Distrikt 7

Inbjudan och information om Radiolördag den 23 november på SK7RN…

Publicerat 12 november, 2019

Info om radiodagen den 23 november samt viktig fråga: Tänker du komma?

Viktiga frågor längs ned i mejlet

Längst ned i det här mejlet finns några frågor som jag vill att du besvarar och skickar tillbaka. Det är nödvändigt för att radiodagen ska fungera. Det viktigaste är att vi måste veta hur många som kommer. Vi har besök av krishandläggaren för Borgholms kommun, och vi vill inte skämma ut oss genom att visa upp en tom lokal för henne. Men vi behöver också veta hur många vi blir för att fikat ska räcka till, om vi ska välja mackor (enklast) eller soppa (lite krångligare och lite dyrare) vid lunchdags, samt hur många som kommer att hänga med till Borgholms Kök och Bar, när dagsprogrammet är slut.

Besvaras senast 14 november av dej som har Borgholm inom räckhåll
(Ni som redan svarat behöver inte göra det igen. )
De här frågorna riktar sig till er som bor inom rimligt avstånd från Borgholm och er som kan tänka er att komma hit från avlägsnare platser. Bor du på andra isdan Sverige från Borgholm räknat så antar vi att resan blir för lång och att du inte kan komma.

I klubbens verksamhetsplan har vi bokat den 23 november för radiolördag. Vi har gjort det för att vi någon gång emellanåt behöver ha en heldag med radio, och att vi dessutom behöver någon stund när vi kan prata om annat än radio…

Program
Vi har därför planerat en dag där vi, efter ankomst fika, börjar med öppet styrelsemöte – öppet för alla närvarande. Därefter fortsätter vi med lite allmänna diskussioner om olika utvecklingsmöjligheter. Vi får lyssna till Linda Hedlund som är krishandläggare vid Borgholms kommun. Vi kommer också att försöka finna former för utbildning av de som just nu står i kö för att få gå utbidlning till radioamatörer.

Tre workshop
Eftermiddagen kommer vi att ägna åt praktiska workshop på tre stationer:

• På en kommer vi att visa, demonstrera och ge exempel på användning av digitala trafikmetoder, DMR och SDR. Vi kommer också att visa hur man med hjälp av SDR-servrar på nätet kan lyssna till radiotrafik utan att själv ha egen trafikmottagare eller antenn.

• På en annan kommer vi att ge möjligheter att med hjälp av handledare använda våra radiostationer i klubblöokalen en trappa ned. Vi vill avdramatisera själva radiosändningen så att alla känner sig bekväma med att trycka in PTT och tala i mikrofonen. Vi kommer också att förklara hur EchoLink fungerar och hur man den vägen kan nå radioamatörer längt bort och i främmande länder.

• Den tredje stationens uppgift kommer att bli att bli att beräkna, bygga samt mäta upp och justera en dipolantenn för 80-metersbandet. Antennen ska senare monteras hemma hos Olle SM7VPF, som sedan länge varit QRT på grund av antennbrist. Monteringen kommer att få anstå till en dag med dagsljus.

Avslutning på Borgholms Kök och Bar
Efter det programmet är det dags att avsluta dagen. Det gör vi genom att de som så önskar går till Borgholms Kök och Bar i angränsande kvarter, där vi äter en bit mat och pratar en stund innan vi rullar hemåt igen.

Frågan om vi ska ordna någon form av lätt lunch, soppa eller liknande, mitt på dagen, eller om vi ska nöja oss med att ha kaffepannan varm och bröd och smör tillgängligt under dagen. Ska vi äta en bit mat vid dagens slut är det ju inte så praktiskt att ha bottnat med en stabil lunch.

Svara senast 14 november
Här är frågorna. Svara alla och mejla tillbaka ditt svar senast den 14 november:

1. Jag kommer till radiodagen (ja/nej)
2. Jag klarar mej på kaffe och mackor vid lunch (ja/nej)
3. Jag kommer att följa med till Borgholms Kök och Bar när vi avslutat för dagen. (ja/nej)

Mer information kommer när vi vet vilka som tänker delta.

Välkomna alla!
73
Erik
SM7DZV

Ring om något är oklart: 0705 52 45 53

_________________________________________________________________________________________

Tidigare utsänd information:


1. Våra repeatrar
Som ni alla vet har vi tre tvåmetersrepeatrar igång på Öland: i Böda, Borgholm och Mörbylånga. Repeatrarna är länkade – öppnar du en så går alla tre igång. Länkningen innebär att vårt täckningsområde blir stort och det ökar chansen att du får svar när du gör ett allmänt anrop.

