Aktuella aktiviteter
SK1BL fieldday 24-26/7
ons 24 jul @ 08:00
AM Test
lör 3 aug @ 09:00
AM-test 3/8
lör 3 aug @ 09:00
SK2AU loppis mm 24/8
lör 24 aug @ 10:00
SK7OA loppis 25/8
sön 25 aug @ 11:00
Tångahed 31/8
lör 31 aug
SK7RN öppet styrmöte
tor 5 sep @ 19:00
D6 möte höst
fre 13 sep @ 13:00
SK4TL loppis 21/9
lör 21 sep
SM4-möte 28/9
lör 28 sep @ 10:00
SK5BN loppis 5/10
lör 5 okt
SK0QO prylmarknad i okt
lör 26 okt @ 10:00

Nyheter

Amatörradio och elektromagnetiska fält, EMF

Publicerat 27 januari, 2016

Amatörradiosverige har den senaste tiden blivit uppmärksammat på att det inte enbart är PTS’ regelverk vi måste rätta oss efter utan även andra myndigheter har regelverk som täcker in amatörradions aktiviteter. Detta är i och för sig inget nytt, men eftersom myndigheterna har ett uttalat tillsynsansvar så har vi nu regler från både Post- och telestyrelsen (PTS) och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) att förhålla oss till.

PTS ska se till att vi använder radio på ett korrekt sätt och inte orsakar problem för andra radioanvändare och SSM har ett skyddsansvar att se till att strålkällor inte orsakar nivåer som överskrider de internationellt överenskomna gränsvärdena för elektromagnetiska fält.

I sin myndighetsutövning har SSM undersökt vilka elektromagnetiska fältstyrkor amatörradio skulle kunna orsaka. Undersökningen har redovisats tidigare och intresseorganisationerna SSA, FRO och ESR har kommenterat denna rapport på sina respektive hemsidor.

I och med den debatt som uppkommit efter den första publiceringen av SSM:s rapport har en intensiv mailväxling mellan föreningarna förekommit och vi har alla kommit överens om att bilda en gemensam arbetsgrupp för dessa frågor.

Då det är ett område som hittills inte ägnats stor uppmärksamhet av alla radioamatörer, så känner alla föreningar att det är bra om vi tillsammans jobbar med frågan för att tillsammans kunna föra dialogen med myndigheterna.

SSM har fortsatt sitt myndighetsutövande genom att arbeta med en utredning om vilka antenner, effekter och bostadssituationer som radioamatörer har, för att ta reda på hur omfattande amatörradioanvändningen är i Sverige.

Intresseorganisationerna SSA, FRO och ESR har blivit inbjudna att lyssna på en presentation av denna utredning. Detta första möte ägde rum 2016-01-26 och refereras nedan:

SM6CNN, ordförande Anders
Share

Av: SM6CNN, ordförandeRadioamatörer skickar ut Anna von Hausswolff i rymden

Publicerat 25 januari, 2016

sk0uxI kväll, den 25 januari, tar Kungliga Dramatiska Teatern hjälp av Kvarnbergets Amatörradioförening SK0UX för att direktsända en konsert med Anna von Hausswolff ut i rymden. Tidigare har NASA sänt ut The Beatles låt ”Across the universe” i rymden, skriver Dramaten i ett pressmeddelande.

De minnesgoda vet att SK0UX redan tidigare varit inblandade i en liknande sändning av The Arks avskedskonsert. Tore SM0DZB berättar att man i en månads tid förberett kvällens evenemang.

Sändningen kommer att ske på 1296 MHz med Kvarnbergets sexmetersparabol. Konserten pågår mellan klockan 20 och 22 och sändningspassen kommer att vara i cirka 10-15 minuter.

“Ni som har tillgång till månstudsprylar kan ju njuta av musiken!” säger Tore. “Vi hoppas att några som lyssnar ska spela in sändningen. Det är en kul grej och samtidigt får vi sprida lite kännedom om amatörradio.”

Webbredaktionen tackar SM0DZB för nyhetstipset!

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUAustralien firar nationaldagen med specialprefix

Publicerat 19 januari, 2016

Tisdagen den 26 januari är det Australiens nationaldag och man firar det genom att låta alla VK-amatörer byta ut VK mot AX i anropssignalen. VK5ABC blir alltså AX5ABC osv. Här är den kompletta texten vi mottagit från WIA (=Australiens SSA).

The Wireless Institute of Australia
By Jim Linton – VK3PC
15 January 2016

The Australian Communications and Media Authority (ACMA) automatically allows all radio amateurs to substitute their normal VK callsign prefix with the letters AX, every Australia Day. Our national day this year falls on Tuesday January 26. This gives radio amateurs the chance to be part of the commemoration the First Fleet’s arrival in 1788 at Sydney Gove and the establishment of a European settlement at Port Jackson, with the raising of the British flag by Governor Arthur Phillip. On Australia Day many celebrate our country and culture. This includes the granting of awards, honours and the welcoming to citizenship of many immigrants. National flags will be flown and the celebrations include fireworks displays.

The AX prefix is popular among prefix hunters and others. The use of a special QSL card is encouraged by the Wireless Institute of Australia. The same alternative AX prefix applies on ANZAC Day, April 25 and International Telecommunications Day, May 17.

Så här såg det ut när VK4XA firade 1988 (lägg märke till QSO-numret!):
AX4XA
SM6JSM Eric
Share

Av: SM6JSMSSA tolkning av SSM rapport ’Fältstyrkor runt Amatörradiostationer’

Publicerat 11 januari, 2016

SSA har läst och tolkat den rapport som SSM har redovisat och sammanfattat det i nedan hänvisad text.

Vi ser gärna att alla som har synpunkter på detta kommer in med dessa till sm3pxo@ssa.se.

Tänk dock på att i det läge vi är i nu finns inga förslag på någonting angående reglering, utan SSA tillsammans med FRO och ESR är inbjudna till ett möte med myndigheterna för att ta del av deras utredningsmaterial.

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUIngen poströstning i år

Publicerat 8 januari, 2016

Information från valberedningens ordförande Kurt, SM0UCC:

Enligt stadgarnas § 13 skall poströstning hållas om andra kandidatförslag än valberedningens har inkommit till valberedningen senast 1 januari. I annat fall inställs poströstningen.

Per 1 januari 2016 hade ej andra förslag inkommit, varför poströstningen inställs.  Valberedningens förslag till styrelse för år 2016 gäller sålunda.

Jonas, SM5PHU föreslås till vice ordförande på två år
Ulf, SA0MEI föreslås till kassaförvaltare på ett år i fyllnadsval efter Lennart, SM5AOG
Hans-Christian, SM6ZEM, Lysekil, föreslås till övrig ledamot på två år

SM6CNN, ordförande Anders
Share

Av: SM6CNN, ordförandeNya EMC mätningar på LED lampor

Publicerat 8 januari, 2016

Av de senaste 11 mätningarna på olika LED lampor låg endast en över gränsvärdet. Denna har anmälts till Elsäkerhetsverket.
Protokollen finns här:  EMC mätningar

SM6CNN, ordförande Anders
Share

Av: SM6CNN, ordförande