Clemed SM7DRH 85 år

Idag, lördagen den 24 januari 2015, firar vi Clemed Nilsson, SM7DRH, som fyller 85 år. Han blev lyssnarmedlem i SSA den 1 juni 1967 som SM7-3926. Snart fick han sin signal och QSL-kortet här nedan är från ett QSO med Olle SM5WC den 25 juli 1971 på 80 meter SSB. Clemed tycks ha varit Ronneby trogen under en stor del av sitt vuxna liv, och nuvarande adress har funnits i vårt register sedan den 7 augusti 1970. Clemed har dock varit ute och rört på sig och i arkivet har vi ett QSL från en tripp till England i juli 1993, G/SM7DRH. Mer om detta efter QSL-kortet!

DRH_m 71

Vi har fått ett trevligt mail från Gert AA7G/SM5LWC i staten Oregon, USA, som vi delger er alla :

”Clemed är född i en mycket liten by helt nära Tosterups slott, Österlen Skåne. Han var i alla fall för något år sedan den ende i Sverige med namnet Clemed med C! En annan person stavar det med K. Följdaktligen är han världens ende amatör som heter Clemed men kallar sig Clem på CW som är det enda transmissionssätt han begagnar sig av på kortvåg förutom lite PSK31 ibland.

Däremot är han en trogen incheckare på bulletinen över SK7RGM sedan nästan ett halvt sekel!

Sin yrkesmässiga bana inledde han efter studier på anrika Åkermans Grävmaskiner i Eslöv. Där blev han en av upphovsmännen till ett par klassiska grävmaskiner. Clemed är också mannen bakom ett par klassiska svenska traktorer från dåvarande Elmhults Mekaniska Verkstad och intervjuad i specialteportage av internationella traktorsamlare. I dessa kretsar är Clemed en välkänd person. I slutet av sin yrkeskarriär blev Clemed en av männen bakom vattenjetskärningstekniken. Då hade han flyttat till Ronneby där han bor än idag.

Som en av ytterst få aktiva på CW från Blekinge har han kört sked med många diplomjägare runt världen och varit hett eftertraktad.

Clemed är en av de största QRP-fantasterna i SM och sin aktningsvärda ålder till trots har han ständigt något projekt på gång som den mycket skicklige konstruktör han är. Yrkestakterna sitter i!

Genom åren har Clemed varit en stor vän av Storbritannien och besökte i många år landet årligen på långa resor och har fått många vänner där. Han är medlem i en rad brittiska föreningar i något fall som ende svensk.

Clemed personifierar ordet krutgubbe med sin toppfysik trots sin höga ålder. Vi är många som ser fram emot många QRP-diskussioner och QSO än.

Ett stort grattis till en riktig oldtimer och sann experimenterande radioamatör i alla år han haft licens.

73 de AA7G / SM5LWC,  Gert”

Ett jättegrattis till dig idag Clemed från SSA och vänner världen runt!

Bra initiativ från Gert! Har ni något att skriva om kommande jubilarer så välkomna med era bidrag. Det är intressant att få reda på lite om personen bakom signalen. Jag rättar automatiskt eventuella påtagliga språkfel, så bekymra er inte för det! 73 de Eric SM6JSM – signal@ssa.se

Author: SM6JSM