Aktuella aktiviteter
Alaska 15/1 - 28/2
tis 15 jan
SK6SA certkurs
tor 21 feb @ 19:00
SM0 klubbledarträff
tor 21 feb @ 19:00
SK7AF årsmöte
lör 23 feb @ 14:00
YOTA-läger i påsk
sön 24 feb
SK3IK årsmöte
mån 25 feb @ 18:30
SK7OL årmöte
mån 25 feb @ 19:00
SK3GA årsmöte
mån 25 feb @ 19:00
SK3GA årsmöte
mån 25 feb @ 19:00
SK3BG klubbmöte
tis 26 feb @ 19:00
SK7RN årsmöte
lör 2 mar @ 09:30
SK0QO årsmöte
sön 3 mar @ 13:00
SK2HG årsmöte
tis 5 mar @ 18:00
SK6LK årsmöte
ons 6 mar @ 18:00
SK0QO certkurs
lör 9 mar
SK7DD årsmöte
ons 13 mar @ 18:30
SM6-möte 16/3
lör 16 mar
SM4-möte i Falun
lör 23 mar @ 10:00
SK5SM årsmöte
mån 25 mar @ 08:00
SSA årsmöte
fre 12 apr
SK0MT workshop
lör 27 apr @ 09:00
SK6MA fyrhelgen
ons 14 aug

Nyheter

Inbjudan till nordiskt ungdomsläger i Finland

Under påskhelgen anordnas det andra subregionella ungdomslägret, denna gång i Finland. Lägret är en del av undomsverksamheten YOTA – Youngsters On The Air – inom IARU Region 1. Det första subregionella lägret anordnades för ett år sedan utanför Härnösand, med 18 deltagare från Sverige och Finland.

Nu är det alltså dags för årets NOTA-läger, och du som är SSA-medlem och under 26 år är varmt välkommen att hänga med.

Kostnaden är blygsamma 350 kronor, och anmälan ska vara inne senast den 24 februari. Skicka ett mejl till youth@ssa.se så svarar vi med ett anmälningsformulär.

Läs mer på ham-yota.com/nota/.

SM5PHU Jonas

Kom till TSA och ta dig till toppen!

Lär dig hur då når toppresultat, när du kör tester och jagar DX! Claes SM0MPV och Tore SM0DZB hälsar dig välkommen till en Contest och DX workshop under två intensiva dagar. Ett unikt tillfälle att lyssna på och utbyta tankar med flera av våra mest kända DX-pedtionsdeltagare och de mest meriterade contestarna.

Workshopen riktar sig till dig som har erfarenhet av att köra tester, jaga DX eller har kört radio från lite ovanligare platser. Vi håller till i TSA – SK0MT Täby Sändaramatörers klubblokal 27–28 april och räknar med att vara igång mellan 9-16 båda dagarna. Till hösten planeras det uppföljning med praktik under två dagar. Då blir det med DX och contest från Kvarnberget och TSA. Mer om vårens program kommer senare, följ upp här på TSA:s workshopsida.

Välkommen att boka in ditt deltagande direkt hos Claes eller om du har frågor på sm0mpv@ssa.se. TSA kan även ge tips om boende som passar dig. Din anmälan gäller för båda dagarna och deltagandet är kostnadsfritt, eventuellt tillkommer en liten avgift för registrering. Antalet platser är begränsat, så det är först till kvarn som gäller, hälsar Claes!

Också på väg mot toppen. På jättehotellet Gothia Towers i Göteborg tar det tre månader för två personer att hålla de 10 500 fönstren rena. Fotograf: Stefan Edetoft.

SM6ZEM Hans-Christian

OSCAR-100 är nu igång

Den nya geostationära satelliten Es’hail 2 har nått sin slutliga position på himlavalvet och i slutet av förra veckan öppnades transpondrarna för amatörtrafik. Därmed har satelliten även fått sitt officiella OSCAR-nummer, OSCAR-100.

Brittiska AMSAT-UK och BATC (British Amateur Television Club) har byggt en webbmottagare med en 1,3-meters parabol, där man kan lyssna på trafiken i 10 GHz nerlänk. Klicka på bilden ovan, så kommer du dit. Under veckoslutet har hörts stationer från i stort sett hela Västeuropa och även från Sydamerika, men ännu inga svenskar, åtminstone inte hörda av undertecknad. Våra effektbegränsningar på 2,4 GHz kräver en orimligt stor antenn för att klara upplänken. Mer finns att läsa på VUSHF-sidan.

SM5PHU Jonas

Tätt i etern under skid VM och du kan bidra!

Det handlar om två av årets största idrottshändelser. För att låta amatörradion synas aktiverar vi specialsignalen SE19SKI under de båda tävlingarna. Johan SA3BYC administrerar. Titta in på qrz.com SE19SKI och sänd in loggarna till: se19ski@contester.se

PTS spektrumtillsyn
hjälper till vid större evenemang, så att allt fungerar i den belastade radiomiljön som råder vid dessa tillfällen. Kontroll av komradio från många länder, trådlösa mikrofoner, videolänkar och FM-tillstånd ingår t.ex. i uppgifterna. I Åre räknar man med 120 000 besökare, 1 500 medierepresentanter och att PTS ska ackreditera så många som 1000-1500 utrustningar!
Läs mer i februarinumret av QTC på sidan 22 och här på PTS sida. Bilden från PTS.

