Två deltagare rapporterar från årets MRD

— Av Erik SM7DZV —

Det fanns en tid, när kommunikation på telegrafi var livsnödvändighet för många. Det började med trådtelegrafer för att förhindra järnvägsolyckor. Det var också i det sammanhanget man upptäckte att det gick att ta emot telegrafi genom att lyssna på ljudet från telegrafnyckeln och remsskrivaren. Inför årsdagen av Titanics förlisning uppmärksammade vi hur de gamla sjögnistarna firar sitt eget hantverk under Maritime Radio Day MRD.

Här ett par deltagares bilder från årets MRD.

Jan SM6VTR var den som uppmärksammade redaktionen på aktiviteten. Jan, som numera bor i Alingsås, fyllde 75 i augusti förra året.

SM6VTR diplom MRD 2015
Jans SM6VTR diplom efter att ha deltagit i årets Maritime Radio Day.

– Innan allt faller i radioskugga och glömska…
Han förklarar sitt intresse med att han ”gillar att höra radiorelaterade historier och  om radioteknik från förr, innan det totalt faller i radioskugga och glömska.”

Jan var framgångsrik i årets MRD och körde 30 QSOn, 27 av dem finns i den logg jag har tillgång till. Jan sammanfattar sina erfarenheter och känslor från årets MRD:

“Den 14-15 april var åter de gamla gnistarna i farten. Det var en nostalgisk upplevelse med minnen som kom upp då man åter  kunde höra kuststationerna SAG DAN  GKA och många fler. De fyrställiga fartygssignalerna IBOA SDMT SFET UGKM och andra var lättlästa. I bruset hördes de gamla rävarna SM6NM Lars och SM4BZH representerande SAG med bravur som alltid.

Stor uppslutning och ibland lät det som på 500 kHz, och man väntade bara att en gammal skeppare skulle dyka upp med ett telegram i handen.

Dåliga konditioner var det även på den tiden  och ibland ute på de stora haven kunde man få vänta dygn inne man fick kontakt med SAG. SAG var alltid en fast punkt i den tillvaron. SAX-presset kunde man alltid snickra till även om man inte hörde ett pip från Svedala. Fantasi saknades inte.

I de dåliga konditionerna tyckte jag mig höra SM6SAG Sten också gammal SAG-gnist.

Jag lyckades skrapa ihop 30 qso innan xyl pockade på uppmärksamhet genom bysstelegrafen.
Hade flyttats tillbaka till 60-talet några timmar. Those were the days, då man fick syssla med det man mest gillade –radio-, och se hela världen. Dessutom fick man betalt.

Då Barranduna/SFET nu SM6VTR Jan”

Jans Logg
Den som vill se vilka stationer Jan körde kan ladda ned loggen (pdf).

Klicka på den svarta markeringen för att ladda ned Jans logg från årets Maritime Radio Day.

Som framgår av loggen var inte Jan ensam svensk att delta i årets MRD. Från en av deltagarna, som inte återfinns i Jans logg, kom ett kort mejl om vad som hände sedan det blivit mörkt innan stängningsdags andra kvällen. Av hänsyn till grannarna har vår sagespersson bett att få vara anonym. Man ska inte väcka björnar (läs grannar) som sover.

“Jag deltog i senaste MRD (Maritime radio day). Jag hade med min minimala antennpark lyckats få QSO med sju stationer på tisdagen. När onsdagen och sista dagen kom tänkte jag försöka få kontakt med en station till så att jag åtminstone skulle få  ihop ett jämt antal, åtta kontakter. Jag lyssnade på banden under dagen men inga starka signaler hördes. På kvällen försökte jag en sista gång men ack så många stationer som körde i “munnen” på varandra, alltså massor av QRM.

Till slut lyckades jag, mellan två starka ryska stationer, uppfatta GB0GKA med en signalstyrka på ca 559. Jag ropade och fick napp direkt. Vi utbytte artigheter med varandra och lämnade sedvanlig rapport. Precis när jag skulle säga GL och 73 kom min sambo in i radiorummet och skrek.

– Vad i h-vete gör du, våra ytterlampor (LED) står och blinkar i samma takt som du sänder!!!  Undrar vad grannarna säger?

Troligtvis störde jag rörelsesensorerna på något sätt. Det blev ett abrupt slut på en trevlig MRD dag.”

Telegrafi används när drönare lufttankas
På tal om telegrafi: Drönaren som lufttankas använder CW för verifiering. PD, förmodligen när slangen är ansluten och PXT när
tankningen är klar.
Länk

Författare: SM7DZV