Distrikt 0

Kör QRP med SK0MM 10Juli från 15.00

Publicerat 10 juli, 2019

Kära radiovänner, visst är sommaren väl kall och blåsig nu, men så kom ett trevligt mail till mig i kväll från SSSA/SK0MM.

“Vi i Stockholms Skärgårds Sändare Amatörer – SSSA/ SK0MM tänker pröva för första gången på länge en portabel/QRP-dag på Björnö vid Ingarö i Värmdö kommun imorgon 10/7 efter c.a kl.15.00. Skulle vara kul att få lite motstationer att köra och testa olika antenner mot. Vi tänker bl.a.ligga på 3740 och 14225.  de SM0JLZ/Tomas – SK0MM”

Vi alla får se till att de blir lite QSOn. De kör kanske fram till 18:00 — 19:00

Själv åker jag till SM1-land den 16/7 och får hitta på lite kul radioaktiviteter där. Mellan strand, cykling, QSOn och annan radioverksamhet tar jag nog och gifter mig 🙂 med en annan amatör så klart 😉

73 de Ann/ SM0ZEU

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)GLAD MIDSOMMAR

Publicerat 20 juni, 2019

Sommarkvällarna har nu öppnats med lite konditioner på 20 m. Både Japan, Sydamerika och USA hörs med hyfsade signaler. 80 m går bra inom Europa efter 19:00.
Vad kan man eventuellt roa sig med på sommaren?
SM0OTX och jag gjorde ett antennprov 50 m ut i vattnet på en sten utanför SM1-Tofta strand. Där fixade vi ett fäste. Som antenn använde vi en vertikal antenn, COMET CHA250BXII 3,5 – 57 mHz. Den anslöts till en jordplåt i vattnet. Antenn arrangerad på detta sätt fungerade faktiskt riktigt bra från 80–10 m med lågt stående SVR! Självklart var 80 m lite begränsad.Vi körde en KX3 + PA (100W) kopplat till ett litet blybatteri+solcell 🙂 Där kunde vi sitta på en liten bänk vid havet och köra radio på kvällen 🙂

www.sdr.sk0ux.se:8073
Har Du inte möjlighet att ta med radion på semestern, så kan Ni koppla upp DL0´s SDR mottagare från Er mobil, “platta” eller dator. Den fungerar utmärkt att lyssna på och det är lite störningar. 4 personer kan lyssna samtidigt.

Passa nu på när Ni är ute på semester eller på Era sommar QTHn att kolla upp SSAs kalender och besöka andra distrikts sommar event. Jag själv kommer  delvis att roa mig i DL1 och Sven-Erik sm0wav roar sig i DL4.

Snart är hösten här och event rullar igång. TSA behöver hjälp av radioamatörer till Rimboritten i augusti. Kontakta Dag, SM0KDG om Du vill hänga på. En certifieringstenta går av stapeln i början av september, kontakta Ulf, SA0MEI vid behov. Den 7/9 ordnar TSA en segling med vedskutan Sofia Linnea, en familjesegling inklusive radio, se kalendern och TSAs hemsida.

Glad Midsommar / DL0 / Ann / SM0ZEU

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Två Eldsjälsdiplom

Publicerat 22 maj, 2019

Vid SSA årsmöte tilldelades Jan SM0OFV SSA Eldsjälsdiplom för utmärkt arbetet med RigPix som rönt stort internationell uppmärksamhet. Jan hade inte möjlighet att motta diplomet vid det tillfället. Ann SM0ZEU överlämnade därför diplomet till Jan vid klubbledarträffen hos SK0QO.

Ytterligare ett SSA Eldsjälsdiplom utdelades, Ann SM0ZEU för de utmärkta insatserna inom distrikt 0.

Glada mottagare av SSA Eldsjälsdiplom, Ann SM0ZEU och Jan SM0OFV
Foto Stefan Rahn SA0BKW

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorBeredskapsdagen Waxholms Kastell

Publicerat 19 maj, 2019

På kastellet med omväxlande väder, tidvis sol och ibland molngigt Visade TSA ännu en gång upp Amatörradio samt Ampernet som alternativ kommunikation till mobilsystemen och 4G nätet.

Tillman SM0JZT föreläste för publiken rakt upp och ner om “Vad är Amatörradio?” vad är det bra för? En passion! Men också ett ytterst bra redskap när kommunikation vid nödsamband behövs.

Därefter berättade Björn SM0BXI om vad Ampernet fyller för funktion, vårt alternativa Internet inom Amatörradio. Apernet  är en distribuerad organisation, ideell förening, anpassad till beredskaps Sverige.