Vi har under hösten haft kontakter med Mörbylånga och Borgholms kommuner. Avtalet om krissamband är klart och påskrivet av Borgholms kommun. Avtalet med Mörbylånga kommun är klart. Vi har skrivit på men vi har inte fått tillbaka den underskrivna avtalet från kommunen.

När det gäller två meter vill jag påminna om att Åke SM7NJD och undertecknad läser SSA-bulletinen på SK7RFL i Algutsrum, varje söndag klockan 0900. Frekvensen är 145.600 MHz. Lyssna på bulletinen och checka in!

2. Tidigare utskickad information om radiolördagen den 23 november
Vi har en radiolördag inplanerad den 23 november med start klockan 10, ankomstfika från klockan 09.30.
Vi räknar med att hålla till i IOGT-huset i Borgholm och vi som vill kommer att efter programmets slut, klockan 15 – 16 ungefär, kunna gå ut på något näringsställe  och äta en bit mat. Jag tror det är för tidigt för jultallrik, exakt vad vi ska ha på menyn är därför öppet. Naturligtvis är familjemedlemmar välkomna.

Programmet består som vanligt av
• styrelsemöte – öppet för alla,
• visning av klubblokalen – vi har monterat antenner så riggarna går att köra för dem som vill testa.
• redovisning och demo av vårt repeaternät
• praktiska och teoretiska övningar
• eventuell miniloppis
• årets bildspel

3. Ölandsringen på kortvåg
Kjell SM3WUT och undertecknad försöker hålla liv i Ölandsringen på kortvåg. Andra som brukar kunna höras är Weine SM7USW och Leif SM7WSS. Vi kör klockan 09.00 måndag – fredag alla veckor på 3637 kHz LSB. Söndagar avstår vi eftersom tiden annars skulle kollidera med SSA-bulletinen på SK7SSA över SK7RFL. Lördagar när HQ-nätet inte sänds är vi också QRV. HQ-nätet med info från SSA:s styrelse sänds första och tredje lördagen i månaden på 3705. Lyssna och checka in!

4. Medlemsavgift 2020
De nya medlemmar som tillkommit under fjärde kvartalet 2019 och fått besked att din avgift gäller även för 2020, behöver inte fästa något avseende vid de följande raderna.
Jag vet att många redan har betalat sina medlemsavgifter, 200 kronor, för 2020, och jag be er som ännu inte gjort det att betala årsavgiften senast under december. Betala till bankgiro 413-4797. Glöm inte att ange ditt namn eller callsign samt “2020” så att kassören ser hur han ska bokföra. Det går också att swisha till 123 232 48 61.
Skicka ett mejl på enklaste sätt och meddela ifall du inte vill fortsätta att vara medlem.

Mer information kommer både i fråga om program och eftersits. Ring om något är oklart.

Välkomna alla, lördagen den 23 november.
73
Erik, SM7DZV

ordförande

— Erik Nyberg+46 705 52 45 53

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)QSL hanteringen i D7….

Publicerat 25 oktober, 2019

Hej alla Radioamatörer i D7.

Har ikväll igen fått klagomål på att våra QSL kort i D7 dröjer innan de kommer oss Radioamatörer tillhanda. Jag kan inte förstå att man är så otålig och inte kan vänta på att man får sina retur QSL till sig i bostaden.

Vår QSL manager SM7HPK/Uno har under många år gjort ett fantastiskt jobb med att sortera och skicka ut dessa QSL kort till oss alla i Distriktet. Uno gör detta helt på sin fritid och helt utan någon ersättning och brukar t.om. köra runt med sin egen bil och överlämna korten till de olika klubbarna.

Risken finns nu att Uno slutar med detta p.g.a. alla påhopp och då får någon annan ta över och jag säger bara LYCKA TILL.

Jag har ständig kontakt med SM7HPK/Uno och jag kan garantera att han sköter detta helt klanderfritt.

Sen måste Ni förstå att QSL korts användningen har minskat och det skickas inte så många QSL kort som det gjordes förr.

Kände ikväll att nu får det vara nog med klagomål på denna hantering av QSL kort och låt Uno sköta sitt åtagande och var vänlig vänta på Era QSL kort tills det kommer några att hantera för Uno.

Trevlig Helg.

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)Jamborre via amatörradio (JOTA) på Öland…

Publicerat 12 oktober, 2019

Jamborre via amatörradio (JOTA) och via internet s.k. JOTI anordnas in helgen den 18-20 oktober på flera platser i världen och i Sverige. I vårt område är det i Bergkvara och i Färjestaden, där det samlas scouter och radioamatörer.

