Test: Runbo Q5, mobiltelefon med inbyggd tranceiver

 

Runbo Q5, frekvensinställning
Runbo Q5, frekvensinställning

 Runbo är ett kinesiskt märke för mobiltelefoner som nu har fått en svensk distributör. Jag har testat modellen Q5 som är en intressant bekantskap för en sändaramatör för den är inte bara en kompetent smarttelefon, den har också en inbyggd 1 watts tranceiver för antingen 136 till 174 MHz eller 400 till 470 MHz. Telefonsamtal kan också länkas ut via radion.

Runbo Q5, stående med antenn. Batteriet är med som storleksjämförelse.
Runbo Q5, stående med antenn. Batteriet är med som storleksjämförelse.

Vattentålig
Förutom sändare så är den vattentät, dammsäker och stöttålig (IP67 vilket innebär att den ska klara 1 meters vattendjup i trettio minuter), SOS, två SIMkortsplatser (en för 2G och en för 3G) och sen alla de funktioner som vi väntar oss att finna i en modern smarttelefon WiFi, GPS, FM-radio) (som inte behöver ha ett headset eller en hörlur för att fungera och som har den högsta inställbara ljudvolym av alla de mobiltelefoner jag testat), Bluetooth, E-boksläsare, e-post, OTG (för att koppla till exempel till ett USB-minne), ficklampa, SMS, kalendar, kalkylator, klocka och kamera på både fram och baksida. Båda har en upplösning på 13 miljoner pixlar. Men kameran har en svag ”blixtbelysning” och är knappast användbar i mörker.

SOS-funktion
Dessutom har Q5 en SOS-funktion, med ett knapptryck kan man få den att ringa upp ett inprogrammerat nummer, koppla på högtalare och mikrofon och sända en ljusstråle från den inbyggda laserpekaren (som enbart kan användas i SOS-läget).

Kräver en stor ficka
Runbo Q5 är ingen liten pryl precis, den väger 330 gram och har måtten 155 x 75 x 25mm. VHF-antennen, som är tillverkad av Kenwood och har en SMA-kontakt, sticker ut ytterligare 17 centimeter. Men telefonens storlek gör att man har fått plats med ett rejält batteri, 4200 millamperetimmar ska räcka för upp till 10 timmaras taltid.

Fem minnesplatser
Tranceivern har fem minnesplatser, sändar respektive mottagarfrekvens ställs in separat och kan också få skilda subtoner. Jag provade VHF-versionen på 2-metersbandet med den medföljande antennen och det fungerade med förbindelse på en dryg mil med en motstation med fast antenn. Mikrofonen klarade dock inte riktigt att modulera ut sändaren fullt men leverantören har utlovat en programvaruuppdatering som ska avhjälpa det problemet.
Runbo Q5 kostar cirka 6 000 kronor och mer upplysning finns på www.runbo-sverige.se

//Gunnar Fahlström SM0DOU

 

Författare: SM7DZV