Förste radioamatören i rymden uppmärksammas

Den internationella rymdstationen ISS har uppmärksammat astronauten, forskaren och amatörradiopionjären Owen Garriott, W5LFL. Han blev 1983 den förste att aktivera amatörradio från rymden, ombord på rymdfärjan Columbia. Garriott avled tidigare i år, 88 år gammal.

Numera har amatörradio en permanent närvaro i rymden, genom projektet ARISS – ”Amateur Radio on the International Space Station”. ARISS erbjuder möjlighet för skolungdomar över hela världen att via amatörradio kontakta den internationella rymdstationen, och syftar till att stimulera intresse för vetenskap, teknik och matematik.

Under sin långa karriär var Owen Garriott bland annat ansvarig för radiokommunikationen med astronauterna på Apollo 11, han var biträdande direktör för Space Flight Center i USA och 1973 ingick han i besättningen på Skylab 3.

Mellan den 1 och 4 augusti har en serie bilder från Garriotts karriär sänts via SSTV från den internationella rymdstationen på 145,800 MHz. Dessa bilder har tagits emot bland annat av SSA:s besöksstation på Tekniska museet, SK0TM.

Owen Garriott besökte Sverige vid åtminstone ett tillfälle, i samband med Internationella astronautfederationens kongress i Stockholm 1985.

Author: SM5PHU