Distrikt 6

D6 MÖTET INSTÄLLT!

Publicerat 11 mars, 2020

På grund av rådande virusepidemi samt att många har hört av sig att de inte tänker komma så har arrangören Lake Wettern DX Group i samråd med DL6 Reino – SM6YED valt att i sista stund ställa in arrangemanget. Det lär också enligt uppgift finnas ett bekräftat fall av smittan  i Karlsborg.

Vi kan inte annat än beklaga men vi tror att ni förstår situationen.

Sprid detta till så många ni kan!

DL6 SM6YED – Reino
LWDXG SM6CTQ – Kjell

 

SM6EAT Roland
Share

Av: SM6EATDL6 möte i Karlsborg

Publicerat 25 februari, 2020

MÖTET INSTÄLLT!

Mötet blir på två platser i Karlsborg enl nedan:

 • Kl 10 Mötesförhandlingar SSA arkiv. Hangar 80 Flygfältsvägen 29 [ kartlänk ]
  • OBS! Det är i år dags att välja distriktsledare. Eventuella förslag meddelas lämpligen till någon i valberedningen:
   SM6EAT (sammankallande), SM6HFV eller SM6JOC.
  • Valberedningen föreslår SM6YED Reino som DL för ytterligare en period.
 • Kl 11 Visning och information om ssa arkiv

Redan kl 09 finns möjlighet till kaffe och smörgås

 • Kl 12 Lunch

Karlsborgsfästning. Fästningsteatern

 • Kl 13 föredrag: Hur kan jag köra månstuds EME Stig-Åke Larsson SM4GGC
 • Kl *14.30 Föredrag: Information om DMR Jörgen Kvist SM5XMS
  * Framflyttat 30 min.

SM6EAT Roland
Share

Av: SM6EATLaserkonstverk och amatörradiosändning från Grimeton

Publicerat 3 februari, 2020

GGrimeton laserkonnstUppdaterad 11 februari

På World Radio Day torsdag 13 februari kl. 17.00 invigs Världsarvet Grimetons
nya konstnärliga gestaltning, verket Transmission av den serbisk-svenska konstnären Aleksandra Stratimirovic. Representanter för stationen och Varbergs kommun bjuder på välkomsthälsning och invigningstal. Mats Lindström ackompanjera med elektronmusik.

Verket består av två laserprojektioner som monterats på ett av radiostationens torn och ska synliggöra den imaginära kommunikationen. Lasertransmissionen kommer att vara synlig sporadiskt under kvällstid på himlen med ett par mils radie. Mer om laserprojektionerna HÄR.

Specialsignal från Grimeton. Under dagen, klockan 09:00 till 19:00 SNT är radioamatörerna från föreningen Alexander på plats i den förnyade amatörradiostationen SK6SAQ och sänder ett allmänt anrop om verket Transmission med specialsignalen 7S6WRD. Det kommer även att finnas möjlighet att kika in där operatörerna sitter och sänder.

SK6SAQ QRG: CW 3530 kkHz, 7035 kHz, 14 035 kHz.  SSB  3755 kHz, eventuellt också på 40 meter (eftermiddag).

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianVill du lära dig telegrafi?

Publicerat 20 november, 2019

En kurs i morsetelegrafi har efterfrågats, främst bland nya radioamatörer. Telegrafi är det mest basala sättet att ha radiokontakt på och det är dessutom enkelt att själv bygga en sändare för telegrafi. Radiomuseet i Göteborg har därför beslutat att arrangera en kurs i morsetelegrafering.

Kursen kommer att starta torsdagen den 16 januari och pågå torsdagar till och med den 28 maj 2020 med undantag i samband med helger. Om det behövs, kommer vi att fortsätta efter sommaren. Som kursmaterial avser vi att följa en kurs, som finns på nätet. Se http://www.sk4sq.net/ och klicka på CW-kurs uppe till väster. Scrolla ner en bit, så ser ni hela kursen.

Vi kanske kan köra två till tre lektioner varje vecka, men vi kan även göra förändringar under kursens gång, om det behövs. Den största delen av kursen består av att lyssna och lära de olika tecknen. När det är klart övergår vi till sändning, men efter flera månaders lyssnande, så brukar hjärnan ha vant sig vid hur tecknen låter och det är relativt enkelt att lära sig sändningen.

Anmälan görs till Bengt Lindberg, benli@telia.com, 0705 984200. Ange namn, E-mail, födelseår, adress och telefonnummer. Kursavgiften är 300 kr, och dessutom vill vi att alla deltagare är medlemmar i Radiohistoriska föreningen i Västsverige. Betala in kursavgiften och för icke-medlemmar medlemsavgiften 300 kr, till föreningens postgiro, 136 888-5. Ange ditt namn och att det gäller telegrafikursen. Innan kursen börjar kommer en mer detaljerad information att ges till de anmälda.

Hälsningar från Radiomuseet i Göteborg.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianBlädderbladder QTC oktober 2019

Publicerat 7 oktober, 2019

Från sex medlemmar i sjätte distriktet har det rapporterats fel i bindningen av QTC nummer 10.
Det handlar om dubblerade och saknade sidor.

Kontrollera din tidning och anmäl till Therese vid kansliet på therese@ssa.se om något inte stämmer, så kommer det en ny tidning. Samtliga mottagna reklamationer har postnummer som börjar med 45 och 46.

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-Christian 

Share