Börja 2024 med en ny världskarta!

God fortsättning på det nya året! En bra början är väl att starta med en ny världskarta eller…?

OBS: läs varningen nästan längst ner!

En världskarta finns i nästan varje radiorum kan jag tänka mig. Man vill ju se var motstationen befinner sig. Pappers kartor säljer SSA:s hamshop i olika varianter.Digitala varianter finns gott om, se även några länkar längst ner. En del är online men en del är betalprogram eller inbyggd i ett loggprogram.

Länk till World Map programmet = klicka på bilden.

Ett program som har ”nästan allt” är skriven av G4ELI/Simon (känner du igen namnet från HamRadioDeluxe, då var han HB9DRV?). Programmet heter ”Simon’s World Map” och är kostnadsfritt en donation uppskattas dock!

På hemsidan www.sdr-radio.com hittar du fler program som G4ELI/Simon har skrivit: SDR-Radio som fungerar med många olika SDR mottagare.

Fick ett tips av SM4JMY/Wolfgang att Simon’s World Map programmet fanns, stort tack Wolfgang! Själv har jag använd programmet ett bra tag och är helt nöjd med den. Varje gång upptäcker man nya funktioner dessutom!

Själv skriver G4ELI/Simon om sitt program: ”Jag kör DX på 80 meter och behöver en enkel display som åtminstone visar mig: aktuell tid, soluppgång, solnedgång, greyline karta, DX-stationer. Det finns kommersiella geoklocklösningar som Geochron, men som programmerare med extra 4k-skärmar och datorer bestämde jag mig för att skriva mina egna, på så sätt har jag precis vad jag vill ha. Mjukvaran är en ny version av ett tidigare projekt. (HRD Mapper + Rotor Display=redax.) Det kräver minimal CPU-kraft,kan köras på alla Windows 7/8/10/11-system med x86-arkitektur. När tiden tillåter kommer programmet att uppdateras; det finns intressanta idéer på gång.”

Skärmklipp från Simon’s World Map.

Lite om funktionerna i programmet: En hel del olika sorters kartor kan man använda som bakgrund. Sen finns det olika extra funktioner som: Aurora, greyline, månen, maidenhead, prefixes, rotorer, satelliter, solarflux osv. Det är lätt att flyta kartan från ena till andra skärmen, en särskilt knapp finns tillgängligt. Spara ett skärmklipp är simpel att genomföra med ett musklick. Klockan står alltid rätt med NTP server (=Network Time Protocol). Själv saknar jag funktionen att man kan länka loggprogrammet tillsammans med Simons World Map. Kan vara QUL att se vem man har kört direkt på kartan eller hur?

Just nu är version 1.3.11 aktuellt.(nov.2023) Support finns genom ett forum men hemsidan är lätt att navigera i och man hittar de flesta svar redan där.

klicka här!

OBS! En läsare hörde av sig och rapporterade att han upplevde problem när han ladda ner programmet. Hamnade tydligen på ”PC App Store” och fick massor med problem, gick inte heller att installera av den vanliga vägen. Den ända rätta länken är:

Har du också problem? Här av dig till webbredaktionen!

Här nere några andra program som vanligt klicka på bilden:

Author: SM5YRA