Redaktionens samvete tomt

IMG_8185
Redaktionens samvete tomt.

— Av Erik SM7DZV —

Ett samvete på en redaktion, det är stålspjutet med alla lappar med tips på nyheter och förslag på reportageuppslag. Dagens nyhet är att samvetet på redaktionen för ssa.se är tomt. Det innebär att vi inte har något nytt att toppa med idag. Inte i morgon eller övermorgon heller för den delen.

Denna text är inte tillkommen i vredsmod eller för att skapa sjuka mänskliga samveten eller olust bland Sveriges radioamatörer. Den har skrivits därför att SSA:s nyhetswebb inte kan tillåtas vara en angelägenhet enbart för ett fåtal. I ärlighetens namn måste ändå framhållas, att vi ha ett tiotal ytterst lojala medlemmar som regelbundet svarar på våra nödrop om nyheter, artiklar och bilder. Tio av 5000, det är två promille. Vi är tacksamma mot våra två promille, men vill att andelen höjs.

Gör så här:
Gör så här för att hjälpa oss med ditt strå till stacken: Skriv en notis på 5 – 15 rader. Ta en bild som går att publicera (stå inte tio meter från den du fotograferar). Skriv en bildtext.
Tänk på att skicka texten som epost eller i word- eller asciiformat. Pdf-a inte texten, det försvårar kraftigt vårt redigeringsarbete. Skicka bilderna i jpeg-format. Inbäddade bilder i wordformat är som pdf-filer, de gör arbetet så mycket mera tidskävande. Skicka inte in annonser i jpeg-format.
När du är klar med text, bild och bildtext: mejla in  alltihop till redaktionen. Svårare är det inte.

Inkorgen ssa_se
Inkorgen just nu: Hittills i år har redaktionen publicerat 99,5 procent av användbara tips som kommit in. Välkommen med ditt bidrag.

 – Men, invänder måhända vän av ordning, vi skickade ju in ett tips om mötet vi ska hålla i nästa vecka.

“Nyhetstips” om sådant som kommer att ske
Troligtvis alldeles sant. Redaktionen får tonvis med “nyhetstips” om möten och aktiviteter som kommer att ske, men sällan eller aldrig en hygglig kort notis, dvs fem till tio rader, om något som verkligen har hänt. Problemet är att en förhandsnotis ytterst sällan är någon nyhet. Vanligtvis är den enbart hjälp till en arrangör med marknadsföring. Normala nyheter är till exempel beskrivningar av något som verkligen har hänt, och som är nytt. Det hörs ju på benämningen.
När redaktionen får in notiser om sådant som kommer att ske brukar vi publicera sådana också. Samtidigt ber vi: “Skicka in en kort notis och ett hyggligt foto, så vi efteråt kan redovisa något av vad som hände.” Som regel får vi jakande svar. Men lika vanligt är att minnet är kort hos dem som lovade att skriva.

Länkar
En annan form av tips som kommer in är olika sorters länkar till intressanta artiklar på nätet. Vi är tacksamma för dessa och vill att ni fortsätter skicka in dem. Men, om det går, försök skriva några få raders förklarande text, tre till fem rader kanske, som gör att vi på ett enkelt sätt kan göra ut tipset och publicera.

Nyhetswebben organ för SSA
En sak till. Webbredaktionen arbetar på uppdrag av SSA:s styrelse. Vår nyhetswebb är organ för SSA. Det innebär att vi försöker publicera intressanta nyheter som rör amatörradio och tillhörande och angränsande teknik samtidigt som vi företräder föreningen SSA. Det innebär också att vi även fortsättningsvis och konsekvent refuserar tips och länkar som innehåller kritik och polemik mot föreningens eller dess styrelse. Den som har synpunkter på SSA:s styrelse, ledning eller för all del också på webbredaktionens arbete hänvisas därför direkt till SSA:s styrelse.

Redaktionen försöker bara hålla nyhetssidan igång. Vi är tacksamma mot er som hjälper oss med det arbetet.

Författare: SM7DZV