Distrikt 0

Klubbledarträff i distrikt 0, 21 februari kl 18:30

Publicerat 29 januari, 2019

Nu är det dax ! Årets första klubbledarträff går av stapeln den 21/2 kl 18:30 hos FRO i Grimsta, Silversmedsplan 36, inlotsning på 145 600 🙂 Jag hoppas verkligen att alla klubbar i distriktet försöker närvara åtminstone med en representant. Detta möte skall vi fokusera på agendan för år 2019 i distrikt 0. Vi skall planera för många trevliga aktiviteter, som alla klubbar kan delta i efter tycke och smak. Vi har några arbetsgrupper som funderar på aktiviteter vi kan jobba för, gammalt och nytt.
Vårt mål är att vi skall lära känna varandra i distriktet ännu mer, kunna gå på klubbaktiviteter hos varandra och göra lite större varierande jippon tillsammans! Vår plan är att också ha en aktiv kalenderansvarig som ser till att distriktets aktiviteter blir synliga i SSAs kalendarium för distriktets medlemmar. Då hänger det också på Er klubbar att Ni rapporterar in till oss så klart.

Anmälan till träffen görs till en av oss, snarast 🙂 Inbjudan har gått ut till alla hoppas vi.

73 de Ann/SM0ZEU och Sven-Erik/SM0WAV

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Verksamhetsberättelse 2018 – Distrikt 0

Publicerat 15 januari, 2019

Verksamheten i distriktet har varit omfattande under föregående år, 2018. Bland annat har ett flertal nya radioamatörer examinerats som ett resultat av kursverksamheter hos olika klubbar i distriktet.
Exempel på viktigare verksamhet under året:

Distriktsmötet arrangerades i år på KTH studentkår. Vid mötet den 25:e mars valdes Ann SM0ZEU enhälligt till distriktsledare för en period av två år. Ann har valt Sven-Erik SMØWAV till vice distriktsledare. Valberedningen fick också förnyat förtroende för de kommande två åren, Robban SMØTAE, Magnus SAØMAD och Carl-Mikael SAØAZS

Fyra klubbledarmöten har arrangerats på följande platser: SK0MT i Täby, SK0UX på Kvarnberget, hos Ann SM0ZEU och Gunnar SM0OTX på Resarö samt på SK0QO. Mötena har samlat mellan 11 och 18 personer.

Field days/aktiviteter
1
Beredskapsdagen arrangerades på Vaxholms Kastell före midsommar, med SK0MT som ansvariga. Ett flertal besökare var intresserade av våra amatörradioaktiviteter. Vi, dvs amatörradion syntes!
2. Amatörradio på S:t Eriks isbrytare, ansvariga SK0ZA och SK0QO
3. Ann SM0ZEU hade tagit initiativ Ladies night, mötet arrangerades hos SK0MT. Mötet av mycket uppskattat.
4. Besök i Ytterby Gruva, i samband med klubbledarträff.
5. SK0QO: arrangerade en fieldday i samverkan med grannföreningen SK0MG den 22:a september. Samma helg arrangerades SE0MILA.
6. SK0QO Södertörns Radioamatörer arrangerade i oktober traditionell loppis. 290 personer kom till den nya lokalen som var mycket trevlig och ändamålsenlig.

SDR-RX. Arbetet med att färdigställa utrustningen hos SK0UX på Kvarnberget blev klar i december månad. Instruktioner för hur man kan nå mottagaren har lagts ut på SSA D0-sida på Internet.

Utbildning. Amatörradiokurser har arrangerats av SK0MT Täby Sändaramatörer och SK0MG Stockholms Läns Radioamatörer, med totalt ett 30-tal deltagare. Kurserna har resulterat i ett flertal nya radioamatörer. Antalet nya SA-signaler är oklart.

Provtillfällen har genomförts hos följande klubbar – SK0MG och SK0MT.

CW-kurserna under ledning av DZB, TAE och FDO avslutades i april. Totalt har 27 personer deltagit, 10 hos SK0QO och 17 hos SK0MT.

Arbete med att ta fram nytt utbildningsmaterial har initierats av en grupp under ledning av Jonas SM5PHU och med ett flertal deltagare från distrikt 0.

DL0-sidan uppdateras kontinuerligt.

Digital repeater. SK0MT har arbetat med att sätta upp en digital repeater i Täby. Avsikten är att den skall kunna hantera D-Star och C4FM samt vanlig analog trafik. Fintrimning av utrustningen återstår. En D-Star repeater har under åtet kommit i ”luften” söder om stan med signalen SK0QO.

Besöksstation Tekniska Museet. Drygt 50 operatörer bemannar besöksstationen. Stationen är bemannad onsdag, lördag och söndag. Remotestation finns på Gålö.

En 55tums TV-skärm har införskaffats till operatörsplatsen. Tanken är Tv:n även skall kunna användas vi externa evenemang. Tv:n har varit ett bra hjälpmedel för att dra in besökare till amatörradiostationen.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorKlubbledarträff

Publicerat 15 januari, 2019

Den 21:a februari arrangeras årets första klubbledarträff, i SSA Disttrikt O.

