Aktuella aktiviteter
Besök SI9AM 19/7
fre 19 jul @ 10:00
SK1BL fieldday 24-26/7
ons 24 jul @ 08:00
AM Test
lör 3 aug @ 09:00
AM-test 3/8
lör 3 aug @ 09:00
SK2AU loppis mm 24/8
lör 24 aug @ 10:00
SK7OA loppis 25/8
sön 25 aug @ 11:00
Tångahed 31/8
lör 31 aug
SK7RN öppet styrmöte
tor 5 sep @ 19:00
D6 möte höst
fre 13 sep @ 13:00
SK4TL loppis 21/9
lör 21 sep
SM4-möte 28/9
lör 28 sep @ 10:00
SK5BN loppis 5/10
lör 5 okt
SK0QO prylmarknad i okt
lör 26 okt @ 10:00

Nyheter

JOTA – JOTI 21 – 22 oktober

Publicerat 20 oktober, 2017

Under detta veckoslut, 21 – 22 oktober, träffas scouter över hela världen i Jamboree on the Air – Jamboree on the Internet, JOTA – JOTI.

JOTA ägde rum för första gången 1958, och sedan mer än 20 år arrangeras även parallellt JOTI – Jamboree on the Internet.

Scouterna välkomnar alla radioamatörer att delta i detta evenemang. Du som är radioamatör, ta chansen att besvara scouternas anrop! Berätta om vår fantastiska hobby, och lyssna på vad de har att berätta om sin.

För SSB-kontakter rekommenderas bland annat frekvenserna 3690, 7190 och 14290 kHz samt motsvarande för CW 3570, 7030 och 14060 kHz

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUARISS – Ett stort rymdäventyr för 115 skolelever

Publicerat 19 oktober, 2017

Sammanlagt 115 elever från Räddningsgymnasiet Sandö, Minervaskolan Ånge, NTI Gymnasiet Sundsvall och Skvaders Gymnasieskola Sundsvall deltog i SSA projektet ARISS – Amateur Radio On International Space Station.

**  Titta på korta klipp från sändningen, klicka på SSA Play i menyn uppe till höger!  **

Elever i kö för att sända sina frågor. Foto SM3RAB Ulf Melin.

Under två dagar hade fjorton duktiga elever från NTI Gymnasiet i Sundsvall designat aulan för ljud, bild och dekor på Sandö Räddningsgymnasium inför ARISS live-streaming. Tio elever från Minervaskolan i Ånge och Räddningsgymnasiet Sandö hade tränat på sina rymdfrågor till astronauten.

Den perfekta NTI-streamingen varade i drygt två timmar. Två duktiga musiker från Skaderns gymnasieskola Sundsvall bidrog med folkmusik. SM3LDP Markku presenterade den Internationella rymdstationen ISS. Studenten Johannes Törnquist, SA3TOA vid Räddningsgymnasiet hälsade välkommen. Ruth Bourke Berglund från Folke Bernadotteakademin berättade om arbetet för fred och säkerhet.

När samsändning startade med Tallaght Community School på Irland uppstod stora problem i deras överföring av ljudet till Sandö och det kulturella videoutbytet avbröts. Eleverna var taggade för att under elva minuter få svar på sina rymdfrågor från astronauten Paolo Nespoli.  Men ljudet från Irland var mycket bristfälligt, så det var bara några få elevfrågor som hann ställas.

Projektet genomförande har skett med mycket stor glöd och entusiasm från alla gymnasieelever och deras lärare – det är den mycket stora behållningen för oss alla. Ungdomar för framtiden! Ljudproblemen från Irland  – ja man når inte ända fram ibland…

Jörgen Norrmén  SM3FJF
SSA Projektledare SSA – Amatörradio i skolan 2015-2017
Projektledare ARISS

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianFölj våra ungdomar på amatörradion ut i rymden

Publicerat 14 oktober, 2017

På torsdag får elever i projektet “SSA – Amatörradio i skolan” kontakt med besättningen på den Internationella Rymdstationen, ISS.

Elever från Minervaskolan i Ånge och Räddningsgymnasiet på Sandö kommer att få prata med en astronaut på den Internationella Rymdstationen, ISS. Det blir Paolo Nespoli IZ0JPA här på bilden. Han är en av de sex i besättningen på Expedition 53.

Tillsammans med elever från Tallaght Community School, Dublin, Irland får våra elever ställa sina rymdfrågor till astronauten. Dessutom deltar 14 elever från NTI Gymnasiet i Sundsvall och deras lärare i projektet och ser till att aulan på Räddningsgymnasiet görs om, så att den liknar NASA:s kontrollrum. NTI-eleverna ska filma före, under och efter kontakten med rymdstationen och arbetet ska resultera i en dokumentär som därefter skickas till NASA.

