Solcykel 25 – en kontroversiell teori om solfläckar?

RSGB:s medlemstidskrift heter RadCom, i deras juli nummer har man en reportage om ’Solar Cycle 25 – A controversial theory regarding sunspot predictions’

RadCom juli 2022 (bild RSGB)

Var handlar det hela nu om? Att berätta det kortfattat är inte så enkelt. Vi radioamatörer har alltid antagit och lärt oss att en solfläckscykel är omkring 11 år. Och NASA tillsammans med NOAA har gett oss information om solfläckar, och försöker förutspå hur kommande solcyklar kommer att vara. Enligt deras prognos blir solcykel 25 måttlig för oss som älskar radio tillsammans med bra konditioner. Men är det verkligen så? För några år sen hörde jag redan andra åsikter: kommande solfläckscykel startar fortare än NASA/NOAA säger samt blir mycket bra för oss radioamatörer!

Dr.Scott McIntosh är solfysiker, han och sin kollegor håller på att utveckla en ny modell för en solfläckscykel. Som det ser ut är det mer korrekt med en 25 års cykel än 11 år.

Sunspot number 2019-2024. (bild K4FMH.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som jag sa i början är det inte enkelt att berätta om allt i några ord. Jag är inte en expert på området heller! Finns dock en hel del att hitta om man är intresserat. En bra start är Frank/K4FMH:s hemsida + blogg, där finns en del länkar bland annat till en intervju med Scott McIntosh. Eller NCAR (National Center for Atmospheric Research) var Scott McIntosh är biträdande direktör.

Klicka på bilden = länk till K4FMH/Frank’s hemsida
Dr.McIntosh – Länk till hemsida=klicka

Author: SM5YRA