Artikeln om avsiktliga störningar lossade skrivkrampen

Vill webbredaktören ha drag under galoscherna ska han skriva några rader om radioamatörer som  ägnar sig åt avsiktliga störningar av annan amatörradiotrafik.
Sedan vi publicerade dagens artikel har vi fått in ett antal tips och kommentarer som ytterligare belyser problemet.

Men först ett gammalt tips med ett par veckor på nacken: Efter det vi rapporterade om hur Stefan SM4OTI fick sin anropssignal kapad under DX-peditionen till Iran nyligen, fick vi in ett tips om en nyhetsartikel på ARRL:s hemsida. I den beskrivs hur FCC pejlat, konfronterat och dömt en radioamatör till 30 000 dollar i böter för att avsiktligt och återkommande ha stört andra radioamatörers trafik.

FCC pejlade och dömde radioamatör som störde
Radioamatören i fråga, Brian Crow K3VR från Pennsylvania, nekade vid konfrontationen och hävdade att han inte varit hemma, en bortförklaring som inte bet på FCC.
FCC skriver i sitt beslut att man utdömde böterna på grund av Crows avsiktliga och återkommande brott mot regler för amatörradio genom att vålla avsiktliga störningar  för  licensierade  radioamatörer och underlåtenhet att ange sin egen anropssignal. För att hitta den skyldige använde sig FCC av krysspejling.
FCC driver ytterligare ett ärende mot en annan radioamatör som också ägnat sig åt avsiktlig störning. Det senare fallet är ännu inte slutbehandlat. Läs hela ARRL:s rapportering. Texten är på engelska. Försök använda ett översättningsprogram, till exempel Google Translator, om du inte behärskar språket.

Om när OY7ML (SK) fick sin anropssignal kapad
Sten SM7WT har mejlat in historien om hur OY7ML (SK) fick sitt callsign kapat:

“Jag skall påminna om OY7ML (SK), som var känd som en riktig gentleman. Martin skrev en gång i förtvivlan i QTC om hur hans signal blivit kapad av en riktig skurk. Martin vågade inte visa sig på banden förrän skurken var avslöjad. Denne hade bl.a berättat för ryska hams att “OY7ML pratar inte med sovjetsvin” och liknande.
Inte så långt efteråt hörde jag OY7ML, ropade upp honom, fick svar och jag började med “to be sure, it is the real OY7ML, what is the call of the ham you visited in Malmö?” Martin kom tillbaka med HI, HI och svarade SM7MS.
Han berättade sedan att en pejling snabbt hade funnit att skurken satt i England och ett par dagar senare var han avslöjad. Det var en G2-ham, dvs “en engelsk gentleman” i 80-års åldern, som betedde sig på detta sättet!
Några fler QSO:n som OY7ML eller G2:a blev det knappast för den engelse “gentlemannen”. Förhoppningsvis en djupdykning i plånboken för att kunna betala böterna!”

Tack och lov har jag aldrig hört någon SM-ham bete sig så, men om jag misstänkte någon skulle jag använda telefonen som vapen och ringa upp honom. Tystnade då plötsligt störningen borde det ju verka misstänkt. Tänk om man på SSB till och med fick höra hans telefon ringa! WOW!
Alla de skurkar som beter sig illa har väl rimligtvis grannar, som kan stoppa dem. Är det hot, som gör att de inte vågar ingripa? Om alla vore medlemmar i sina länders föreningar hade mycket varit vunnet.
73! Sten SM7WT

DQRM-projektet
DQRM-projektet, som nämns i vår artikel om att K1N nu är QRV på Navassaön, handlar om triangulering, att med hjälp av observerade signalstyrkor och riktningar försöka hitta störsändarna. Läs mer på Navassaexpeditionens hemsida under menyfliken DQRM.

Författare: SM7DZV