Tre av fyra nätaggregat klarar inte EMC-kraven

elektroniktidningen_2_2014-03-14

Elektroniktidningen rapporterade igår om en EU-rapport som visar att tre av fyra nätaggregat inte klarar EMC-kraven.
När FMV för drygt tiotalet år sedan bestämde sig för att köpa in nya kortvågsstationer till Hemvärnet föll valet på IC-707, vilken i militär tappning döptes till Ra-763. I samband med upphandlingen framkom att FMV också fastnat för att förse stationen med ett switchat nätaggregat.
Det senare vållade kraftiga protester från försvarets radiooperatörer, som framhöll att den typen av nätaggregat riskerade att störa ut radiokommunikation på många frekvenser. På en militär stabsplats kan en sådan störkälla bli förödande.
En av dem som den gången protesterade var Kjell, SM6CTQ, som var telegrafilärare och utbildare av sambandspersonal. FMV lyssnade till invändningarna och valde därefter ett blytungt analogt och störningsfritt nätaggregat till stationen. Sedan denna händelse inträffade har den ena vågen av switchade nätaggreagat efter den andra svept in över samhällets alla hörn.

Variant av Murphy’s Law of combat Operations
Elektroniktidningens rapportering tyder på att tre av fyra fabrikanter av elektronikprodukter tillämpar en variant av en av minnesreglerna i Murphy’s Law of Combat Operations , den regel som säger: “Never forget that your weapon was made by the lowest bidder.” För elektronikköparen gäller, i tre fall av fyra, motsvarigheten: “Glöm aldrig att det nätaggregat som följer med på köpet kommer från den som lämnade lägst anbud. ”

Elektroniktidningen
Åter till EU-rapporten om EMC-störningar. Elektroniktidningen skriver:
“EU slår larm om att bara 23 procent av de switchade nätaggregat som kontrollerats inte uppfyller kraven på elektromagnetisk kompatibilitet EMC. Nu kommer svenska Elsäkerhetsverket att öka kontrollen av nätaggregat, både till datorer och solceller.
“Undersökningen påbörjades förra våren och rapporten publicerades den 24 januari i år. Den visar att det finns stora brister bland produkter för hemelektronik. I många fall har inte gällande skyddskrav följts.”


Läs hela artikeln i Elektroniktidningen

Ladda ned EU-rapporten (pdf) för att läsa hela rapporten.

Läs på Wikipedia om switchade nätaggregat.

 //Erik SM7DZV

Författare: SM7DZV