Gösta SM3ROG 93 och Kurt SM6BZE 75 år

Två medlemmar att gratulera har vi idag:

För tredje året i rad firar vi Hans Gösta Hansson, SM3ROG. 93 år fyller Gösta och jag antar att han firar dagen i Norrala, en mil norr om Söderhamn. På en punkt måste jag korrigera mig efter att ha hittat Televerkets originallista med utfärdade amatörradiotillstånd för den 16 maj 1986. Den dagen skrevs hans T-certifikat #70207 ut; inte juni som jag skrivit tidigare. Medlem i SSA blev Gösta redan i början av 80-talet som SM3-6991.

BZE 61

Den 15 januari 1959 blev dagens 75-åring medlem i SSA som SM6-3059. Någon gång under andra halvåret 1960 fick Kurt Ådhammar sin signal SM6BZE. QSL-kortet från den 19 juni 1961 (med Ingemar SM6CMU på 40 meter CW) visar adressen Idrottsvägen 19 A, och där bor Kurt fortfarande. Endast en liten “utflykt” till Sibyllegatan i Stockholm under ett drygt halvår 1965 kan noteras.

BZE 09

Kurt är normalt en glad och positiv person, men har nu drabbats av något som alla amatörer fruktar: ett beslut om att antennerna måste tas ner. Jag fick ett sorgligt mail från Kurt för ett tag sedan, och jag vidarebefordrar några meningar ur det:

“Efter att ha bott i HSB brf Näktergalen i 67 år, haft cert i 56 år, antenner i 60 år varav beam i 47 år har styrelsen nu sagt upp mitt tillstånd. I denna styrelse var jag dessutom sekreterare i 30 år fram till 2009. Den stora olyckan var, att trådantennen ramlade ner (en gång på 60 år!) och detta utnyttjades av en granne för att skriva en motion. Den 19 juni kör jag mitt ring-QSO nr 1.500 sedan starten i maj 1980 med kompisarna SM6EAK, SM6FAM och SM6GHY. SM6CAW var också en omtyckt kamrat i detta gäng. Detta blir mitt sista QSO på amatörbanden.”

Vi får alla hoppas att Kurt finner en lösning på sitt problem och slipper ta ner beamen! Ni kan förresten se den på Google Earth Street View. Kurt är bortrest över midsommarhelgen men hör av er till honom om ni har något bra tips på lösning av problemet.

Som vanligt hurrar vi för födelsedagsfirarna Gösta och Kurt!

 

Författare: SM6JSM