkiga DL0 sida och dels för SSAs hemsida. Tyvärr blir nog inte texten roligare idag, men jag tar till mig budskapet att lägga in ett DL0 kalendarium på min sida, så att man får en bra översikt över vad som är på gång i distriktet och framför allt att man kan gå på varandras aktiviteter. Alla var eniga om att en bättre samverkan är bra och roligt. Det blir också mer attraktivt för föreläsare att komma och föreläsa för större grupper.

De södra klubbarna har två utbildningar, som redan är fullbokade och på gång att starta inom kort. Intresset att samverka kring utbildning med norra distriktet centralt i Stockholm var denna kväll minimalt.

En av de viktigaste frågorna under kvällen var hur värvar vi och aktiverar nya medlemmar, men också hur får vi igång personer som har en signal men har varit inaktiva länge. Diskussionen gick från publika fieldays för allmänheten till mer riktade insatser i redan halvt intresserade grupper. FRO lånar exempelvis ut handapparater till missing people, när de söker folk. Alla privatradioanvändare…Många använder radio i sina yrken brandmän, piloter, sjöräddningen mfl Klubbledarträffen tillsatte en grupp, som skall arbeta mer med rekrytering och komma med idéer. Intresserade är välkomna att höra av sig till mig eller gruppen direkt.

En gemensam önskan vara att modernisera SK0TMs QTH på tekniska museet, så att det var mer i tiden för blivande unga amatörer med exempelvis stora LCD skärmar med uppkoppling mot Ham Radio deLux.

Störningarna på 70 cm och 2 meters banden är ett stort problem. Här måste vi göra något. Först måste vi kartlägga vilka tider, frekvenser och vilka störningsmetoder som används. Man efterlyste ren juridisk information vad som gäller lagligt och vilka påföljder det kan ge. Vilka bevis krävs. SK0MG och Tellus har fått i uppdrag av SSA att anordna ett möte för personer som kan tänka sig att arbeta med denna fråga för att sedan gå vidare till SSA som för frågan vidare till PTS.

Tack för en trevlig kväll i klubbstugan på Gålö och tack till SK0MC/Leif som lotsade mig ur buskarna i mörkret för färd hem.

Nu ser vi fram emot SSAs stora möte för distriktsledare och styrelse i Sollentuna. Min vice DL0 Sven-Erik/ SM0WAV kommer att närvara.

Ann/ SM0ZEU/ DL0

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Överlevnadsdagen Waxholms Kastell 2015-09-13

Publicerat 13 september, 2015

Söndagkväll och dax att skriva ett par rader.

Överlevnadsdagen på Vaxholmskastell har gått av stapeln idag. Ett glatt gäng från Täby Sändaramatörer, TSA, ställde upp och hade i mitt tycke den bästa hörnan med film, live QSOn och information om vår hobby. Det finns dock saker vi kan tänka på i framtiden och lära av de andra utställarna. På plats fanns bland andra Röda Korset, amfibiekåren, sjöräddningen, brandförsvaret och missing people…

Alla hade för barn och oinvigna lätt information med endel take home gåvor. Brandförsvaret hade röda plasthjälmar till barnen förrutom bra information och tips till allmänheten. Amfibiekåren hade små ”överlevnadsfoldrar” i plast som var mycket fina att ha med i ryggsäcken på tur …

När mammor med barn kommer fram till vårt bord är det inte tjocka böcker om amatörradio eller antenn info eller prefixkartor de är intresserade av utan morsealfabetet och klickandet. Klicken betyder ju något eller hur! Jag tycker att man skall ha en plastnyckel och ett rolig morsekort att dela ut. Vi vet ju sedan tidigare att löda kontakter mellan lysdioder och ett batteri är kul.

Vi behöver helt enkelt lättsammare informationsmatrial för allmänheten.

Det som slog mig på denna dag var att alla som var där använde egentligen någon form av radio i sin arbetsuppgift, men troligen var väldigt få radioamatörer. Missing people hade 20-30 comradioapparater och fick tilldelat sig en kanal av FRO, men personerna visste inget om radiotrafik egentligen. Här har vi väl en jätte uppgift att fånga dessa människor med enkel radiotrafik kunskap samt lättare teknisk basförståelse för hur en radio fungerar. Här har vi en utmaningen och eventuellt nya framtida radioamatörer.

På onsdag besöker jag SK0QO på Gålö, vilket jag ser fram emot.

Glöm inte att fylla i, SM0WAV/ Sven-Eriks frågeformulär, som är utskickat till klubbledarna, då han behöver informationen inför SSAs möte i slutet av september.

73 de SM0ZEU/Ann/DL0

TSA gänget:

TSA gänget överlevnad 20150913

Sjöräddningen och SA0BYA/Viktor

Överlevnadsdag sjöräddningen

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share