Automatiskt repeatersök

 

Så här kan en automatisk sökning se ut i Stockholmsområdet, man ser vilka repeatrar som finns inom området, pekar man på en av dem så öppnas en ruta med detaljer. (Bilden är inskannad från telefonens skärm och visar bara en del av alla repeatrar som identifierats.)

 

— Ett tips från Gunnar Fahlström, SM0DOU —
Publicerad 2013-01-05

Redan i dag är det besvärligt att hålla reda på de inställningar som behövs för att använda en repeater. Framförallt frekvensskiftet ställer till det för 70-centimeters repeatrarna, man har tyvärr inte kunnat enas om att tillämpa den standard som finns. Med övergången till subton som är specifik för en viss repeater kommer det att bli väldigt knepigt att hålla reda på rätt inställningar för de som rör sig i landet. Men det finns ett bra hjälpmedel!

Smartphone-app
Om du har en smartphone, eller surfplatta, som använder Android (inom kort kommer också en Iphone-version) så kan du kostnadsfritt ladda ner appen Repeater från Google Play. Har du sen GPS-funktionen aktiverad så söker appen automatiskt efter alla repeatrar som finns i närheten samt visar alla de inställningar och data som behövs för att köra över dem. Du kan själv ställa in vilka frekvenser du är intresserad av.

Täcker nästan hela Europa
Databasen innehåller uppgifter om flesta europeiska repeatrar som finns, inklusive de svenska. Tänker du ge dig ut på en resa i Nordamerika så finns det en app för de länderna också.

BlueCAT

Är du ägare till en FT-857/FT-817/FT-897 så kan du med ett BlueCAT interface ställa in radion med alla de parametrar som behövs för en viss repeater bara genom att peka på den i listan. BlueCAT ansluts till radion CAT/CIV- ingång och överför trådlöst informationen från telefonen eller surfplattan. Det kostar 50 pund och du hittar mer information via www.zbm2.com

Författare: SM7DZV