Elevernas frågestund till astronauten på ISS är annonserad till kl 14.49 svensk tid, torsdag 19 oktober. Om något tekniskt problem uppstår får de en ny chans 96 minuter senare, då ISS har färdats ett varv runt jorden i sin omloppsbana.

NTI gymnasiet har lovat att streama hela projektet på Internet. För dig som vill lyssna och se elevernas frågor till astronauten går det att följa via  länk. Sändningen ska börja cirka 12.35 på torsdag, svensk tid. Den pågår under några timmar och kommer även att innehålla kulturutbyte mellan eleverna i Sverige och på Irland.

73 hälsar

Jörgen Norrmén, SM3FJF
Projektledare SSA – Amatörradio i skolan 2015 – 2017

SM6ZEM Hans-Christian
Share

Av: Hans-ChristianDags för SSB-delen i SAC

Publicerat 9 oktober, 2017

Nu är det bara några dagar kvar innan Scandinavian Activity Contest SSB 2017 går av stapeln. Startskottet går på lördag den 14 oktober klockan 14.00 svensk tid och det är hög tid att förbereda sig.

Av de preliminära resultaten från CW-omgången i september kan vi se att Finland leder landskampen. Men vi brukar kunna göra bättre ifrån oss i SSB-delen, och vi vet att det är möjligt för oss att vinna, det har vi lyckats med tidigare. Ett bra mål för alla svenska deltagare är att försöka öka sin slutpoäng med säg 10 procent, jämfört med 2016. Det borde vara möjligt för de flesta, t.ex. köra två timmar ytterligare om man normalt sett inte kör alla 24:a timmarna.

Några saker att göra före SAC SSB:

 1. Bestäm dig för att köra!
  Alla kan vara med och du bestämmer själv ambitionsnivån. Kör hela testen, eller bara några timmar, det viktiga är att vi aktiverar oss. Som du säkert vet vid det här laget, så räknas alla svenska deltagares poäng till Sveriges gemensamma resultat. Se till att även du är med i “landslaget”!
 2. Läs reglerna!
  I år finns det ett antal nyheter i reglerna. Den största nyheten för i år är att man implementerat bandplanen för IARU Region 1. Följande frekvenser gäller för SSB-testen: 3600-3650, 3700-3800, 7060-7100, 7130-7200, 14125-14300, 21151-21450, 28320-29000 kHz
 3. Visa att du bestämt dig!
  På webbplatsen www.sactest.net finns det möjlighet att annonsera din aktivitet i SAC. Gör det för att informera och inspirera andra att delta. Kolla vilka som redan annonserat sitt deltagande på Announced Operations in SAC SSB 2017
 4. Ha kul!
  Se till att ha kul på lördag-söndag! SAC-testen är vår “egen” test där all världens antenner riktas mot oss. Det är du som är “bytet”. Upplev hur det är att finnas mitt i “pilen”.

Om du har frågor kring SAC så går det utmärkt att höra av sig via mail: sm5ajv[krumelur]qrq.se

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUVill du bli radioamatör? Gå en kurs i höst!

Publicerat 26 september, 2017

För att bli radioamatör behöver man avlägga godkänt prov för amatörradiocertifikat. Under hösten genomför flera av landets lokala radioklubbar utbildning för nya radioamatörer.

En lista över kurser hittar du i menyn ovan, under Amatörradio -> Bli radioamatör, eller så klickar du direkt på länken här.

Om du är nyfiken på hur proven ser ut, kan du hitta övningsprov på Post- och telestyrelsens webbplats hamradio.pts.se

Välkommen in i en spännande hobby!

SM5PHU Jonas
Share

Av: SM5PHUIARU R1-konferensen avslutad, del 2

Publicerat 24 september, 2017

Som ni redan sett, avslutades IARU Region 1-mötet på torsdagen.  Det var den dag då alla beslut togs för rekommendationer som förberetts i de olika kommittéerna. Nedan följer en rapport från C5 (VHF/UHF/Microwave), C7 (EMC) samt en sammanfattning från exekutivkommittén.

