Distrikt 0

Radio Nord, QOs radioloppis, Ladies Night

Publicerat 21 oktober, 2018

Kära vänner hoppas att alla Ni som har jobbat med scouterna i helgen tycker att årets JOTA–JOTI blev lyckad.
Nästa helg,27/10, för de som inte ägnar sig åt contest är det Radio Nord sändningar från Vaxholms kastell med stöd av Tore Andersson från SK0UX. De kommer att köra både kortvåg och på FM bandet. Kortvågs frekvenser 5995kHz och/eller 6035 kHz. Sändningarna körs på 500W. FM frekvensen år 91,8 MHZ, men då endast med 60W. Om man vill vara med på hela teaterevenemanget på själva Waxholms kastell kan man boka biljetter på www.vaxholmsfastning.se Denna helg går SK0QOs sedvanliga loppmarknad i Handen av stapeln också, se deras hemsida, QTC eller läs SSAs bulletin för mer info.
Den 8 november kallar jag och Sven-Erik alla klubbledare i distriktet till klubbledarträff i SK0QOs lokaler denna gång. Träffarna cirkulerar mellan de olika klubbarna i distriktet. Se till att Er klubb är representerad på mötet. Vi skall börja planera för ett gemensamt evenemang i distriktet under 2019. Tänk till och kom till mötet med många idéer.
Den 15 november händer något alldeles extra i distrikt 0, kanske i SSAs historia nämligen Ladies elektric night. Kvällen går av stapeln i Byängskolan i Täby, SK0MTs lokaler, Täby sändaramatörers lokal. Det är en kväll för bara XYL och YL och tanken är att vi skall få utlopp för vår kvinnliga kreativitet med de magiska elektronerna. Kvällens kunniga radioamatörer, Tilman SM0JZT och Magnus SA0MAD, leder detta spännande event tillsammans med mig. Det blir ej jätte trevlig kväll, en lättare måltid serveras, så se till att skicka Era X(Y)L från klubbarna. Anmälan skickas till mig,SM0ZEU, ann.lundell@telia.com 🙂
Den 18 november planeras för en certifieringstest i SK0MGs lokaler i Västerhaninge. För Er som ej gått kursen där går det bra att anmäla sig för skrivning till mig, SM0ZEU.
Några bilder blir det ej idag, för jag har ganska mycket att göra.
Jag åker till Los Angeles på tisdag den 23/10 för att träffa våra (Collins)vänner där 🙂
På återhörande 73 de SM0ZEU/Ann SM0WAV hälsar 😉

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Sommar Kåseri SM-1

Publicerat 3 september, 2018

I sommar hettan måste man ändå göra något radiorelaterat och vad kan inte vara bättre än att linda en 6:1 balun för att kunna anpassa en 2x32m dipol med 300 ohm stege till KX3:an.

Idén till Balunen hittade vi på nätet under VK6YSF.com, beskrivningen enkel, hade en balun 31 material + 1,8 mm tråd i Junk-boxen, inte optimalt men… tråden för tjock men det gick.

Satte 300 ohm motstånd på ena sidan och MFJ 226 på andra sidan, SWR bra lite sämre >20 MHz annars 1:1 (beror troligen på 31-materialet).

Sagt och gjort ner till stranden där dipolen där dipolen sitter i en tall med matningen, bägge benen fastsatta på stenar ute i havet. KX3:an stämmer av på alla band även 160 m bandet.

Nu går det att köra radio nere från Tofta-stranden.

6:1 Balun

MFJ 026

Semester i hettan i SM1-land

Ja vad mer radiorelaterat har hänt? GRK, Gotlands radioklubb, anordnade en sommarfika till minne av silent key Ricard Wärff nere vid Hangre bodar. Vi var ca 13 amatörer inklusive XYL Christina Wärff. Tyvärr gick det ej att köra radio, då det knappt fanns någon vind, så draken var inte till någon hjälp.

Ett nytt försök med draken gjordes i samband med GRKs fieldday uppe på Fårö vid Dempa, Ryssviken, alldelles i närheten av Ingmar Bergmans ”QTH” 😉 Det var en fantastisk utsikt. Aktiviteten pågick i 3 dagar med övernattning för en del, jag var där endast dag 1. Dag 2 hade de auktion på radioprylar.

Drakantennen (tråden består av stängseltråd) skickades upp cirka 50 m och tråden anslöts till en 9:1 balun för longwire, KX3+KXPA-100 trivdes bra med denna longwier och gick med lätthet att stämma av på alla band. På 80 & 40 m var det väldigt mycket stationer från östra sidan av Östersjön, i övrigt ½-danna konds. mitt på dagen.

GRK/SK1BL hade en 40m vertikal+IC7200+1kW slutsteg så där fanns det ”Power”!
AM-testen från Gotland den 4/8 fungerade inte alls. Bara QSB! Jag fick bara en kontakt i loggen och då med SM0JZT/Tillman. Själv var jag QRV med en Drake 4C line. Ingen ”höjdare”!

73 Ann SM0ZEU/DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)8S18FWC–använd vår signal! Anmäl Er!

Publicerat 12 juni, 2018

Ingemar/ SM0DSF har hand om fördelningen av signalen. Han kör en hel del QSOn själv från Gålö, senast bl.a. på 80 m SSB vid 10-tiden.

Hans mail adress är: sm0dsf@gmail.com

73 de Ann/SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)3 juni var en het radiodag !

Publicerat 6 juni, 2018

Denna strålande jätte varma försommardag gick massor av radioaktiviteter av stapeln.Kort sammanfattat:

SK0TM hade operatörsdag på Tekniska museet. Se hemsida.

SK0MT gjorde reklam för amatörradion på Vaxholmskastell under Beredskapsdagen där. Bilder kommer senare här, men finns på SK0MTs hemsida. Tilman var också med. SM0NEJ körde CW på piren. Samtidigt hade vi certifieringsskrivning i TSAs lokaler med 22 personer som skrev. Drygt 50 % klarade sig. Grattis! En tjej låg i toppen extra kul tycker jag. En del körde tyvärr enbart på el-säkerhetsfråga alt endast någon poäng. Omtentan går den 18/6 kl 19:00 i TSAs lokaler på Byängskolan. Anmäl Er till sm0zeu@sa.se .

SK0AV körde traditionsenligt radio från St Erik på Djurgården tillsammans med SK0QO, mer rapporter på SK0ZAs hemsida så klart.

Som Ni alla vet var en del också i Jönköping denna helg och kanske var några förutom SSAs representanter i Friedrichhafen.

Jag hoppas att Ni gör något trevligt denna lediga dag, Svenska Flaggans Dag.

73 de SM0ZEU/Ann/ DL0

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Heja Sverige — VM i Fotboll — 8S18FWC

Publicerat 6 juni, 2018

Ingemar/ SM0DSF hälsar att han har en bättre mail adress om Ni vill boka VM-signalen. Här är adressen: sm0dsf@gmail.com !!!
Här är också den rätta adressen till ryssarnas hemsida, HTTP://fwc18.hamlogs.net Ingemar/DSF har också lagt lite info på qrz.com. Calle och Ingemar från SK0QO körde 540 QSO från Gålö med signalen–alla på CW den 1/6. Jätte kul! Hoppas att fler hänger på och kör signalen!
Heja Sverige på Svenska Flaggans Dag 🙂 SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share