SM6ZEM Hans-Christian

ISS ber dig om ett handtag

Från Eskil van Loosdrecht SM5SRR som vi känner väl från skolornas ARISS kontakter, har vi i kväll tagit emot ett önskemål om radiosamarbete, vidarebefordrat från DJ1MBB. Bild NASA.

Rikta din antenn mot ISS vid passagerna fram till 9 februari, ber oss Martin Buscher DJ1MBB.
Rymdstationen utför experiment vid vilka man använder amatörradioantennen och vill att många radioamatörer sänder ut en kontinuerlig bärvåg mot ISS under passagerna. Mottagningen registreras på ISS av MarconISSta, en spektrum- analysator som används till att övervaka VHF and up för bedömning av frekvensnytta vid satellitkommunikation.

Du bör helst ha e.i.r.p. på mer än 30 dBW.
Detta kan uppnås med 50W och en 15 dBi antenn. Sänd kontinuerligt mot ISS under passagerna inom 435-438 MHz men undvik 435,95 och 436,50. Använd inte doppleranpassning, mottagaren vill följa dopplereffekten. På kvällarna 5-9 februari passerar ISS över horisonten under några minuter, för oss som bor i södra halvan av Sverige. Vid klart väder kan du även följa ISS med ögat, då stationen far förbi på himlen. Data för passagerna på din ort får du på Heavens Above, efter att du skrivit in ditt QTH.

SM6ZEM Hans-Christian

Framtiden är här – lär mer i Lindesberg

Är det så här ditt QSL kommer att se ut? Kortet som Anders SM6CNN mottagit från DM60BER är producerat hos DARC. Nu kan även våra medlemmar dra nytta av deras praktiska QSL-Service.

Vid årsmöteshelgen i Lindesberg kommer två representanter från DARC att finnas på plats. Vi får då veta mer om QSL-hanteringen och vårt samarbetsavtal. Det ges också ett bra tillfälle för att få hjälp med registreringen av konto och för en fager framsida på ett eget kort.

SM6ZEM Hans-Christian

PTS förtydligar om tillståndsfakturor

I dagarna har många som beviljats högeffektstillstånd fått en faktura på tillståndsavgiften. Viss förvirring har uppstått eftersom Post- och telestyrelsen tycks ha använt en gammal mall för fakturorna. PTS låter nu meddela följande:

PTS har blivit uppmärksammade på att det är fel text på fakturan för amatörradiotillstånd för upp till 1000 W p.e.p.

Den faktura som ni har fått med den felaktiga fakturatexten “Experimentsändare 50-52 MHz” gäller ert tillstånd för amatörradio för upp till 1000 W p.e.p.

Kontrollera att det är rätt namn, adress, tillståndsnummer. Avgiften är på 284 kr eller lägre om ert tillstånd börjat gälla senare än 190101. PTS kommer inte att skicka ut en ny faktura utan ber er att vara vänlig och betala denna.

PTS ber om ursäkt för detta och lovar att ändra texten på kommande fakturor.

SM5PHU Jonas

SSA:s valberedning informerar

Poströstning avlyses.

Valberedningen har per den 1 januari 2019 inte fått några motförslag till sitt förslag på kandidater till förtroendeposter inom föreningen SSA. Poströstningen avlyses därför och förslaget från valberedningen överlämnas till årsmötet 2019 för fastställande.

Valberedningen
SM0DZB Tore sammankallande

Valberedningens förslag återfinns här: Förslagen är lämnade nu bestämmer du

SM5PHU Jonas

SSA Årsmöteshelg 12 – 14 april

Lindesbergs Radioklubb SK4EA står som värd och har gjort en sida med mycket information inför helgen. Om mötet, föredrag, boende, banketten, mingel, utställare, medföljandeprogram, lotteri, kartor och praktiska tips.

Klicka på bannern till höger och håll dig uppdaterad om nyheter som kommer in på sidan. Kom och trivs i Lindesberg hälsar SK4EA!

SM6ZEM Hans-Christian

Hängivna hams på SSA Play

SM6ZEM Hans-Christian

Nytt år med ett nytt nummer av QTC

Årets första nummer av vår uppskattade medlemstidning är på väg ut.
Här bjuds det på en hel del nyårsläsning som till exempel det här.

– stora reportage från SK0TM
– byggprojekt QRP Labs QSX
– framtidskonferensen i Sundsvall
– åren med arbetet på konCEPT-boken
– jämförelse av digitala trafiksätt på HF
– SM1TDE checkar ut, SM6JSM går in
– succé för Ladies Electric Night
– hobby broadcast på kortvåg
– elektronikhistoria i Arboga
– årsmötet kryper närmare
– superconds på tropo
– om DX-Century Club
– nostalgiska nycklar
– marknadsnyheter

Eftersom det stundar ett antal lediga dagar vilka inte heller har någon postutdelning, har vi i förtid lagt ut den digitala upplagan av det här numret till medlemmarna. Trevlig läsning!

I dessa dagar kan du hämta senaste QTC på nedanstående länk som visas när du är inloggad medlem.

SM6ZEM Hans-Christian
>>>>> [ Äldre nyheter ] <<<<<