Årets DX-möte i Karlsborg avslutat SK7AX i Jönköping tar över under kommande år

SM6CTQ DSCI0027
Kjell Nerlich SM6CTQ, ordförande i Lake Wettern DX Group, hälsade välkommen och öppnade mötet, som riskerar att bli det sista.

Uppdaterat 7 september 2014 klockan 20:37.
Årets DX-Möte i Karlsborg rullade igång på lördagen konstaterade Kjell Nerlich SM6CTQ, ordförande i Lake Wettern DX Group, LWDXG, i sin hälsning till de 100-talet besökarna, att årets DX-möte skulle bli det sista som genomfördes Karlsborg. Vem som skulle ta över var fortfarande höljt i dunkel. Men innan mötet avslutades på söndagen hade en ny arrangör anmält sitt intresse: Södra Vätterbygdens Amatörradioklubb, SVARK, känd som SK7AX.

– Det första DX-mötet genomfördes 1978. Från början hölls de varje år, senare vartannat. Det har fungerat bra här. Karlsborg ligger centralt och bra till, det är lätt att ta sig hit. Här finns gott om plats där deltagarna kan bo. Här på Karlborgs fästning, där vi håller till, finns samlingslokaler samt möjligheter att få mat och annan service.

– Lite till åren komna…
– Men vi som hållit i arrangemangen under åren, vi börjar faktiskt att bli lite till åren, lite för gamla, menade Kjell i sitt hälsningsanförande och möttes av skratt från publiken, vars medelålder inte var synbart lägre än organisationskommitténs.

-Vi hoppas att några yngre ska kunna ta över, men vi vet inte hur vi kommer att lyckas,sammanfattade Kjell. I år har vi varit åtta personer i organisationskommittén. Det som är glädjande är att killarna som håller i tekniken blir yngre och yngre.

Tony Nilsson SA6AYN DSCI0028
Tony Nilsson SA6AYN från Karlsborg, tillhör ungdomarna som sköter tekniken under DX-mötet. Här vid mixerbordet.

– Ekonomin ett hazardspel varje gång..
– Det är alltid lite hazard att genomföra DX-mötet, säger Kjell. Föredragshållarna kommer långt bort ifrån. Vi får verkligen pussla för att få ekonomin att gå ihop.

SM0DZB DSCI0026
Tore Andersson SM0DZB rapporterade om en semesterresa – med radio – till karibiska ön Dominica.

Rapport från semester på Dominica
Efter inledningsanförandet gick ordet till Tore Andersson, SSA:s ordförande, som rapporterade inte från en DXpedition utan från en semesterresa med fru – och radio – till Dominica i Karibien. Tore beskrev ön och visade egna bilder. Det han uppfattade som mest märkligt var återkommande daglig blackout på kortvåg, när solen stod som högst.

Owe SM7XBI, som var den som lockat Tore till Karibien, fyllde därefter på med målande och praktisk information om den tropiska ön samt kort om människorna och förhållandena där.

 

 

//erik SM7DZV

 

 

Författare: SM7DZV