SM4IRX Gösta och SM7WT Sten 75, SM7DTI Lars 70 och SM5YLG Christopher 30 år

Fredagen den 10 oktober gratulerar vi fyra jubilarer:

IRX_m
75 år fyller Gösta Andersson, SM4IRX, Falun. Han blev medlem som lyssnare SM4-5908 den 1 oktober 1975. Den 26 juli 1977 skrev Televerket ut B-licens #12328. QSL-kortet är från den 27 augusti 1978 efter ett QSO med SM0BMG på 80 meter SSB.

DTI_m
70 år fyller Lars Warg, SM7DTI, Lund. Lars blev medlem sommaren 1965 som SM4DTI, då boende i Åmotfors (c:a två mil nordväst om Arvika). Redan på hösten 1965 flyttade han till Lund där han fortfarande bor. Ett QSO med SM6DYK på 80 meter CW resulterade i ovanstående QSL från den 23 januari 1963.

YLG_m
Våra ungdomsmedlemmar får idag representeras av SM5YLG, Christopher Andreasson, Norrköping, som fyller 30 år. Han fick sin signal den 5 september 2003 när han bodde i Finspång och blev medlem samma dag. Christopher har varit redaktör för SSA-bulletinen ett antal år. Jag hade nöjet att få ett QSO med Christopher på 50 MHz SSB under NAC-testen den 10 januari 2008. Resultatet i form av QSL kan beskådas här ovan.

WT_m 61
Jag har sparat vår andra 75-åring för dagen till slutet eftersom jag i princip skulle kunna skriva en hel novell om Sten Gülich, SM7WT. Den 25 oktober 1956 blev Sten medlem. Han bodde då i Hästveda, c:a 17 km nordost om Hässleholm. Därefter har Sten bott på ett flertal orter, bl.a. Malmö och Arboga, men 1981 blev han fast boende i Dalby, som ligger en mil sydost om Lund. I arkivet har jag över 20 olika QSL-kort som Sten begagnat sig av, och det som syns här ovan är från ett QSO med Gösta SM3EP på 40 meter AM den 30 oktober 1961. Sten har varit mycket aktiv på kortvågen och byggt upp en stor bekantskapskrets runt om i världen. Redan tidigt började han intressera sig för personerna bakom signalerna, och sparade fotografier och biografier. Dessa har senare kommit väl till pass, då Sten på 90-talet gav ut boken “Thanks to Amateur Radio”. Sten kämpade vidare med att samla på sig ytterligare information om händelser i världen där amatörer haft ett finger med, och för några år sedan presenterade han ett mastodontverk på CD-ROM, “Encyclopedia of Ham Radio”. Över 500 personligheter presenteras under mottot “Behind every call is an interesting person”, och skivan innehåller många hundra sidor med berättelser och otaliga fotografier från expeditioner och naturkatastrofer. Den version jag har i arkivet består av 2688 sidor, så en tryckt version av denna encyklopedi skulle bli alldeles för dyr att framställa.
SF7WT
Jag tröttnar inte på att uppmana er alla som ännu inte införskaffat denna otroliga CD-skiva att göra så. Kontakta Sten på sm7wtstan@gmail.com så får ni verket för knappt mer än materialkostnaden. Stan, som han är känd som ute i stora världen, har rest på många möten som t.ex. Visalia i Kalifornien och DX-mötena i Karlsborg. Hans direkta kontakter med amatörer har gjort honom till en auktoritet och representant för den mänskliga aspekten av amatörradio ute i världen.

Vi hurrar för våra fyra jubilarer!

Författare: SM6JSM