SI9AM från Idé till Verklighet ett föredrag av Jörgen SM3FJF

Tisdagen den 8 november höll Jörgen, SM3FJF, ett jättetrevligt föredrag om före detta besöksstationen SI9AM. Var fantastiskt att höra Jörgen beskriva resan från starten till slutet i ord och bild. SA3BYC/Johan blev så inspirerad att han inte kunde låta bli att skriva några rader. Texten finns även på distrikt 3 sidan.

På frågan ”-Vad lockar er att flyga till Stockholm och med hyrbil köra till SI9AM i Utanede” svarar de fyra nästan likadant. Det beror på naturen, tystnaden, invånarna, mycket bra radiostation och antenner i en störningsfri radiomiljö. Och det finns så många fina SMFF att köra radio ifrån och man njuter av den tysta fina naturen.

ON3UN Dirk har besökt SI9AM 10 gånger, DD2CW Jef 13 gånger, ON7TQ Roger 2 gånger och ON6UQ Marcel (SK) 9 gånger.  

73 de Jörgen, SM3FJF

 

Med titeln Från Idé till Verklighet och 175,000 körda QSO’n höll Jörgen den 8 november ett väldigt intressant föredrag om historien kring besöksstationen SI9AM som ligger i anslutning till thailändska paviljongen i Utanede.

På plats i SK3BG’s klubblokal i Sundsvall fanns ett halvdussin medlemmar på plats för att lyssna till Jörgen. Som vanligt höll jag på att säga, för klubben är väldigt duktiga på att sända sina möten och föredrag via JITSI, så sände man ut föredraget och gav oss en bit bort en mycket uppskattad möjlighet att vara med.

Jag vill verkligen slå ett slag för att utnyttja Jitsi ute på klubbarna. Alltså även om nu Coviden börjat lätta sitt tryck på klubbarna och vi kan träffas igen på klubbmötena.

Kvällens föredrag tycker jag är ett väldigt bra argument för Jitsin. Förutom de som fanns i klubblokalen var vi 15–16 stycken som lyssnade in och tittade på Jörgen via Jitsi. Från Åre i väst till ett stort gäng runt omkring Sundsvall i öst och även åhörare i Nyköping och Varberg i söder. Självklart skulle jag vilja säga, var Anders, SM3GT, numera med QTH i Varberg med oss.

Tyvärr så gick SI9AM som ni säkert redan vet i graven 2020. Orsaken var att stationens ekonomi var väldigt beroende av inkomsterna från uthyrningsverksamheten. Efter att ha kämpat i flera år med en krympande ekonomi blev Coviden spiken i kistan. Så efter stor vånda fattade styrelsen för föreningen beslutet att lägga ner verksamheten. För oss som satt i styrelsen och för mig som även varit ”hyresoperatör” på stationen under flera Contest helger så sved det rejält. Men verkligheten var som den var och något annat beslut gick inte att fatta.

Lyckligtvis så finns en fortsättning på historien genom att stationen med utrustning och antennsystem övertagits och drivs vidare av den nybildade radioklubben SK3HC, Utanede Radioklubb. Övertagandet skedde 2021 och man har jobbat mycket efter sitt övertagande med stationen, men framförallt antennanläggningen. Sakta men säkert jobbar man igång stationen och sin nya verksamhet. Med välvillig hjälp från SSA och vår eminenta ”signalmanager” Eric SM6JSM i Karlsborg så har man nu fått signalen SI8AM. Tack för det Televerket .. förlåt Eric som det ju är numera.

Så det här är förhoppningsvis inte är slutet för SI9AM och dess saga. Utan låt det vara starten på något nytt. SI9AM eller SI8AM? Jag är rätt säker på att de härliga Pilér vi som kört Contest från SI9AM och upplevt, kommer att upplevas av framtida operatörer, även om det framöver kommer att ropas CQ Contest CQ Contest, this is Sugar India Eight Alpha Mike CQ Contest!

Så mycket är gjort uppe på SI9AM, så otroligt mycket arbete utfört av så många. Vet inte hur man kan tacka alla som genom åren varit involverade? Är väl egentligen omöjligt – men ett Stort Tack från oss alla som haft förmånen att få njuta av besök på SI9AM genom åren.

Egentligen borde vi ha spelat in hela Jörgens föredrag idag. Men den tanken kom ju tyvärr inte i mitt huvud förrän det var för sent. Så ni får nöja er med lite länkar till hemsidor med bilder och information att läsa vidare på.

SI9AM’s hemsida:  https://www.si9am.com/svsi9am/   För att slippa leta efter bilder så är här en länk direkt till bildarkivet och de sista bilderna från sommarmötet 2022:  https://www.si9am.com/svsi9am/svdiary2022.html  och den återträff vi hade i Utanede i sen somras. I bildarkivet kan ni sedan följa resan med SI9AM på bilder från maj 1999 och framåt.

Jag vill från oss i distriktsledningen i SM3 landet framföra ett Stort Tack till Jörgen, SM3FJF och klubben i Sundsvall för ännu ett intressant möte och föredrag. Tack för att ni fortsätter med Jitsin på era möten och ger så många en möjlighet att följa med i er verksamhet.

Johan, SA3BYC, vDL3

Jag tackar Johan & Jörgen för bi- och föredraget! / SM5YRA

Author: SM5YRA