FT5ZM, Amsterdam Island

ftz_weblogo

 

Uppdatering 2014-01-26 11.50SNT: Expeditionen är nu igång. I skrivande stund ligger de på 28.485Mhz. Nu har vi dryga två veckor på oss att logga några QSO!
Den mycket efterlängtade expeditionen till Amsterdam Island är har nu anlänt till ön. Denna expedition, signerad bl.a. Ralph, KØIR, har nog stora möjligheter att bli årets expedition. Deltagarna består av hams från totalt åtta länder. Bland deltagarna finns Erling/LA6VM så bli inte förvånad om du får ett svar på skandinaviska. FT5Z, Amsterdam & St. Paul Islands ligger på sjunde plats på Club Log’s most wanted lista. Beväpna dig med stort tålamod och räkna med osedvanligt stor pile-up.
Lyckas du knipa ett QSO och vill ha ett QSL så kommer det finnas möjlighet att beställa detta via Club Log’s OQRS tjänst. Via denna tjänst går det också att donera en slant. Information om frekvenser osv finns på expeditionens hemsida; www.amsterdamdx.org
SM0SHG Adde

Uppdatering 2014-02-02
Stefan, SM4OTI, var en av de första som körde FT5ZM på 40 meter. För en vecka sedan (28 januari) berättade han för ssa.se:
– Jag hade kört FT5ZM (Amsterdam Island) på flera band, så jag satt och slösurfade på Internet samtidigt som jag hade 7082 kHz inställt på radion i fall FT5ZM skulle dyka upp. Efter ca 10 minuter hör jag “CQ CQ FT5ZM”. Snabbt som en iller klickar jag på vox:en på radion och ropar en gång. QSO på direkten!

Stort genomslag för klustret
– Operatören på Amsterdam Island ber mig dessutom tipsa om dem på DX-clustret vilket jag givetvis gjorde. Efter det dröjde det ca  30 sekunder sedan exploderade det på bandet av stationer som anropade dem. Detta visar på gott och ont vilken genomslagskraft DX-clustret har…
– Jag tror jag var först i världen med QSO på 40 m SSB för tror inte de kört 40 m SSB förrän nu. Blev lite antiklimax, då man normalt brukar få kämpa för att komma fram i en pile-up till ett sådant eftertraktat DXCC-land.

Vattenfall där FT5ZM lyssnar
Här ser man hur spektrumet ser ut där FT5ZM lyssnar. Många som ropar …

 

SM0SHG Adde
Share