Vatikanradio 90 år

Mer om Vatikanradio = klicka på bilden (=Wikipedia)

I år fyller Vatikanradio 90! Vatikanradio invigdes den 12 februari 1931 av påven Pius XI. Han hade bett Guglielmo Marconi att bygga en radiostation för att bära påvens röst till jordens ändar.

“Kära bröder och systrar, lycklig årsdag.” Påven Franciscus öppnade sitt meddelande till Vatikanradio med dessa hälsningsord. Han tackade också personalen, som kommer från 69 nationer, för deras arbete och för “den kärlek du lägger i den.” “Det är viktigt att bevara minnet av vår historia och att vara nostalgisk inte så mycket för det förflutna som för framtiden som vi kallas att bygga”, tillade han.

 Läs mer och titta på en kort filmsnutt: klicka på bilden här nere.

Deras nuvarande sändningsschema i 39 olika språk: https://www.vaticannews.va/en/short-waves.html

Santa Maria di Galeria antenner (Bild: Wikipedia)

Signalerna sänds från en stor kort- och mellanvågsanläggning för Vatikanradio. Santa Maria di Galeria-sändaren grundades 1957 och är ett extraterritoriellt område i Italien som tillhör Heliga stolen. Vatikanradios intervallsignal är ett välkänt ljud på kortvågsradio. En antenn för mellanvåg frekvensen 1530 kHz som består av fyra 94 meter höga (308 fot) jordade fristående torn anordnade i en fyrkant, som bär ledningar för en mellanvågantenn på horisontella tvärstänger. Antennens riktning kan ändras.

Vatikan är ett eget DXCC och regelbundet hör jag dom på våra amatörband. Sist var det HV0A, men det finns flera stationer i denna lilla stat.

Källa: Wikipedia, https://vatican.com/Vatican-Radio/ , HV0A,

Author: SM5YRA