Med mikrofonen på Teneriffa och riggen i Småland

IMG_7929
Mats EA8/SM7BUA i shacket på Teneriffa. ICOM IC-706Mk2G och remoterig t.h., KX3 för direktkontakter t.v..

— Av Mats SM7BUA —

Långt borta, men ändå mycket nära, ja så känns det att köra remote 500 mil från hemma-QTH:et i Ljungby. Radiokontakter via remote-kontroll är något som flera borde pröva, speciellt med tanke på alla problem med störningar i städer och samhällen.

För mig var det avsaknaden av möjligheten att köra NOMIRA ringen från EA8 på 3623 kHz kl halv åtta på morgonen som väckte intresset att skaffa utrustning för att köra remote från Teneriffa. Flera av radiokollegorna var redan remote-QRV på ringen via internet, och med deras erfarenhet och tekniska kunnande blev det möjligt att få en fungerande utrustning.

Störningsfritt QTH ett stort plus
Den tekniska utrustningen jag satsat på är en ICOM  IC706 Mkll  och två stycken Remoterig-modem från Microbit. Antennen är en windom FD-4 som ger mig möjlighet att köra på flera band via den automatiska antennavstämningen.  Remote QTH:et ligger mycket avskilt och helt störningsfritt, så det är en fröjd att köra därifrån.
Redan innan avfärden från Sverige testades tekniken från det tillfälliga QTH:et i Lagan ut till stationsplatsen ca 25 km väster om Ljungby. Med mobilt bredband på båda platserna fungerade det utmärkt, och förhoppningen var att det också skulle finnas möjlighet till internetuppkoppling nere i Puerto de la Cruz. Den Skandinaviska Turistkyrkan, som både är min arbetsplats och bostad, har ett bra WiFi nät, så det var inga större problem att koppla upp sig mot stationen i Sverige.

IMG_9037
IC-706, remoterig, nyckel och mikrofon klar för radiotrafik från Teneriffa via Ljungby i Småland.

Tekniska problem kan lösas på långa avstånd
Det är nu en märklig känsla att sitta ca 500 mil bort, men ändå köra stationerna på 80 meter som”på  hemmaplan”. Jag har kunnat vara QRV på NOMIRA ringen i stort sett dagligen, bara vid några tillfällen har jag haft dålig internetuppkoppling som inneburit svårighet att genomföra kontakterna.
Några tekniska problem har också uppstått vad gäller programvaran, men med hjälp av SM5ELF , som kör remote från England, har problemen kunna lösas utan svårigheter.
Ett märkligt problem uppstod då riggen vid vissa tillfällen helt slutade att fungera. SM7KSZ, Sune  med QTH strax utanför Ljungby kunde ta en tur ut till remote-QTH:et och via mobiltelefonen kunde jag vägleda honom för att kolla utrustningen. Det visade sig att det var glappkontakt i 12 volts anslutningen till IC-706:an. Sune fixade det på nolltid, och sedan dess har det inte varit några problem.

De flesta QSO som jag kört remote har varit på SSB, men jag har även haft möjlighet att köra cw och då i SOCWA på 80 och 40 meter. Det är en liten annan känsla att nyckla sändaren via remote, men efterhand har jag lärt mig hur man måste handskas med manipulatorn för att det ska låta bra. Det är ytterst viktigt att internetuppkopplingen fungerar bra, annars blir det en ”hackig” mottagning, i det närmaste omöjligt att läsa.

Direktkontakt/remotekontakt
Övrig kortvågskörning har genomförts med en Elecraft KX3:a samt enkla trådantenner. Just nu är en DIAMOND W8010 multidipol monterad på takterrassen. En Mosley vertikal RV-4C är klar för montering och jag hoppas kunna bli QRV med den när vi återvänder till Teneriffa i oktober för ännu en period av 6 månader. 80-meters kontakterna kommer dock fortsatt att köras från Smålands djupa skogar. Remote- köret har kommit för att stanna. Vill tacka SA7BII, Mats och SM5ELF, Allan som hjälpt till och gjort det möjligt för mig att via remote kunna hålla kontakten med alla radiovännerna hemma i Sverige. Utan deras tekniska bistånd hade det inte varit möjligt.

73 de Mats
EA8/SM7BUA

Author: SM7DZV