Valberedningen: SM0HEV-Jens Zander

Valberedningen har föreslagit två kandidater för inval i styrelsen. Här berättar SM0HEV/Jens om sig själv:

Jag växte upp i Västerås och fastnade efter gymnasieålderns SWL:ande  i VRKs garn (SK5AA). Här fick mitt första cert som SM5HEV 1976. Universitetsstudierna tog mig till Linköpings Tekniska Högskola där jag tog min civingenjörsexamen och sedermera även en doktorshatt. Vid LiTH hade vi en livaktig radioklubb (SK5EU) med många contest-intresserade kompisar (som Lasse/SM5GLC, Dan/SM5IMO, Jan/SM5FUG, Kent/SM5EOS) så det blev många multi-singel och multi-multi aktiveringar i dom stora internationella testerna under 70 och tidigt 80-tal. Under studietiden byggdes det även en hel del intressanta prylar i denna tidiga era för mikrodatorer som RTTY modem, CW-keyboards, automatiska rävjaktssändare och inte minst de första försöken inom höghastighets- paketradio.

Efter min examen 1984 så kan man säga att radio övergick från att vara min hobby till mitt yrke.  Efter att ha jobbat med ett startupföretag (SECTRA AB) under några år blev jag uppmanad att söka en professur I Radiosystemteknik vid KTH som jag sedan tillträdde 1989. Jag har blivit KTH trogen sedan dess och de följande 30 åren fylldes dels av undervisning i radiokommunikation för de blivande civilingenjörerna, och dels av forskningen som var med att leda fram till 2G, 3G, 4G och nu 5G mobilkommunikationssystem. En spännande resa under vilken jag fått ynnesten att arbeta med och handleda en rad fantastiska ungdomar – mina doktorander.  Nästan 40 stycken är dom till slut som under åren fått sin doktorsexamen i radiosystemteknik och många av dem finns nu i betydelsefulla positioner i svensk industri. Därtill har flera hundra civilingenjörs- och master-studenter gjort  sina examensarbeten inom mitt område.  Några läroböcker hann det också bli under tiden.

Förutom alla mina akademiska adepter så har XYL Lena och jag fostrat tre fantastiska egna söner. Allt detta tog förstås en massa tid och arbete – så under de senaste 30 åren har amatörradioprylarna har fått samla damm i en låda i garaget.

Sedan några år så är barnen utflugna och jag börjar nu se slutet på mina ganska krävande chefsuppdrag på KTH. Under alla år av forskning hade jag saknat den där ”hands-on” känslan av praktisk radiokommunikation. Så sommaren 2018 gjorde jag slag i saken och tog upp hobbyn igen. Jag satte upp en enkel trådantenn och införskaffade en ny modern transceiver (min gamla TS520 gav ”röksignaler” ifrån sig när jag slog på den) på mitt radiotysta sommarställe på Gotland och på den vägen är det. Stationen och antennparken har växt och körs nu “remote” från fastlandet när jag inte är på Gotland (se QTC nr 5/2020) . Jag hörs i luften på alla KV-banden med signalerna SM1HEV och SF1Z i tester.  Det är främst CW, men även stundtals digitala moder som gäller. Contesting är mitt stora intresse och efter något års idogt tränande så börjar de hjärnvindlingar som hanterar telegrafimottagning i lite högre farter åter fungera igen. En fantastisk hobby som redan på kort tid gett mig nya vänner och många av de gamla vännerna tillbaka!

 

Författare: SM5YRA