SK5SM aktiverar ny anropssignal för Motala Rundradiomuseum

målning motala radiostation 1930
Motala Radiostation. Målning från 1930.
QSL-SC80SM
QSL för SK5SM:s station vid Rundradiomuseet i Motala.

Det är nästan på dagen 80 år sedan Motala långvågssändare ökade effekten från 30 till 150 kilowatt. Det firar Motala Sändaramatörer med en ny anropssignal och ett diplom.

För 80 år sedan, den 2 maj 1935, började Motala Långvågsstation att sända med den nya Marconi-sändaren som höjde effekten från dåvarande 30 kW till hela 150 kW. På sin tid var det den starkaste rundradiostationen i Europa.

Detta firar Motala Sändaramatörer SK5SM med att aktivera signalen SC8ØSM, där SM står för anropet ”Stockholm-Motala”, något som var känt i varje svenskt hem. Motalasändaren stängdes 1962.

Diplom för QSO på fyra band
Signalen SC8ØSM är igång redan nu och ett speciellt diplom har tagits fram för de som kör signalen på 4 amatörband. Fullständig information om QSL och Diplom finns att läsa på nätet. Länk.

Motala Rundradiomuseum
I dag inrymmer stationsbyggnaden ett rundradiomuseum med mängder av mottagare och sändare från 1920 och framåt samt även SK5SM Motala Sändaramatörer. Besök oss i sommar! Ibland är vår amatörradiostation bemannad och då självklart tillgänglig för den som så önskar. Läs mer om SK5SM Motala Sändaramatörer på nätet. Länk.

Mål för bussutflykt med radioklubben?
Radioamatörer på genomresa eller besök i staden kan kontakta Morgan SM5BVV för ännu mera information. Morgan har själv arbetat vid radiostationen och brukar idag guida grupper som kommer på besök. Kanske kan Motala Rundradiomuseum vara ett lämpligt mål för klubbens nästa bussutflykt?

73 de Motala Sändaramatörer
genom Lennart SA5MMM

Author: SM7DZV