Håll Nepals nödfrekvenser fria från all annan trafik

Nödfrekvenser
– Det är Satish 9N1AA som bett om att nödtrafiken ska gå på 14.205 och 14.215 MHz. Detta för att inte störa på Maritime Mobile Net somhåller till på 14.3 MHz, skriver Kristoffer SA7AZQ.

Uppdatering 21015-04-28 klockan 2055, (TNX Henrik SA3BPE):

Upprop från dem som leder nödtrafiken
Amir 4X6TT, en av dem som leder nödtrafiken med anledning av jordbävningskatastrofen i Nepal, har skickat ut ett mejl där han söker omedelbar hjälp från stationer med stora anteenner och hög effekt i Europa, Nordamerika eller Mellanöstern:

QTC från Amir Bazak 4X6TT
”ALL STATIONS – ALL STATIONS
We are in need for URGENTLY for volunteers to operate the net – on duties, if you have or know some one with Large Antennas – High Power – in EU or NA or middle east – please contact me directly via email , skype or phone +972-50-715-9000
Amir Bazak 4X6TT
PLEASE SHARE WITH YOUR LOCAL CLUBS ASAP
Net control is Amir Bazak 4X6TT And Colin Wilson CT7ACG
Rudi Claes ON7CL Timo Silvan OH8XAT

Plz keep these FREQ. clear 14.205 and 14.215
No DX, NO 5/9 Reports NO Tuning
If you can help plz contact Amir AT 4X6TT.com or Net control”

Uppdateringar 21015-04-28 klockan 0845 och 1615:

– Jag vet i nuläget inget nytt förutom att en Kenwoodrepeater och 8 st yaesu FT 60 har kommit fram och är i bruk, jag tror det var USA som skickade dessa men jag vet inte. Repeatern är även försedd med ett backup gelbatteri, skriver Kristoffer SA7AZQ.  

– Jag ringde MSB idag, läs måndag 27 april, och frågade om de kunde skicka lite grejer Satish 9N1AA hade önskat, däribland coax och kontakter och det hade jag hemma. Jag sa att jag var radioamatör och försökte förklara vad det innebär. Jag berättade också att jag har coaxer som är viktiga för att få bra räckvidd på repeatern och även så de kan få igång ytterligare en hf-station, skriver Kristoffer. Men personen jag pratade med på MSB var helt ointresserad. Han menade på att deras egna radioapparater var det bästa man kunde ha och amatörradio var totalt skräp.

Redaktionen har fått rapporter om flera svenska amatörradiostationer, som på olika sätt deltagit i radiotrafiken till stöd för räddningsarbetet i Nepal.

Länk
Vi har just nu bara en aktuell nätadress med information om nödtrafik till och från jordbävningsområdet. Naturligtvis kan det finnas fler som vi inte känner till. Här är en länk till amerikanska Amrron. Där hänvisar man till 14.310 MHz, en frekvens som 9N1AA vill vi undviker för att inte störa annan nödtrafik som pågår.

Ursprunglig text från 2015-04-27 med uppdateringar klockan 1730 och 2124:

Håll nödfrekvenserna och området kring dessa fria från all onödig trafik
Under måndagseftermiddagen förekom kraftiga och uppenbart avsiktliga störningar mot den pågående nödtrafiken på 20-metersbandet. Bortsett från några av Einsteins bröder, som tycktes ropa upp masterstationerna i tron och med beteende som om det rörde sig om någon “vanlig” DX-pedition, förekommer långa inslag av återutsändning av inspelningar av masterstationerna, uppspelning av arabisk musik och kraftiga RTTY-sändningar.
Här är ett exempel på hur det lät i eftermiddag:

Med hjälp av andra radioamatörer kunde  masterstationerna konstatera att just den här “arabiska” störningen kom från Europa.

Alla kommentarer överflödiga.

//Erik SM7DZV

Författare: SM7DZV