Eric SM6JSM 70 år

Eric SM6JSM70 år fyller idag vår tidigare kanslichef, Eric SM6JSM.

I vanliga fall är det just Eric som uppmärksammar våra jubilarer och skriver gratulationsnotiser här. Men idag har vikarierande spaltredaktören grävt fram information ur en intervju som Jörgen SM3FJF gjorde när Eric en gång i tiden tillträdde som kanslichef.

Eric har särskilt engagerat sig i frågor kring anropssignaler. Det är till honom man vänder sig om man behöver en extra anropssignal, något som inte minst uppskattas av många inom contesting.

Eric föddes i Buenos Aires i Argentina och bodde sina fem första år i södra delen av Pampas, i den lilla byn Tres Arroyos, cirka 80 mil söder om Buenos Aires.

Erics far var utbildad av Röda Korset på ögonsjukdomen trakom och reste under 1930-talet runt på hästrygg på den argentinska landsbygden. Erics mor lyckades ta sig igenom avspärrningarna hösten 1944 med fartyg till Argentina. Båda Erics föräldrar var kaptener i Frälsningsarmen och förestod fram till 1950 ett hem för föräldralösa barn.

När Eric var fem år gammal flyttade familjen från Argentina till Upplands Väsby. Det kändes inte som hemma berättar Eric, eftersom han var tvungen att lära sig svenska. Stor förvåning väckte Eric hos de nya lekkamraternas föräldrar, när han ibland ringde jag på och bad att få släcka törsten med lite “vino”.

Det blev sedermera folkskola, realskola och en 4- årig gymnasieutbildning. Det spanska språket har Eric behållit genom åren.

Erics radiointresse började sommaren 1957, när han satt och lyssnade på familjens allbandsmottagare. Tolvårige Eric skickade lyssnarrapporter bland annat till Radio Prag, som hade program på svenska. Svar kom i form av brev, QSL-kort, vimplar, böcker och ett månadsmagasin. Under tonårstiden fortsatte Eric med DX-ing, och på söndagsförmiddagarna kunde han ofta höra SM5BJM, Kurt Andersson i Upplands Väsby, som körde DX på 20 meter AM.

Efter värnpliktstjänstgöring som telegrafist avlade Eric 1966 prov för C-certifikat. Men den rastlöse ynglingen hann ge sig iväg till Las Palmas på Kanarieöarna innan handläggningen på Televerket var klar. Så småningom föll det sig så att Eric blev kvar på Kanarieöarna i hela sjutton år. Det skulle dröja till 1976 innan Eric under ett tillfälligt besök i Sverige genomförde ett nytt prov hos Televerket, och han fick anropssignalen SM0JSM. Tre år senare avlade han även teknik- och telegrafiprov på Kanarieöarna, och blev där mycket aktiv som EA8TY.

EA8TY

Under större delen av tiden i Las Palmas var Eric VD för ett företag som sysslade med fartygsunderhåll, med verksamhet på Kanarieöarna och på spanska fastlandet.

I intervjun från 1997, som legat till grund för denna notis, ger Eric sin syn på teknikutveckling och amatörradions framtid. Han beskriver hur man övergått till att göra utskick till styrelsen via e-post, vilket han benämner “rätt fantastiskt, ett helt nytt sätt att kommunicera”. SM Callbook kan man vid den här tiden köpa på dagsfärsk diskett, och i förlängningen hoppas Eric att man på beställning ska kunna trycka rykande aktuella pappersversioner av SM Callbook.

Omkring 2010 tror Eric att bredband ska att vara utbyggt i hela landet. Genom att vi ligger konstant uppkopplade kan vi få obegränsat med DX-tips, förteckningar om QSL-manager et cetera. Vidare tror han att transceivern kommer att vara en dator. Vi kommer att ha obegränsat med datorminne i våra radiostationer, vilket innebär att vi kan lagra tal och telegrafi samt radiofrekvenser.

Här kan vi väl konstatera att Eric träffade ganska rätt.

Om sina privata framtidsdrömmar säger Eric att han som pensionär vill förverkliga sin dröm att köra omkring i en husbil och vara radioaktiv över hela den amerikanska kontinenten, från Eldslandet till Alaska!

Och just i detta nu kör faktiskt Eric runt i husbil i den amerikanska mellanvästern, så han fick väl rätt där också.

¡Vi hurrar högt och ljudligt för Eric idag!

Författare: SM5PHU