Distrikt 0

Klubbledarträff hos SK0ZA, 12/11-15

Publicerat 22 november, 2015

Tack SK0ZA för att Ni så välarrangerat tog emot oss i Er klubblokal. Det blir en väldigt bra sammanhållning inom distriktet om man kan cirkulera mellan klubblokalerna. Det blev en lång kväll. Först en snabb rostbiffsmiddag och sedan drog mötet igång, som pågick nästan till midnatt.. Det var mycket bra diskussioner. 2016 blir det helgkurser på södra sidan och på norra sidan blir det på måndagar under våren. Uppdatering kring SSAs årsmöte, som arrangeras av TSA. Mötet går av stapeln 23-24 april och mer information kommer kortfatat i QTCs december nummer. För att locka även familjemedlemmar och inte bara inbitna tekniska radioamatörer kommer Milo Dahlman, en kvinnlig ensam världsomseglare att berätta om sitt äventyr och radio ombord. Nyrekrytering/Ungdomssatsningsgruppen hade arbetat igenom sin uppgift och kom med flera tänkvärda idéerr. Mötet beslöt att man skulle försöka medverka på nästa Hobby mässa i Kista. You Tube spåret skall jobbas vidare med samt att man borde ta fram enklare/roligare reklam material för yngre. Gruppen arbetar vidare med SM0OTX som sammankallande och nästa gång blir mötet hos SK0TM/ Bengt SM0UGV. Idéer mottar gruppen hjärna. Gemensamt lokaltrafiknät i distrikt 0 kom ånyo upp. Sammanfattningsvis upplevdes nog behovet att lätt via en kalender kunna hitta aktiviteter i distriktet, när man har sin “Bulle”. De flest kände sig ganska inkörda på sina olika tider. Ny “Bulle” lista kommer då SK0MG anmält sina tider och frekvens. Störningsproblematiken diskuterades. På norra sidan rör det sig mest om elektriska störningar och på södra sidan mänskliga störningar. Mötet önskade en föreläsning av PTS på årsmötet i ärendet mänskliga störningar. På norra sidan arbetas det med att analysera och justera problemet med RU4. Dl0 har ännu inte skakat fram någon scoutkoordinator, men kontakt är tagen med SC0UT. Intresserade blivande scoutkoordinatorer hör gärna av Er till mig, SM0ZEU. Målet är att kunna hjälpa scoutkårer att komma igång med radioaktiviteter och på det sättet värva ungdomar.
Nästa möte blir ett distrikt 0 möte den 13/3 kl 13.00–17.00 förhoppningsvis hos SK0TM. Särskild inbjudan kommer.
Ja nu avslutar jag denna rapport och önskar Er en trevlig kommande advent. Själv åker jag till USA för att bland annat träffa amerikanska goda vänner tillika ham amateurs/ Collins samlare 🙂 Julskyltningen i New York kommer jag inte heller att missa. 73 de SM0ZEU

Klubbledar träff SK0ZA

SK0ZA 151112

Ordf. SA0BKW Stefan

SA0BKW Stefan Rahm

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Certifieringskurs, TSA januari 2016

Publicerat 16 november, 2015

VÄLKOMNA
TILL GRUNDUTBILDNING TILL RADIOAMATÖR!

DAX FÖR MOBILISERING AV XYL!!!

Kursstart måndagen den 18 januari 2016.
Det blir 12 lektioner med uppehåll för sport och påsklov.
Vi håller till i TSAs lokaler i Byängskolan i Täby, 1 tr ned.
Lektionerna pågår mellan 19.00 och 20.45 inkl kafferast.
Tillfälle kommer att ges för praktiska moment.
För de som önskar blir certifieringstesten i mitten av maj.

