Ännu ett 80 år gammalt QSO, men ingen jubilar

Dagens datum spelar en stor historisk roll för SSA. Om det kan ni läsa på hemsidan och i QTC nr 9 som kommer i brevlådorna den 1 september.

Idag är det den 28 augusti 2015, och det är exakt 80 år sedan ett QSO utspelades mellan OE1WS, Walter i Wien, och vår egen SM5WJ, Ivar i Stockholm på 20 meter CW. Som framgår av kortet, speciellt om ni klickar på det, är det ett foto av statsoperan i Wien, och samtidigt lite turistreklam. Detta är ganska exakt fyra år före andra världskrigets utbrott och bara 2,5 år innan Österrike annekterades av Tyskland. Jag undrar ofta när jag håller i gamla QSL vad som hände med operatörerna, om de överlevde kriget, om de kom igen som amatörer efter kriget. Varje QSL har sin egen historia med två individer inblandade.

OE1WS 35

Enligt vårt register finns det idag ingen medlem som fyller 20 30 40 50 60 70 75 80 85 90 91 92 etc. Det kan dock finnas medlemmar vars födelsedagar vi missar eftersom vi inte har födelsedata på alla radioamatörer. Därför, om ni märker att ni saknar någon persons födelsedag (t.ex. din egen!), meddela oss gärna. ALLA medlemmar gratuleras varje år i grattisspalten, men de som fyller jämna år firas lite extra med text och oftast även någon illustration.

Om jag får reda på en missad födelsedag tidigt på morgonen hinner jag kanske redigera ett inlägg under dagen; möjligtvis med undantag av lördag/söndag. Skicka gärna med lite information om födelsedagsbarnet!

Författare: SM6JSM