Satellit, satellit, ooh…

AO-27 satellit – bild: PE0SAT.vgnet.nl

….som en satellit högt upp i det blå. Vem känner inte igen den här låten av Ted Gärdestad! Året var 1979 när han deltog i melodifestivalen. Tiden går fort eller hur?

Många spännande saker händer inom (amatör)satellit världen. Vad sägs om AMRAD Oscar-27 som står upp ur döden? Hur och våd då tänker ni kanske… Jo flera amatörer har rapporterad att denna satellit är aktiv igen. Klicka på AO-27 bilden och hitta mer information om frekvenser osv på PE0SAT’s hemsida.

Följa denna och alla andra satelliter (Klicka på AMSAT logo)

 

 

 

 

Något som var i nyheten för omkring en månad sen: En Amerikanskt militär satellit som var försvunnen men hittats igen av en radioamatör i Kanada… Det var VE7TIL/Scott som spårade LES-5, och denna satellit kom i drift redan 1967. Tiden går fort eller hur? Läs hela denna spännande historien här: https://www.npr.org/2020/04/24/843493304/long-lost-u-s-military-satellite-found-by-amateur-radio-operator?t=1591909995367

Själv har jag aldrig lyckats att köra ett QSO genom en satellit, men under sommaren ska jag försöka igen… Kanske något att testa för våra läsare med? Utrustning behöver inte vara komplicerad: En handapparat och en liten rikt antenn är en bra början. AMSAR-SM har en fin hemsida med bra information hur man kommer igång. Klicka på AMSAT-SM logo och kör din första satellit QSO!

Flera andra länkar för nybörjare: https://amsat-uk.org/beginners/how-do-i-start/

Tips: ladda ner en gratis version av “AMSAT Journal” på amsat.org eller GEO nyhetsbrev om vädersatelliter.

Källa: PE0SAT’s hemsida, www.npr.org, AMSAT.se + AMSAT.org

Författare: SM5YRA