PTS ansvar för radiostörningar från solpaneler.

Följande artikel har publicerats i ”Nyheter från Radiomuseet” nr. 179 – december 2023. SSA:s webbredaktion har fått tillstånd att publicera den här.

I senast QTC har vi kunnat läsa om reducering av störningar från solenergianläggningar. Därför passar det bra med mer information om solpaneler och radiostörningar.

PTS ansvar för radiostörningar från solpaneler

Christer Jonson, som har arbetat på PTS i många år har kommit med följande intressanta och informativa kommentarer till resonemanget kring störningar från solpaneler i förra numret av NfR (nr 178).

PTS ansvarsområde är att förvalta radiospektrum så att det ”räcker” till så många som möjligt med så liten risk för störningar som möjligt. Många vill ha frekvenser i olika mängd, t.ex. försvaret som har en hel del. Men det ska även räcka till samhällets behov, t.ex. olika ”blåljus”-radio, rundradio och TV, flyg- och båtradio, WiFi, mobiltelefoni och allt du kan tänka dig, ner till fru Anderssons trygghetslarm, jaktradio och ”walkie-talkies”. Men frekvensspektrum är ju begränsat och måste räcka till allt.

När man ska prioritera användning av en viss del radiospektrum så är det bl.a samhällsnytta och hur många användare som kan komma att utnyttja det aktuella frekvensområdet som avgör vilken användning som ska prioriteras och vad som kan dela frekvenser. Även internationella överenskommelser spelar in bl.a för att man ska få gemensamma frekvenser för olika slag av användning i så många länder som möjligt. Det är ju en av hörnstenarna när det gäller t.ex mobiltelefoni. Du vill ju kunna använda din telefon när du kommer till andra länder också. Samma gäller WiFi, man vill ju kunna använda sina trådlösa prylar i andra länder som man besöker.

Allt kräver inte enskilt tillstånd.

PTS reglerar användningen av radiospektrum bl.a genom tillståndsgivning och genom undantag från tillståndsplikt. Det senare gäller t.ex. olika trådlösa lågeffektsapparater, WiFi, trådlösa hörlurar, fjärrkontroller, väderstationer osv där du inte behöver ha något enskilt tillstånd. Sådant undantag används främst till användningar med låg effekt och stort antal användare som därför kan dela frekvenser.

När det gäller störningar så är PTS ansvarsområdestörningar som orsakas av radiosändare och även av radiomottagare. De utövar också marknadstillsyn när det gäller bl.a. radiosändare av olika slag, dvs såna saker som är CE-märkta och främst är för konsumentmarknaden.

Solpaneler är inga radiosändare, därför ligger det inte inom PTS ansvarsområde när det gäller marknadskontroll eller störningar. Detta oavsett om de skapar störningar på radioutrustningar, det är alltså störkällan som är avgörande för vems ansvar det är att kontrollera och se till att de åtgärdas.

Störningar från elektriska apparater

Störningar från elektriska apparater som INTE är radiosändare men ändå kan sända ut störningar, t.ex. ljusskyltar, maskiner, hissar, fläktmaskinerier, värmepumpar etc, och solpaneler, ligger istället inom Elsäkerhetsverkets ansvarsområde.

De utövar marknadskontroll över den typen av elektriska maskiner och det gäller både apparaternas elsäkerhet men också när det gäller störningar, sk EMC-krav. De har också skrivit en hel del om störningar som orsakas av solpaneler, bla den text du hittade.

Så har man störningar från den typen av saker så kontaktar man Elsäkerhetsverket men om det är störningar från andra radiosändare så är det PTS.

Ibland är det svårt att i förväg säga vilken slags störning det är så ofta hjälps PTS och Elsäkerhetsverket åt att hitta orsaken även om det ofta är orsakat av elektriska apparater, inte radiosändare. För några år sedan var de ute och jagade en störning som släckte ner vissa frekvenser vid landning på en av banorna på Arlanda. Det visade sig att det var en stor ljusskylt vid motorvägen som orsakade störningarna och det blev därför Elsäkerhetsverket som fick driva frågan fortsättningsvis.

Solpaneler kan bli ett allt större problem i framtiden.

Det är rätt att solpaneler riskerar att bli ett rejält störproblem i samhället. Det har bl.a. drabbat flygplatser där man ju har stora fria områden och skulle kunna producera nästan all elenergi själva. Vid ett tidigt försök som gjordes, slutade det med att man störde ut flygradion istället. Störproblem går att lösa, eller i alla fall, få betydligt bättre genom en seriös och korrekt installation men ofta fuskas det med jordningar och skärmning av installationen och då läcker störningarna som skapas ut i luften. Även militären är starkt restriktiva när det gäller solpaneler i närheten av deras anläggningar.

Ett annat problem när det gäller solpaneler har också drabbat brandkåren, vilket var lite oväntat,. Det händer då och då att det blir fel i elektriska apparater, även i solpaneler, som ibland leder till brand. Men även om man bryter bort styrelektroniken på marken med strömbrytaren, så genererar ju solpanelerna fortfarande ström där uppe på taket och de är strömförande om det är ljust. I ett sådant läge är det olämpligt att börja spruta släckvatten på taket. Vid något tillfälle vet jag att en kreativ brandingenjör slängde ut stora presenningar över panelerna så att de kunde börja släcka elden.

Här är en länk till rapporten som Elsäkerhetsverket gjorde tillsammans med Försvarsmakten och som belyser problemen med störningar.

https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/publikationer/rapporter/elektromagnetiska-storningar/

https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyhetsbrev/2020/december/storningar-fran-solcellsanlaggningar-ett-problem-fortotalforsvaret/

SA0BFC/Christer vid ITU:s amatörstation i Genève, tagen vid ett ledigt pass under Världsradiokonferensen, WRC, 2015. Konferensen pågår under en månad med många långa mötespass. Ibland kan ett möte med angeläget innehåll pågå en hel dag, sen fortsätta under natten för att avslutas dagen efter. WRC hålls vart fjärde år och samlar någonstans mellan 3-4000 delegater från hela världen.

Lite mer text om hur de letar störningar

https://www.elinstallatoren.se/2021/09/hon-jagar-storningar-fran-solceller/

En studie som FOI gjorde om solpaneler och störningar

https://www.foi.se/rest-api/report/FOI-R–5021–SE

Christer Jonson/SA0BFC

Author: SM5YRA