–       Scouterna får med hjälp av vår radio kontakt med andra scouter i Sverige och världen, säger Åke Johansson, radioamatörer i Ölands Radioamatörer, som tillsammans med NSF, Nykterhetrörelsen Scoutförbund, finns i Scoutstugan i Färjestaden.

Samtidigt pågår Jamborre On The Internet, kallat JOTI, där scouterna via datorer har kontakt med varandra.

Media inbjudes att skriva och rapportera från detta evenemang på Kraftvägen i Färjestaden under lördagen…

Eventuell s.k telefonare…för SR Kalmar,  går att göra med undertecknad Åke Johansson på telefon 0705-485012 under fredag efter lunch…

FOTO: Här anropar två scouter i Färjestaden andra scouter… TEXT o FOTO: Åke Johansson

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)Bilder från klubbträffen i Växjö med Tilman D. Thulesius – SM0JZT – Sektionsledare – Radioteknik SSA som föreläsare…

Publicerat 10 oktober, 2019

Klubbträffen i D7 Växjö regionen blev en riktig fullträff.

Det kom medlemmar från  SK7HW – SK7BQ – SK7JC – SK7MO – SK7AF – FRO Växjö.

Tilman D. Thulesius – SM0JZT var föreläsare om gammal och ny teknik och det var ett MYCKET uppskattat föredrag och vi hade en fantastisk kväll tillsammans på Marinbasen i Växjö som vi lånade lokal av genom FRO i Växjö.

Tilman/SM0JZT kan verkligen fånga allas intresse och är en mycket skicklig och trevlig föreläsare. Tilman hade även med sig lite radioapparater både gamla och nya och pratade om skillnaden på tekniken mellan “gammalt och nytt”

ETT STORT TACK TILL SM0JZT för att du kom till Växjö och gjorde denna kväll till en minnesvärd tillställning.

Ett stort tack även till SA7CEX/Anna och SM7HXR/Anki som bjöd på korv med bröd och kaffe med Anki,s nybakade “farmorbullar” och såg till att alla fick en fin service och trevlig kväll med lite mat och fika.

Nedan lite bilder från kvällen:

 

Engagerande Tilman fängslade åhörare i Växjö

 

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)Info om Repeater SK7JD/R…

Publicerat 8 oktober, 2019

Med blixtens hastighet havererade all vår utrustning

Sommarens åskoväder 2019 drabbade klubben med dubbla åsknedslag.

Under försommaren så fick vi all utrustning i vår klubblokal havererad.

Sedan kom nästa nedslag i vår repeatermast, vilket fick till följd att vår Repeater DR1-X havererade.

Vi har under resten av sommaren försökt att återställa så mycket som möjligt av den havererade utrustningen.

Det har blivit en hel del nyinköp för att ersätta det som åskan tog. Vi har även själva kunnat reparera en del av den trasiga utrustningen.

Repeatern var inte mycket att göra åt så där blev det ett nyinköp.

Repeater SK7JD/R

Två meter — 145 MHz

Vår 2-metersrepeater kan du höra på följande frekvens:
145.675 MHz. Öppna repeatern med 1750-ton. Minusskift 600 kHz.

Utrustningen består av:

Yaesu DR-1X 50W ut

4st kavitetsfilter RX+TX

Antennerna består av 1st RX antenn och en separat TX antenn på ca 80 meter över havet.

Repeatern öppnas med 1750 Hz ton. Obs ingen subton.

Det går nu alldeles utmärkt att köra C4FM trafik över Repeatern.

Gå över i C4FM mode och ropa in så går detta ut digitalt via Repeatern.

Vill du köra vanlig FM trafik så öppnar du med 1750Hz ton och kör som vanligt.

