”Dawn, this is Golden Eagle”

.. så lyder titeln på en spännande bok om 50 års lyssnande efter sovjetiska och ryska kosmonauter och hemliga satelliter, skriven av Sven Grahn, som till vardags varit mångårig teknisk chef på Rymdbolaget.  Bokens framsida visar en ungdomlig Sven när det begav sig 1974. Boken,  som kom ut 2019, finns idag på Amazon för den som är intresserad av teknik och en hel del spännande interiörer från kalla krigets rymdavdelning.  Det som gör att vi uppmärksammar Sven idag, är att han nu (äntligen)  gjort slag i saken och efter flitigt deltagande i KTH/SSA:s HAREC-kurs för elektroingenjörer, blivit med egen anropssignal, SA0SRG (och givetvis även SSA-medlem!).

Sven verkar efter sin pensionering sedan många år på KTH där han med liv och lust leder arbetet med våra studentsatellitprojekt (f.n. är projektet ”MIST” som gäller) livligt påhejad av en annan svensk rymdveteran, Christer Fuglesang. Just nu lägger Sven och hans duktiga studenter sista handen vid en markkontrolstation på 144/432 MHz (och då denna ju även skall sända, måste man ju förstås ha cert!)

Sven har förstås mottagarantenner för V/U/SHF på plats i sitt QTH strax norr om Stockholm, men i planerna ingår även att få upp någon trådantenn för kortvåg i torpet utanför Eskilstuna, så signalen är säkert snart i ”luften”.

Stort grattis och välkommen i vårt gäng, Sven!

 

Kan vara en bild av 1 person och text där det står ”"Dawn, this is Golden Eagle" Listening to Soviet cosmonauts and secret satellites by radio Sven Grahn with contributions by Richard Flagg, Robert Christy, and Mark Severance”

Författare: SM0HEV