SM5-1252 Ullmar 80, SM6GDU Bengt 60 och SA0BQD Henric 40 år

13 juni är det idag och vi firar tre jubilarer:

1252_m ex DXL
Ullmar Qvick, SM5-1252 ex SM4DXL, fyller 80 år. Ullmar ansökte om medlemskap i SSA som 13-åring den 27 juni 1947 och fick lyssnarsignalen SM4-1252. Han bodde i Björneborg som är en ort även i Sverige, en dryg mil sydost om Kristinehamn. Han var en aktiv lyssnare i många år, kanske mest på rundradiobanden, men från april 1964 blev han i stället en mycket aktiv sändaramatör.

dxl_m 64
Ovanstående QSL är från den 19 april 1964 och var hans 15:e QSO och SM5BDY var hans motstation. Ullmar var vid denna tid lärare i Björneborg. Andra hobbies vid sidan av amatörradio är mellanvågs-dxing och insektsstudier (coleoptera). Ullmar är även poet och författare och dessutom auktoriserad översättare av albanska  språket! Han är SSA:s Intruder Watch-funktionär och skall alltså anmäla eventuella inkräktare på amatörbanden till IARU. Förutom i Björneborg har Ullmar även bott i Skattkärr (strax utanför Karlstad), Kristinehamn, Rämmen (c:a 25 km öster om Hagfors), Hagfors, Eskilstuna och Norrköping, förutom många resor till Albanien. Jag vet att Ullmar har mycket att berätta om speciellt Albanien, så vi hoppas att i QTC få läsa om äventyr under Enver Hoxha-diktaturen och övergången till ett demokratiskt land. Jag kommer ihåg de dagliga sändningarna på svenska från Radio Tirana; oerhört intressanta och ibland absurda program från Europas “Nordkorea”. Ullmar försäkrar dock att albanerna är ett trevligt och fredsälskande folk.

SM6GDU
60 år fyller idag Bengt Jansson, SM6GDU. Han bodde i Hisings Backa den 16 april 1975 när han blev medlem i SSA. Bengt flyttade senare söderut via Göteborg och bor nu i Onsala utanför Kungsbacka med Solveig, SM6KAT, som var 6:e distriktets ledare under många år. Många av er känner Bengt från årsmöten och otaliga amatörsammankomster som den som fabricerade namnskyltar på löpande band. Han är även känd som busschaufför på linjen Göteborg – Friedrichshafen sedan minst 25 år tillbaka. QSL-kortet är från ett QSO med SM6CAW/AM som tydligen var luftburen vid detta tillfälle, 23 maj 1977 på 2 meter FM. Bengt är avstörningsfunktionär i 6:e distriktet och blev Ständig Medlem #85 den 23 december 1998.

Vi kan även gratulera en 40-åring idag, nämligen Henric Danielsson i Enskededalen. Han fick sin signal SAØBQD, och blev medlem i SSA, den 7 december 2010. För er som inte är Stockholmare kan jag berätta att Henric bor endast 930 meter från Globen, söder om Söder.

Ett jättestort grattis till alla tre födelsedagsbarn!

Författare: SM6JSM