Situationen i Ukraina

Med anledning av kriget i Ukraina har det kommit flera propåer från ukrainska radioamatörer om att vi skall bojkotta ryska radioamatörer och ryska tävlingar.  SSA har även diskuterat frågan inom NRAU och IARU.  SSA och föreningarna i de nordiska grannländerna anser att amatörradion arbetar för freden och inte gör politiska ställningstaganden. I detta fall, när ett land invaderar ett annat, menar dock SSA att situationen får anses vara exceptionell.  SSA landar därför i samma typ av ställningstagande som idrottsrörelsen, som ju precis som amatörradion skall vara opolitisk och verka för fred och ömsesidig förståelse:

Amatörradion är en individuell hobby och den enskilde radioamatören bestämmer själv hur denne vill utöva den.  Om någon av våra medlemmar vill delta i tävlingar som arrangeras av ryska organisationer eller ha kontakter med ryska radioamatörer, så är det den enskilde medlemmens val. SSA kommer,  precis som IARU och våra nordiska kollegor,  inte att uppmana sina medlemmar till någon form av bojkott. SSA vill heller inte hindra enskilda ryska radioamatörer att delta i våra tävlingar, så länge som de inte representerar Ryssland eller Belarus (t.ex. i rävjakt eller lagtävlingar).

Däremot vill SSA under rådande omständigheter inte uppmuntra till deltagande i tävlingar som arrangeras av ryska eller belarusiska organisationer.  SSA  har beslutat att ryska och belarusiska (och ukrainska) tävlingar tills vidare INTE kommer att vara giltiga tävlingar som ger poäng i SSA:s HF-cup. Dessa tävlingar kommer att finnas kvar på HF-cupens kalendersida,  märkta med ”EJ GILTIG”. I övrigt kommer SSA inte att medverka till spridande av information och inbjudningar till ryska eller belarusiska tävlingar i våra kanaler.

Styrelsen

Uppdatering: Även Belarus omfattas av strykning från SSA HF-Cup

Författare: SM0HEV