Anmälan görs senast den 12 januari 2016 till
Ann Lundell, SM0ZEU, Täby Sändaramatörer
ann.lundell@telia.com alt sm0zeu@ssa.se
Ytterliggare information fås även av mig!
SM0ZEU (blivande kursvärdinna )

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0 Bulletiner

Publicerat 16 november, 2015

Vi har nu haft vår andra klubbledarträff den 12 november hos SK0ZA.
En av frågorna som ånyo kom upp var om Vi i DL0 skall ha en gemensam Bulletin. Åsikterna gick isär, då det redan finns många fungerande Bulletiner i distriktet. Man efterlös dock någon form av kalendarium på DL0 sidan, så att man kan få med inbjudan till andra DL0 klubbars intressanta och trevliga aktiviteter.
Här nedan önskar jag sammanfatta Bulletinerna i DL0
1. SK0QO söndag 1000 3633 kHz
2. SK0QO söndag 2030 R3x och RU6, 77 Hz subton
3. SK0MT söndag 2130 RU4
4. SK0MT onsdag 0900 3725kHZ
5. FR0 måndag 2000 R0
Jag återkommer med mer information från andra klubbledarträffen!
73 de SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Händelserik Höst

Publicerat 3 november, 2015

Händelserik höst

Vi får börja med att gratulera SödRa klubben, som i år slog publikrekord på sin radioloppis i Handen. Det var en verkligen lyckad dag i strålande höstväder. Jag fick också tillfälle att tala med DL3. Han berättade om ett spännande ungdomsradioprojekt i några mellanstadieklasser i sitt distrikt, vilket kommer att presenteras närmare på SSAs årsmöt och i QTC.

Vice DL0/Sven-Erik,DLO/Ann o DL3/Hans

DL0+DL3

TSA, Täby Sändaramatörer har arbetat för högtryck med ett samarbete med fästningsmuset på Vaxholms kastell, nattvandring i 1942 års spionanda den 29-30 oktober . Se vidare www.vaxholmsfastning.se. Det blev bland annat spännande radiopejlingar efter spioner, som sänder hemliga meddelanden. Ett roligt familjeevent på höstlovet. En bra ide även för radioamatörer att ta med sina barn och barnbarn till. Mer om detta kommer förhoppningsvis i QTC med bilder. Nedan SM0OTX vid utprovning av en tidsenlig radiopejl, samt SM0DZB:s RX från Lancaster bombaren.

SM0OTX

GT + Pejl

SM0DZB Tores “Lancaster RX”

Tores Lancaster radio

Snart är det dax för vår andra klubbledarträff den 12/11 kl 18.30 hos SK0ZA på Tegeluddsvägen. Vi har ett digert program vill jag lova ! Glöm inte att anmäla Era klubbrepresentanter. Vi bjuder på en bit mat för de som önskar. Hör av Er senast 9/11 till mig enl kallelsen.

SK0QO kommer att lära oss mer om hur ”ettor och nollor pratar med varandra”. Den 4/11 går en föreläsning av stapeln, DMR-Dstar-Fusion . Se vidare www.sk0qo.se

SödRa klubben har en pågående certifieringskurs, där tentamen blir den 6/12. Efter debatten hur provförrättningen skall gå till kommer jag att närvara eller vice DL0, Sven-Erik enl önskemål från SSA. På Gotland har man redan jobbat på detta sätt.

TSA planerar för en ”radiokurs” under våren med start den 19/1-16, måndagar i TSAs klubblokal i Byängskolan . Jag skall vara ”kursvärdinna”, välkomna att höra av Er om någon önskar delta.

Just nu är jag i SM1-land och har träffat DL1 och vice DL1 hemma hos Rickard och Christina förstås.Det är mycket givande att träffa andra distriktsledare o utbyta erfarenheter. Jag funderar på att ha en distriktsledarträff fredagen dagen före årsmötet….

SM0ZEU och SM1CQA

DL1+DL0 151103

73 de SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Höstlovsaktiviteter i distrikten

Publicerat 28 oktober, 2015

Torsdag 29/10 föreläser Lars SM4IVE hos Eskilstuna Sändareamatörer. Mer information på Distrikt 5-sidan. dishsommar
Torsdag 29/10 och fredag 30/10 arrangerar Vaxholms Museum tillsammans med Täby Sändaramatörer nattvandring på temat “Bli Spionjägare”. Mer information på Distrikt 0-sidan. nattvand_2015
SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUDL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share