SM0NEJ körde CW med en KX3 + ett lite slutsteg KXPA. Detta kopplat till en vertikal antenn, Commet CHA250-BXll. Antennen fungerade förträffligt bra även på 80 m. Mystiken kring CW lockar alltid nyfikna besökare och leder till bra dialoger.

Flera QSO:n genomfördes med Europa, men tyvärr inga långväga pga de dåliga konditionerna just nu.

SM0OTX körde också några SSB QSO:n med en FD 4 dipol antenn. Denna dag var vertikalen dock bättre.

SM0JZT hade sin XIE GU90 radio och en långwire som han kastade upp i ett träd vid kastellet. Enkelt och fungerar utmärkt.

Inne i mässhallen/exercishallen hade vi uppvisning av DL0s SDRmottagare + en remote uppkopplad IC7610. Detta kunde ses på en bildduk med hjälp av en kanon.

Ampernet hade en demonstration av Winlink för överföring av text meddelanden och kartor m.m. vilket är förträffligt i en nödsituation utan internet.

Några Bilder Från Kastellet.

 

73 de Ann/SM0ZEU DL0 och Gunnar/SM0OTX från TSA

 

 

 

DL0 (SM0ZEU) Ann
Share

Av: DL0 (SM0ZEU)Distrikt Ø Web-SDR på Kvarnberget QRV

Publicerat 11 maj, 2019

Distrikt Ø WebSDR-mottagare är nu QRV igen. Du når den på följande adress http://sdr.sk0ux.se:8073/ eller klicka här. Mottagaren klarar fyra samtidiga användare, så ibland kan det vara svårt att ansluta till den.

Mottagaren driftas av SKØUX på Kvarnberget i Täby norr om Stockholm. Platsen är vald så att mottagningsförhållandena skall vara bra samt att påverkan från contest-aktiviteter på SKØUX inte skall störa mottagningen.

viceDL0 Sven-Erik
Share

Av: Sven-Erik ThorDL0-möte: I början av oktober arrangerades distriktets klubbledarträff på SSA:s huvudkontor. Här kommer kortfattat det som avhandlades.

 • Ny deltagare
  Anders SA0CCA, är ny på mötet, informerade om Huddinge Sändaramatörers aktiviteter. Man har ringar på både fredagar och onsdagar. 60-70 personer brukar checka in!!
  Fredagar:
  20:00             29.150 FM
  20:40             144.325 USB
  21:15             3762-3770
  Onsdagar:
  145.450 FM
  50.170 USB
 • SSA informerar
  Delegationsbeslutet från PTS, är inte avklarat ännu. Kvarstår frågor kring datalagring och ny lagstiftning om personuppgifter.
  Instegscertifikat finns redan i Tyskland och Nederländerna. SSA arbetar med detta i Sverige.
  Kurslitteratur, konceptboken uppdateras och kommer att komma ut på remiss till bland annat medlemmarna. En webversion kommer att finnas för utbildning.
  SSA årsmöte 2018 arrangeras i Eskilstuna
  Provtillfällen, nästa möjligen i början av november och därefter ett tillfälle i början av december.
 • Amatörradiokurser
  Följande kurser kommer att arrangeras:

  • SK0MT, 15:e januari 2018
  • SK0QO, start lördag, 7:e oktober
  • SK0MG, startar i dag, 5:e oktober.

  Nästa provtillfälle är i december.

 • Telegrafikurs
  Två CW-kurser arrangeras:
  – norra gruppen hos SK0MT med 17 deltagare
  – södra gruppen hos SK0QO har i skrivande stund 8 anmälda, start 16:e oktober
  Konstaterades att kurserna är ett resultat av diskussionerna på distriktsledarmötena. Planeringen har gått utmärkt bra, stort tack till Tore SM0DZB.
 • Digital repeater på SK0MT
  Arbetet med projektet fortskrider enligt planerna. Repeatern har signalen SK0RMT. Planerna är att den skall vara klar till årsskiftet. Kurt SK0UCC m.fl. jobbar aktivt med att konfigurera systemet.
 • AMPRNet
  Björn SA0BXI informerade: AMPRNet är ett accessnät till SUNET (”SUNET kopplar upp alla i utbildningssverige”). För att AMPRNet skall fungera över tid önskar man klubbar som medlemmar och aktörer, då enskilda entusiaster inte i längden alltid blir ett hållbart system.
  Ulf SA0MEI fick i uppdrag att se till att AMPRNet kommer med i diskussionerna om samverkan mellan SSA och FRO.
 • Nästa möte arrangeras 23:e januari hos SK0MT
Share