Vi kommer bland annat att diskutera förslagen till aktiviteter under 2019.
Ansvariga rapporterar vid mötet.
– Fest med föredrag i vår, ansvariga SK0ZA
– Bygga radio/antenn, september, ansvarig Tilman SM0JZT och Oliver SA5ODJ
– Radioaktivering av båtar, t.ex. St Erik, ansvariga SK0ZA och SK0QO
– Vaxholms Kastell i maj, ansvariga SK0MT
– Satellitkörning alternativt nördcafét på Tekniska Museet i höst 2019, ansvariga Jan-Olof SM0IFP och Bengt SM0UGV
– Klätterkursen, SM0IFP

Klubbledare som vill vara med på mötet kan anmäla sig till sm0wav@ssa.se.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorGOTT NYTT RADIOÅR 2019

Publicerat 1 januari, 2019

 

1 januari 2019, nu sätter vi igång det nya radioåret.

Hoppas att Ni har hunnit lyssnat på DL0 s SDR radio uppe hos SK0UX! Här kommer lite input från SM0JZT och mig.

 1. Öppna länken http://sdr.sk0ux.se:8073 i en webbläddrare. Precis som framgår av infon på hemsidan så fungerar inte Internet Explorer (IE) men väl Edge som ju är efterföljaren till IE. Alla andra WEB-läsare fungerar. Att köra från telefon och läsplatta fungerarv också men blir svårare pga storleken på displayen.
 2. Artikel i QTC som berör CATSYNC där man kan ”synkronisera” en lokal sändtagare med KIWI-mottagaren. QTC Nov 2018. Den finns att hämta och läsa från hemsida: https://radio.thulesius.se/wp-content/uploads/2018/12/qtc_1811_CATSYNC_sm0jzt_ver_01.pdf

Observera att det är en  fördröjningen mellan det man hör i mottagaren från SK0UX och det man hör lokalt i den egna mottagaren.

Kör man CATSYNC så använder man radio:n VFO-ratten  för att byta frekvens. Lyssna gärna på mellanvågen, som är mycket störningsfri.

 1. Användandet av mottagaren framgår av ”manualen” som länkas från radiosidan:

http://www.kiwisdr.com/quickstart

 1. Några enkla förklaringar ”hand havanden”! (tyvärr är bilden lite suddig)

Än en gång tack till projektgruppen under ledning av  Teemu SM0W och radiogänget på SK0UX som lagt ner mycket tid på att få igång denna radio.

Första registrerade radioaktiviteten i DL0 är kursstart för radiocertifiering hos SK0MT den 14 januari 19:00. Cirka 15 deltagare är anmälda. Jätte kul tycker vi.

SK0MG hade en certifieringsomgång i början av december och alla deltagare på tentan klarade sig!! Bra jobbat!!

Första KLUBBLEDARTRÄFFEN blir den 21 februari hos FRO Grimsta. Kallelse kommer. Vi kommer att planera årets radioaktiviteter i distrikt 0. En del arbetsgrupper är redan tillsatta och måste komma igång med sitt arbete 🙂

Jag önskar be Er alla om att skicka in alla roliga aktiviteter Ni planerar i Era klubbar till mig, så jag kan publicera dem så att fler kan ha möjlighet att delta.

DISTRIKT 0 I SAMVERKAN — AMATÖRRADIO coolt i tiden!

Denna text har skrivits klart under lyssnade på den vackra Nyårskonserten från Wien.

GOTT NYTT ÅR

73 de Ann/SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)http://sdr.sk0ux.se:8073 GOD JUL o GOTT NYTT ÅR

Publicerat 22 december, 2018

Här kommer en efterlängtad julklapp till alla radioamatörer i DL0! (och övriga distrikts radioamatörer förstås)
Distrikt 0 har fått sin SDR radio i luften, tack vare ett idogt arbete från gänget på “berget” SK0UX radioamatörer!! 🙂
Initialt var det ett jobb att få fram alla delar till stationen (för låga priser eller gratis), där jag får tacka många enskilda för gåvor eller arbete med att hitta vad vi behövde, allt från kablar, batterier, förvaringslådan till skogen och inte minst hitta vår GAP-antenn etc. Dessutom skulle en Amper-net länk också upprättas mellan radion i skogen och UXs QTH . Projektgruppen valde en kiwi-SDR, som Teemu/Sm0W inskaffade med hjälp av SSAs projektpengar.
Efter detta blev det ett hård arbete för SK0UX killar att dra ut grejerna i skogen, hitta rätt träd, montera antenn mm Resan har varit lååång. Nu på slutet har killarna haft problem med ström försörjningen på grund av att strömfallet i vår långa kabel på 600 m. Tyvärr är komponenterna i KIWI-radion också känsliga för låga temperaturer under 0. Mer om detta kommer i QTC under våren.
Killarna i SK0UX, jag och Sven-Erik önskar Er många goda lyssnar stunder under julhelgen. Själv tycker jag att det är roligt att få upp radion i min mobil allt i min IPad.
Nu önskar jag Er en fridfull jul med nära och kära hemma eller i etern.
Sedan sparkar vårterminen igång och då önskar jag mig av ER i julklapp att ni blir duktiga på att dela med Er av Era aktiviteter i klubbarna, så jag kan föra in alla trevliga händelser i vårt kalendarium. Det har inkommit efterfrågan på bättre kalendarium!
TSA startar sin nya certifieringskurs den 14 januari -19 kl 19:00 i Byängskolan. Platser finns kvar. Anmälan till mig ann.lundell@telia.com.
Vår första klubbledarträff i DL0 blir den 21 februari i FRO Grimstas lokaler. Kallelse kommer förstås i god tid, men lägg datumet på minnet.
GOD JUL ocg GOTT NYTT ÅR
önskar vi ER
Ann/SM0ZEU och Sven-Erik/SM0WAV

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)DL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share