Hälsningar

Tomas/SM7NST

DL7 (SM7HZK) Bo
Share

Av: DL7 (SM7HZK)
 • Inbjudan och information om Radiolördag den 23 november på SK7RN… Info om radiodagen den 23 november samt viktig fråga: Tänker du komma? Viktiga frågor längs ned i mejlet Längst ned i det här mejlet finns några frågor som jag vill att du ...
 • QSL hanteringen i D7…. Hej alla Radioamatörer i D7. Har ikväll igen fått klagomål på att våra QSL kort i D7 dröjer innan de kommer oss Radioamatörer tillhanda. Jag kan inte förstå att man är ...
 • Jamborre via amatörradio (JOTA) på Öland… Jamborre via amatörradio (JOTA) och via internet s.k. JOTI anordnas in helgen den 18-20 oktober på flera platser i världen och i Sverige. I vårt område är det i Bergkvara ...
 • Bilder från klubbträffen i Växjö med Tilman D. Thulesius – SM0JZT – Sektionsledare – Radioteknik SSA som föreläsare… Klubbträffen i D7 Växjö regionen blev en riktig fullträff. Det kom medlemmar från  SK7HW – SK7BQ – SK7JC – SK7MO – SK7AF – FRO Växjö. Tilman D. Thulesius – SM0JZT var ...
 • Info om Repeater SK7JD/R… Med blixtens hastighet havererade all vår utrustning Sommarens åskoväder 2019 drabbade klubben med dubbla åsknedslag. Under försommaren så fick vi all utrustning i vår klubblokal havererad. Sedan kom nästa nedslag i vår repeatermast, ...
 • SK7REE söker en till BULLETINUPPLÄSARE …. SK7REE önska få en till Bulletinuppläsare som kan byta av de 2 som redan finns och så man kan planera in ett schema för dessa läsare. Ta kontakt med följande om ...
 • Klubbträff på SK7HW i Växjö … Härmed inbjuds följande klubbar SK7BQ – SK7JC – SK7MO – SK7AF – SK7RN -FRO Växjö att deltaga tillsammans med SK7HW och DL7 som står för värdskapet Onsdagen den 9 oktober ...
 • Ni som vill ha info från SK7BQ kan gå in på följande länk: https://www.sk7bq.com/
 • SM7IU Sven Cederberg 100 år och HEDERSMEDLEM i SSA… Jag och min XYL har varit och delat ut Svens,s Hedersdiplom och plakett som han blev tilldelad på SSA,s årsmöte 2019. Sven blev mycket överraskad och glad och skickade varmaste hälsningar  ...
 • Nya anropssignaler och medlemmar i våra olika distrikt …   Ny anropssignal och medlem SA0DAN Dan Larsson SIGTUNA SA0SLN Simon Leonardsson VÄLLINGBY SA5ETE Christian Hardmeier UPPSALA SA5PDP Pontus Pihlgren UPPSALA SA5PSZ Peter Szendröi UPPSALA SA5RME Robert Moverare UPPSALA SA6DCJ Arne Lennart Mobris BENGTSFORS SA6DDL Daniel Lindblom GÖTEBORG SA6DGJ David Johansson GÖTEBORG SA6HED Christer Hedlund TORSLANDA SA6INY Christer Widholm SKEPPLANDA SA6JBR Jan Bruce VÄSTRA FRÖLUNDA SA6JSN Anders Jonsson VÄSTRA FRÖLUNDA SA6NFI Hugues Caulier VÄSTRA FRÖLUNDA SA6SGC Christian Strandberg KÄRNA SA7DSE David Plassmann MALMÖ SA7PSJ Per Sjöstrand TRELLEBORG SM7-8473 Stig Svensson BROMÖLLA  SM7-8474 Peter Hagström VIMMERBY Ny anropssignal SA0EGI                 Kosmas Makariadis ...
 • FYRHELG … info från Ölands Radioamatörer SK7RN… Hej alla Som flertalet av er vet inträffar årets Internationella Fyrhelg kommande veckoslut, den 17 och 18 augusti. SK7RN håller som vanligt till vid Långe Erik på Ölands Norra Udde. Stefan SM0VNZ ...
 • SSA,s broderade märken är på gång…. Var idag på besök hos firman som broderar våra nya SSA märken som man själv kan sy på sina jackor eller diverse kläder. Dessa kommer snart att kunna köpas i SSA,s ...
 • En radioröst har tystnat denna Fredagsmorgon… En kär vän och “ringpratare” SM5LIB/Ingemar på bl.a. 3623  Nomiraringen har nu på morgonen lämnat oss och blivit Silent Key. Ingemar var en mycket kär vän och hade många radiokamrater  i ...
 • Sommarbulle 2 V. 31 utgiven 31 juni 2019 … RIKS-QTC Innehåll HQ nätet. Sommarbesök på SI9AM 3. Märket OJ0 50 år. HQ nätet. HQ-nätet kommer igång igen efter sommaruppehållet. På lördag den 3/8 kör jag som SK6HQ. Nätet börjar kl 0900 med incheckningar från ca ...
 • FYRHELGEN 17 – 18 Aug. på SK7RN …. SK7RN i etern vid fyrhelgen. Ölands radioamatörer SK7RN finns vid fyren Långe Erik på Ölands norra udde vid fyrhelgen 17 till 18 augusti och söker kontakt med andra fyrar. Intresserade operatörer ...

Share