– Tänk på vad du säger, din TV lyssnar…

— Av Erik SM7DZV —

Ssa.se  har under en längre tid försökt spegla något av vad som förekommer inom datasäkerhetsområdet. Vi vi har inte resurser eller möjligheter att göra någon kontinuerlig och systematisk granskning, vilket heller inte är vår ambition eller vårt uppdrag, utan väljer att ta upp sådant som sticker ut. För ett tag sedan fick vi ett tips som handlar om “smarta” TV-apparater.

Radionette_TV_set
Osmart gammal fin Radionette TV. Skvallrar inte om vad ni pratar om hemma. KÄLLA: Wikipedia Commons.

På flera nätpatser har det under senare tid förekommit varningar för vad som kan hända, när man planterar in “smarta” elektronikprylar i sina hemmiljö. Yahoo Finans varnar:

“Var försiktig med var du säger framför din din Samsung TV. Den lyssnar på dej.”

Många Samsung “smarta TV-apparater” är utrustade med röstigenkänning, vilket tillåter dej att ge röstkommandon till din TV. Eftersom TV-n lyssnar efter din röst hela tiden, har Samsung varnat sina användare av sina smarta TV-apparater att varje ord sparas och skickas över internet. Samsung framhåller, fritt översatt, i sin policy: beträffande “smart” TV:

“Genom din användning av röstigenkänning,  kommer /det du säger i närheten av TV-n/ att ingå i den information som samlas in och sänds till en tredje part. Var uppmärksam på att om de ord du säger innehåller personlig eller känslig information, kommer de att ingå i de data som registreras och sändas vidare.”

Välkommen till framtiden. Var i bostaden är det inte längre lämpligt att ha en TV?

Länkar:
TechChrunch
Yahoo Finance

 

“NSA planterar spyware i osålda hårddiskar”

Som om inte skvallrande TV-apparater vore nog, rapporterar engadget.com om hur spyware planteras i osålda hårddiskar för att möjliggöra spioneri riktat mot framtida ägare.
Engadget.com rapporterar att Kapersky Lab har hittat “uppenbart statsproducerad spyware” som planterats i hårddiskar från bland annat Seagate, Toshiba och Western Digital. Engadget.com lägger i sin rubrik ansvaret på USA:s idag allt mer ifrågasatta spionorganisation NSA, National Security Agency.
Länk till Egadget.com.

TNX Urban Urban SM5OXV för tipsen.

 

Tidigare artikel

Missade du vår tidigare artikel, om hur Telias störste SIM-kortsleverantör hackades av NSA 2011?
Här är länken.

Författare: SM7DZV