Distrikt 0

Vad är på gång i höst?

Publicerat 19 oktober, 2016

Nu närmast blir det loppis i Handen, arrangerat av SK0QO. Detta evenemang brukar vara mycket populärt. Fynda radioprylar! Yvonnes räkmackor är populära som Ni vet. Lotteri så klart! Mingla med alla radiokompisar denna dag. Klubbledarträffen går av stapeln den 17 november högt uppe på berget, närmare bestämt hos SK0UX. Det kommer att vara kolsvart ute, men brasan utlovas vara tänd inne. “Field day-gruppen” har börjat fundera på vårt gemensamma evenemang för hela familjen, nya och gamla radioamatörer, september 2017. Det gäller att komma igång i tid. Den 3 december har SK0TM sitt operatörsmöte på tekniska museet. Har vi tur är den nya antennen på plats. SK0QO kör sina helgkurser nu i höst och examinationstillfället för radiocertifikat blir den 4 december. Här finns möjlighet att skriva tentan även om man ej gått kursen. SK0MG kör en CW-kurs. 16 januari startar SK0MT/Täby sändaramatörer sin certifieringskurs som går under hela vårterminen. Det ryktas om en kommande lödkurs hos SK0MT.  Sist men inte minst, vi behöver alla se över våra hemsidor att de är uppdaterade och har trevliga och ej för “gubbiga” bilder. Jag glömde också att berätta att vi arbetar med kartan över Distrikt 0 klubbar. Endast de klubbar som är medlemmar i SSA kommer att vara utprickade med länkar på DL0 sidan. Jag hoppas att så många klubbar som möjligt, som idag inte är medlemmar i SSA, anmäler sig och blir en aktiv del i distrikt 0 och SSA. Tack för ordet och 73 de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Klubbledarträff i distrikt 0

Publicerat 19 oktober, 2016

Alla klubbarledare i distriktets olika radioklubbar hälsas välkomna till årets sista klubbledarträff den 17 november.  Denna gång står SK0UX på Kvarnberget värd. Vi börjar med lite mat som vanligt 18.30. Separat inbjudan kommer med dagordning. En gemensam fielday börjar planeras till hösten 2017 🙂

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Överlevnadsdagen på Vaxholms Kastell

Publicerat 27 september, 2016

 

Full fart på radioinstallationen med drak-antenn ute på piren , SM0NEJ/Thomas meckar FT100, SM0ZEU/Ann sköter loggboken, SA0LAT+SM0OTX är behjälpliga.
overlevnadsdagen-16-ann-o-nej

SK0ZA har fått igång sin portabelstation med en KX3:a

lllllllza-11-sept-16

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)INFORMATION och SAMORDNING

Publicerat 15 september, 2016

Samhällets katastrofplanering bygger på ledorden information och samordning, vilket tydligt framgick i föredragen på överlevnadsdagen på Vaxholms kastell den 11/9. Det var en härlig varm höstdag, där SK0MT och SK0ZA demonstrerade enkla radiostationer drivna av solceller eller batterier uppkopplade tillsammans med portabla antenner. Både sjöpolisen och kustbevakningen var intresserade av hur vi kunde kommunicera på ett enkelt sätt utan “vanlig” elförsörjning. Mer om detta i nästa nummer av QTC. Några bilder kommer på denna sida.
Mer spännande aktiviteter händer i distriktet. Den 24–25 september aktiverar SödRa signalen SE0MILA. Hembyggdsföreningen Gålö Gärsar tänder traditionsenligt en kolmila på Noors täppa på Gålö. SödRa hälsar oss välkomna ut och titta på milan, men annars köra radio med dem på 3633kHz +/- QRM. Se mer info i kalendariet. Den 29 september kl 18.30 är det dags att ha höstens första klubbledarträff ute på Gålö hos SK0QO. Alla klubbar i DL0 får separat inbjudan de närmaste dagarna. Välkomna att anmäla Er snarast till mig eller vice DL0 Sven-Erik. Vi börjar som vanligt med en lättare måltid. Har Vi missat någon klubb hör av Er! Radiohösten är igång. 73de SM0ZEU/Ann

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)11:e september överlevnadsdagen

Publicerat 29 augusti, 2016

TSA, Täby Sändaramatörer är delaktiga i Överlevnadsdagen på Vaxholms kastell sönd. 11 september kl. 12.15–16.00

Vi radioamatörer kommer i år att demonstrera, portabelkörning med solcellsdriven KV-radio med en drakantenn, Portabel QRP och en trådantenn, Skogs IP med WiFi router.

Ta med Dig familjen och delta i denna spännande eftermiddag , få svar på hur man hittar en försvunnen person, vad man gör vid brand, sjönöd, elavbrott, krig, terrorhot och naturkatastrofer.

Medverkande: Försvarsmakten, Brandförsvaret Civilförsvarsföreningar, Hemvärnet, Kustjägarveteranerna, Lottakåren, Missing People Sweden, Rädda Barnen, Röda Korset, Sjöpolisen/ Sjöräddningssällskapet, Svenska Blå Stjärnan, Swedish B-Force, Täby sändaramatörer, Vaxholms stad, Överlevnadsbutiken m.fl.

Uppvisning med båtar kommer att ske i Kastellets hamn.

Linfärjan till kastellet går var tjugonde minut från kajplats 9 i Vaxholm

Välkomna!

TSA och Vaxholms fästningsmuseum

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share