IARU Reg 1, dag 4

Kommitteen C5, VHF/UHF/SHF, avslutade sin del av mötet efter att vi kommit igenom agendan och fått två intressanta presentationer. Angående förslag och beslut går det till så att kommitteerna förbereder förslagen så att man kan ta beslut men de slutgiltiga besluten röstas så i ett huvudmöte (torsdagen) där alla länders head delegate röstar för resp. lands räkning. Jag kommer sammanställa och publicera resultatet av beslut på förslagen till C5-kommittén på SSA-webben.

RSGB’s Satellite Coordinator Graham, G3VZV, gjorde en effektful demo av Funcube vid poolkanten. Med en dator, USB-dongle och en turstile antenn kunde han ta emot en Funcube och visa telemetridata på datorns skärm. På en handhållen SSB-mottagare kunde vi också höra ”ping” från satelliten på 145,935MHz. För dem som inte känner till Funcube är satelliten endast ca 10x10x10cm och sänder telemetri med 300mW. Kika gärna på https://funcube.org.uk/ för mer info. Under nätterna slås transpondern för amatörradiotrafik på men då endast med 30mW ut för att spara ström. Graham står i den vita tröjan till vänster på bilden och Kjetil, LA8KV, håller i antennen.

IARU R1 funcube demo G3VZV

Vidare presenterades Hamnet (http://hamnetdb.net) som byggs ut framför allt i Tyskland. Hamnet är ett höghastighet multimedianätverk och det diskuterades om och vad IARU Region 1 skulle kunna göra för att stödja utbyggnaden av detta nätverk. Nätverket växer med förgreningar till andra länder och även Sverige finns med på kartan.  Jag skall lägga upp en presentation på SSA-webben men kika gärna på länken ovan för mer info.

To be continued

73′  /Mats, SM6EAN

Author: SM6EAN