Inget nytt under solen – om Bully Lids, DX Code of Conducts och asocialt beteende under pile up

Skärmdump från FT5ZM presentation på nätet.
Skärmdump från FT5ZM presentation på nätet.

 

Expeditionen till Amsterdam Island  har på nytt satt focus på frågor kring socialt oacceptabelt beteende på banden. Vi har mötts av kommentarer från omdömesgilla och sansade radioamatörer i stil med att “det vore bättre att sälja riggen och ägna sig åt frimärkssamling”.

Amatörradion står inför ett problem där den mest grundläggande regeln för hobbyn åsidosätts:
Du får aldrig använda amatörradio för att förstöra för andra.

Anti Social Pile Up Behaviour
Den 12 november, för mindre än fyra månader sedan, publicerade vi en notis och en video som handlar om problemet. Rick K6VVA videofilmades under ett anförande om
Anti Social Pile Up Behaviour. Lyssna gärna på hela presentationen, The Big Picture. Det är en video för eftertanke besinning och möjligen i något fall till självhjälp.
En del av Ricks argumentation bygger på hans uppfattning, att operatörer på DX-peditionerna ibland, genom sättet att köra radio, bidrar till att orsaka den förvirring som leder till kaoset. DX-peditionernas operatörer skulle därmed själva vara delansvariga genom att trigga antisocialt beteende hos vissa radioamatörer. Mot detta synsätt står det oomstridda faktum, att det yttersta ansvaret för bandpoliseri, glåpord och övrigt asocialt beteende alltid ligger hos dem som beter sig illa
Ett av Ricks 
avslutande råd är att aldrig sätta igång och försöka argumentera med Bully Lids.  Det är samma regel, fast i annan tappning, som gäller för militär signalering: Avslöja aldrig att du är störd av fienden; det är samma sak som att sända en signalrapport.
Det finns dessvärre störda radioamatörer, som till och med förklarat att deras högsta ambition är att
förstöra så mycket som möjligt för andra. Attityden i samband med DX-jakt tycks då vara att om man inte själv duger till att köra DX-et, då ska åtminstone ingen annan heller lyckas.
Att börja argumentera med en sådan Bully Lid förstör för alla andra som
ligger och väntar på sin tur, samtidigt som det triggar Bully Lids att fortsätta med sitt asociala beteende. Kolla videon. Den är hur bra, lärorik och tänkvärd som helst. Här är länken till den, sorgligt att konstatera, fortfarande hyperaktulla videon (cirka 43 minuter).

DX Code of Conduct
DX Code of Conduct är en sammanställning av regler för stationer som kör, när det är trångt på bandet. Sammanställningen innehåller cirka dussinet kloka regler samt, precis som i Luthers katekes, förklaringar till hur reglerna ska tolkas. Här är en länk.  Tänk bara på att aldrig själv börja agera bandpolis. Den som inte förstår finner svaret i ovanstående video.

Antiråd om DX-trafik
För mer än ett år sedan (2012-12-13) publicerade vi ett klipp från Topbandreflektorn med en av de mest fullständiga kataloger över ”antiråd” om DX-trafik som någonsin publicerats. Det största problemet, för ett drygt år sedan lika väl som idag, är sannolikt  att de som ironin riktar sig mot inte kommer att förstå att det är ironi. Om redaktionen inte minns fel så kom det, efter publiceringen för ett år sedan, en del ”tolkningar” av råden, i så kallat sociala medier. Låt mej därför, än en gång, kraftigt markera att artikeln har en djupt ironisk grundton.  Läsaren förutsätts därmed ha ett visst mått av humor. Mot den bakgrunden aktualiseras plötsligt ett citat av den israeliske författaren Amos Oz, som bland annat skrivit boken Hur man botar en fundamentalist. Oz har i förklarat att han aldrig har träffat en fundamentalist med humor.
Hur som helst, här finns att läsa hela denna sanslösa men mycket tänkvärda ”instruktionsbok”, klippt ur Toppbandsreflektorn i december för drygt ett år sedan. Jag minns att tipset kom från en ytterst seriös radioamatör med näst intill gränslös humor.
Jag hoppas att du som läsare, trots det gråa allvaret bakom råden, ska lockas att dra på mun åtminstone någon gång under läsningen. Lycka till!

Här är länken.

Tidigare artikel på ssa.se
Länk till tidigare artikel av SM0SHG Adde på ssa.se, om DX-peditionen till Amsterdam Island.

Erik Nyberg SM7DZV

Författare: SM7DZV