Tysk radioamatör fast i Grekland….

bild: IOTAmaps (klicka på bilden = IOTA-world.org)

Vad hände här? Kan du tänka dig, härligt på semester! Rhodos i Grekland: sol, bad och köra lite radio. Amatören hade hyrt en bil på ön, och körde med sin FT-891 från IOTA EU-001. Blev säkert en pileup kan jag tänka mig.

Men plötsligt händer det, polisen kommer fram och du hamnar i fängelse över natten. En tysk radioamatör var med om detta, anklagat för spioneri när han körde radio på våra amatörband. Kan hända vem som helst kanske, men en liten varning är på plats här.

  • Om du åker utomlands, är det smart att ta med sig sin (CEPT) licens.
  • Helst engelsk version, men om du kan är en kopia i landets språk inte fel att ha. Finns säkert amatörer i landet som kan översätta ett dokument. Ta kontakt med landets radioamatörorganisation.
  • Ta kontakt i förväg med landets myndighet och ta reda vad gäller där. https://www.cept.org/cept/cept-administrations-websites

Med andra ord, gör din hemläxa och undvik problem när du reser utomlands.

Bild: animaatjes.nl

Nu slutade denna historia lyckligt, mer eller mindre. Okej det blev rättegång dagen efter, men inga böter eller fängelsestraff. Domare undrade dock vilken sorts av semester det var. Resa till en ö och köra radio därifrån. Visst har vi en konstig hobby, men var förberedd när du åker utomlands!

Läs hela historien på engelska genom att klicka på ”spionbilden”. Eller testa dina grekiska kunskaper = klicka på flaggan.

Källa: Greekcitytimes.com

Författare: SM5YRA