Världens minsta månfarkost ska placera amatörradio på månen.

OMOTENASHI från Japan är världens minsta månfarkost. Den kommer att ha ett UHF amatörradio med sig. Inte en repeater denna gång men en fyr eller ’beacon’.

Läs mer om projektet = klicka på bilden

OMOTENASHI är en 6U CubeSat som är planerat för uppskjutning via en NASA SLS-raket kommande februari månad. JAXA (=Japan Aerospace Exploration Agency) och radioklubben JQ1ZVI berättar att radioamatörer spelar en viktig roll att samla data från rymdfarkosten.

Wataru Torii från JAXA berättar vidare att ”Rymdfarkosten består av två komponenter. Båda med ett oberoende kommunikationssystem: en orbit modul och en ytsond. Den orbit modulen tar ytsonden till månen. Den kommer att sända beacon eller digital telemetridata på 437.31 MHz.

 

Ytsonden, som är månlandaren, kommer att sända digital telemetri (eller: three-axis acceleration analog-wave with FM modulation) på 437.41 MHz. Sändareffekten blir 1 W i båda fallen. 

”Vi har redan en station för upplänk och nedlänk i Wakayama i Japan – som används som en EME-station [moonbounce]. Men om satelliten är osynlig från Japan kan vi inte ta emot nedlänkssignalen. Så vi behöver mycket hjälp från hamradiostationer över hela världen.” Torii noterade att RF-systemet på landaren endast fungerar på UHF. Den orbit modul fyren kommer att sända på 437,31 MHz med PSK31. Den andra ytsond fyren kommer att sända på 437,41 MHz med FM, PSK31 och PCM-PSK/PM.

Källa: isas.jaxa.jp + ARRL.org + AMSAT-SM

Author: SM5YRA