Arecibo Observatoriet skadat.

Arecibo Telescope – Puerto Rico (bild: Wikipedia)

Med mer än 300 meter i diameter, och nästan 500 meter över havet är Arecibo-observatoriet världens näst största radioteleskop. Teleskopen används huvudsakligen inom radar-, radioastronomi och aeronomi, och ligger på karibiska ön Puerto Rico. Själv flög jag över teleskopen i början av 80-talet, på väg från Mayaqüez till huvudstaden San Juan. Piloten körde en extra runda över området med det lilla flygplanet så vi kunde ta några fina bilder. (Var har jag dom..?) Men det var tiderna innan 9/11 !

Läs mer om skadan på teleskopen genom att klicka på bilden (bild: www.sciencemag.org)

 

 

 

Teleskopen är byggd i ett slukhål/glaciärbrun 1963, och lyssnar mellan 3 cm (10GHz) och 1 mtr (300 MHz). Har varit med i olika filmer, bland annat James Bonds Goldeneye.

Augusti 2020 skadades teleskopet då en kabel gick av. Den fallande kabeln landade på huvudreflektorn och skapade en 30 meter stor reva i denna. På grund av detta var teleskopen tvunget att tas ur drift.

1974 använde K1JT/Joseph Taylor teleskopen och upptäckte nya typer av pulser, och fick Nobelpriset för det. I länken här uppe kan du läsa mer om detta. K1JT är även mannen bakom WSJT programmet och en rad olika digitala moder.

Källa: Wikipedia + www.sciencemag.org

Author: SM5YRA