Sveriges deltagare på väg till ungdomslägret i Sydafrika

Teamledaren Oliver SA5ODJ omgiven av Wilhem SA6BET till vänster och Joakim SA0BSJ till höger.

Årets internationella ungdomsläger för IARU Region 1 – Youngsters On The Air, YOTA – äger rum i Sydafrika. Mellan den 8 och 15 augusti samlas uppåt 70 ungdomar från mer än 30 länder i Johannesburg för att dela erfarenheter och för att köra radio. SSA skickar tre deltagare, Joakim SA0BSJ, Wilhelm SA6BET och Oliver SA5ODJ.

Årets tema för YOTA är “train the trainer” och syftar till att ungdomsledare i de deltagande länderna ska få med sig erfarenhet för att kunna ordna aktiviteter i sina egna hemländer. IARU riktar om sitt fokus till att även stödja subregionala aktiviteter, som gör det möjligt att nå flera ungdomar i regionen. Det första subregionala lägret – Nordics On The Air, NOTA – hölls i Sverige i mars i år och det andra hölls i Italien bara några månader senare.

Tre snabba frågor till deltagarna:

Vad är din favoritaktivitet inom amatörradio?

Wilhelm: Den del av hobbyn som jag gillar mest är nog att delta i contesting och jaga nya länder för att sen söka om diplom. En annan del är att kunna bygga olika saker och experimentera. Dessutom gillar jag att man kan få nya vänner runt om i hela världen!

Oliver: Det bästa med amatörradio är tekniken, mångsidigheten och alla vänner som kommer med.

Joakim: Min favoritdel med amatörradio är att man får möjlighet att träffa så många nya och intressanta människor runt om i hela världen. Att bara sitta och lyssna på alla personer med så mycket kunskap är helt fantastiskt!

Vad ser du mest fram emot med lägret?

Wilhelm: Detta blir mitt första YOTA-läger men jag ser fram emot att utveckla mina kunskaper om att hålla liknande läger, utveckla mitt kontaktnät och få nya vänner från andra länder. Det ska dessutom bli kul att lära sig om BACAR *), mjukvarudefinierad radio, använda radion via satelliter och bygga egen QRP-radio. Men framförallt kul att uppleva Sydafrika då jag aldrig varit där innan!

Oliver: Eftersom att detta är andra gången jag får chansen att vara med på YOTA, nu som teamleader, så ser jag fram emot att träffa vänner från tidigare år som jag ropat upp när det varit contest eller YOTA-december och hållit kontakten med via sociala medier. Jag ser även fram emot att dela med mig av erfarenheter från att ha varit med och anordnat NOTA, samt att snappa upp nya roliga aktiviteter vi kan ta med oss hem till kommande svenska och nordiska ungdomsläger!

Joakim: Jag ser fram emot att få träffa både gamla som nya bekantskaper. Det ska även bli intressant att bygga BACAR *).

Vad tror du ni kan ta med er hem till Sverige?

Wilhelm: Mina förhoppningar är att jag ska få bättre insikt vad man bör tänka på och olika delar för att kunna hålla ett bra ungdomsevent. Dessutom tror jag att de andra deltagarna har mycket erfarenhet inom olika delar av amatörradio som jag kan suga åt mig av!

Oliver: Roliga teambuildingaktiviteter och vidga våra vyer kring vad man kan göra på ett ungdomsläger! Detta kommer bli jättekul 🙂

Joakim: Jag tror vi kan ta med oss nya kunskaper inom en rad nya och intressanta ämnen, även sådant som mer kunskap inom hur vi kan fortsätta att leda ungdomarna i Sverige!

*) Balloon Carrying Amateur Radio

Författare: SM5PHU