Stig SM6RQB 75 och Jonas SM5PHU 50 år

Torsdagen den 10 mars 2016 firar vi följande två medlemmar:

Stig Jakobsson, SM6RQB, Varberg, fyller 75 år. Tillståndskontoret på Frekvenssektionen i Farsta skrev den 13 juni 1986 ut Stigs T-certifikat #70272. Stig har vad jag kan se bott på samma QTH hela tiden, även om adressen ändrats lite. Det verkar som om Stig bor några kilometer norr om själva Varberg – i Trönninge? Inget QSL i arkivet.

50 år fyller SSA:s vice ordförande, SM5PHU, Jonas Hultin. När han den 14 juni 1984 fick sitt C-certifikat #19235 utskrivet bodde Jonas i utkanten av Gusum, drygt 100 meter från E22:an. Gusum är en tätort i Valdemarsviks kommun, med en befolkning på omkring 1100. Jonas bor sedan 2007 i Bromma efter ett par år i centrala Sundbyberg.

Redaktionen har fått in ett mycket trevligt bidrag från Mats SM6LRR (RM2D) som jag tar med in extenso:

Jag träffade PHU första gången i juni 1986 då vi inledde vår 15 månader långa värnpliktsutbildning på Lovön. Amatörtätheten var stor i vårt kompani och vi var väldigt aktiva från SL0CB under åren 1986-1989. Vår första “DX-expedition” blev en aktivitet med SL0CB/P och efter det blev Jonas frälst för portabla aktiviteter. Han körde många gånger i Portabeltesten med utmärkt resultat från omgivningarna runt hans vackert belägna QTH vid sjön Yxningen i närheten av barndomshemmet i Gusum. Efter hand blev utrustningen på detta QTH mer och mer avancerad och året 2014 körde LRR och PHU Multi Single i SAC CW med bra resultat även med skandinaviska mått mätt.

Lumparkontakten hölls vid liv och järngänget från “Top Key 86-87” (SM5PHU, SM6MYF, SM7ORL, SM0NBC, SM5NZY och SM6LRR) höll och håller fortfarande kontakten skapligt. även om endast tre av de ursprungliga medlemmarna nu är aktiva på banden (PHU, NZY och LRR).

Jonas skolning som radioamatör skedde som tonåring i Norrköpingsklubben SK5BN.

73 de Mats LRR

Vi låter även Jonas berätta själv!

“Jag är född och uppvuxen i en liten bruksort i sydöstra Östergötland, känd bland äldre generationer för blixtlås och bland yngre för just ingenting, tråkigt nog.

Mitt radiointresse väcktes i tioårsåldern, då jag hittade min pappas gamla Philipsmottagare av årsmodell 1951 hemma på vinden. I familjens bekantskapskrets fanns en radioamatör, som lotsade in mig i Norrköpings Radioklubb, och som artonåring erövrade jag mitt amatörradiocertifikat.

Sedan 1993 har jag mestadels varit bosatt i Stockholmsområdet, med ett mellanspel under några år i slutet av 90-talet, då jag bodde i Texas. På det professionella planet har jag en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och elektroteknik, och sedan drygt 20 år är jag anställd på Ericsson. Där ägnar jag mig för närvarande åt utveckling av basstationer för 4G. Under en kort tid på 80-talet var jag yrkesverksam som radiotelegrafist, dock utan att inneha kommersiellt certifikat.

Jag är mer eller mindre aktiv från 80 meter till 70 centimeter. Portabeloperationer tycker jag är kul, och på senare år har min aktivitet alltmer kommit att inriktas mot contest.”

Detta vackra QSL-kort får man om man har ett QSO med Jonas, vilket jag själv hade på telegrafi den 9 juli 2009 under NAC-testen på 50 MHz (som går andra torsdagen varje månad).

Vi gratulerar både Stig och Jonas och hoppas de får en trevlig födelsedag!

Författare: SM6JSM