I C5 skapades det en ny sub-grupp (för att hantera IARU R1 contest-frågor snabbare och effektivare). Robert, S53WW, valdes till ordförande och kommer koordinera med alla contest managers i regionen. Medlemmarna som valdes in i gruppen var F5LEN, OK1VAO, OZ5TG, IV3KKW, OM3BH samt HA0LC. Av medlemmarna skall det finnas minst en “specialist” på contest robot, VHF/UHF contest och Microwave contest. Intresset för IARU-testerna har kanske varit svalt hos oss uppe i norr men intresset är mycket stort nere på kontinenten. Jag fick lite siffror och t.ex. var det ca 1.500 DL-stationer och ca 600 I-stationer igång senast.

Arbetsmöte i kommitté C5

Som vanligt var det många förslag kring bandplaner för att få till en så bra koordinering i våra band som möjligt. En trend är dock att man går ifrån speciella frekvenser för olika moder till att specificera frekvensblock där t.ex. “MGM” skall ligga. Det visar sig att med alla olika moder som tillkommer blir det omöjligt att underhålla för detaljerade bandplaner även om vissa aktivitetscentra även fortsättningsvis kommer att specificeras. Jag kommer stämma av våra nuvarande bandplaner med respektive funktionär och sedan uppdatera med de förändringar som beslutades. Bandplanerna kommer som tidigare finnas på SSA’s hemsida under VUSHF-sektionen.

EMC och C7’s arbete är mycket viktigt för den framtida amatörradion och det är normalt Petter, SM3PXO, som representerar SSA. Man kan säga att detta möte dels var inriktat dels på vissa allvarliga störkällor (t.ex. LED gatubelysning samt vindkraftverk) och dels på övergripande långsiktiga åtgärder. Bland de långsiktiga kan nämnas att bygga upp en databas över bra/dåliga produkter ur EMC-synpunkt. En annan långsiktig åtgärd är att starta ett stort världsprojekt för att mäta hur bakgrundsbruset/man made noise ökar. Här är det tänkt att alla tre IARU-regionerna skall samverka. Det verkar som om amatörradion är den bredaste av alla användare av spektrum, tillsammans med t.ex. militären och forskningen, och vi upptäcker därför tidigt förändringar av t.ex. bakgrundsbruset. Att samla in fakta för att kunna påverka blir därför en viktig uppgift.

Jag blev på detta möte invald i IARU’s exekutivkommitté, och kommer framöver kunna ha en bra bild över IARU’s verksamhet. En del detaljer finns på http://www.iaru-r1.org/index.php/3-news/newsflash/1722-iaru-region-1-conference-closes-in-germany.

Det finns ett antal fasta grupper som driver ett långsiktigt arbete, men skall jag sammanfatta det som jag så här långt uppfattat som de viktigaste fokusområdena för IARU R1 är det följande;

 • Spektrum: Att bevara tillgång till radiospektrum för kommunikation och experimenterande.
 • En aktiv ungdomsverksamhet för nyrekrytering: Amatörradion behöver klara balansen att utöver dagens verksamheter också få till en förnyelse för att attrahera ungdomar.
 • Arbeta för en god radiomiljö: Den ständigt ökande störnivån av man made noise kan mycket väl göra vår hobby omöjlig i stora delar av vårt tilldelade spektrum.

Spektrum och radiomiljö kräver liknande arbetssätt från amatörernas sida. Det finns ingen annan som gör jobbet för oss i de internationella organisationer eller standardiseringsorganisationer som bestämmer frekvensallokering och standarder för elektriska och radioutrustningar! Det behövs dessvärre rejäla och väl underbyggda satsningar för att man skall kunna nå resultat. Det är ett tålmodigt och långsiktigt arbete som behövs, vilket också  kräver både personer med de rätta kunskaperna och pengar för att kunna delta på möten för att påverka.  Detta är, och behöver vara, en stor del av IARU’s budget.

Satsningen på ungdomsverksamhet är viktigt och det känns verkligen som att man vill göra något bra här! Här avsätts pengar i budgeten och en hel del är på gång. Det kändes väldigt positivt att IARU’s ungdomsledare Lisa, PA2LS, fick en medalj på mötet för sina insatser “medan arbetet pågår”. Under mötet i Tyskland genomfördes också brainstorming kring framtiden och hur man kan intressera nya amatörer. Det blir nog tillfälle att återkomma till detta när dokumentationen kommit ut.

IARU R1 ordförande Don, G3BJ, lämnar över IARU’s medalj till Lisa, PA2LS, för sina insatser inom ungdomsverksamheten.

Avslutningsvis så kommer vi att återkomma till de rekommendationer som beslutades på IARU Region 1-mötet samt uppdateringar av bandplaner och handbooks.

73′

Mats, SM6EAN

SM6JSM Eric
Share

Av: SM6JSM